Objavljeno: 5.10.2006

Googlove novosti

Slavnih 20 odstotkov časa, ki ga Googlovi uslužbenci lahko porabijo za poskusne projekte, še vedno rodi številne nove sadove. Tako naj bi Google sodeč po navedbah Marrisse Meyer v intervijuju za Time Magazine že kmalu ponudil iskalnik po točno določenih spletnih straneh, ki bi si jih lahko izbrali sami. Podobno zmogljivost ponujajo npr. iskalniki Eurekster, Rollyo, Yahoo! Search Builder in Windows Live Search Macros.

Druga novost, ki sicer skorajda skriva, da nastaja pod pokroviteljstvom Googla, se imenuje SearchMash. Gre za prenovljen vmesnik spletnega iskalnika, ki išče tudi slike, in s pomočjo tehnologije AJAX omogoča tudi nekatere napredne načine uporabe. Mednje sodi npr. razvrščanje rezultatov iskanja z metodo povleci-spusti, neskončno drsenje med rezultati, klik na naslov URL pa odpre kontekstni meni z dodatnimi možnostmi. Med drugim lahko iskalni kriterij poiščemo samo na izbranem URL.

Izšel je Googlov Ajax Search API 1.0, ki razvijalcem spletnih strani omogoča vgradnjo Googlovega iskalnika novic, videoposnetkov in zemljevidov ter razvoj namenskih spletnih aplikacij. Iskalnik novic lahko omejimo na točno določene vire, iskalnik zemljevidov pa zdaj podpira tudi Kanado, Francijo, Nemčijo, Italijo in Španijo. Poleg tega lahko do API dostopamo izza požarnih zidov intraneta.

Gradnike Google Gadgets, ki smo jih doslej lahko uporabljali v okviru storitve Google Desktop in na prikrojeni Googlovi domači strani, je odslej moč uporabiti tudi na poljubnih spletnih straneh. Več kot 1200 najrazličnejših majnih spletnih aplikacij je na voljo brezplačno, med njimi pa najdemo npr. spletne albume, načrtovalce potovanj in tudi preproste igre. Kmalu se lahko nadejemo novih uporabnih gradnikov, saj se prvega novembra konča natečaj Google Gadgets Awards for Students.

Zadnji v nedavnem nizu novosti pa je Literacy Project, s katerim želi Google dejavneje prispevati k še vedno zelo perečemu problemu nerazvitega sveta - nepismenosti. Samo v Indiji živi kar 700 milijonov ljudi, ki ne znajo brati, zato je Google v sodelovanju z Unescom, Frankfurtskim knjižnim sejmom (projekt Litcam) pripravil posebno spletno mesto, ki omogoča iskanje videoposnetkov, knjig, učbenikov, blogov in pogovornih skupin, ki se ukvarjajo s povečevanjem pismenosti v svetu.

Iskalnik SearchMash.com

www.searchmash.com

http://code.google.com/apis/ajaxsearch/

http://www.google.com/ig/directory?synd=open

http://www.google.com/literacy/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji