Objavljeno: 30.9.2006

Elektronske knjige so tu

Kot kaže je čas za elektronske knjige končno prišel. Sony, NEC in iREX so na trg poslali specializirane bralnike, ki temeljijo na tehnologiji elektronskega papirja. Sony je v ZDA že začel s prodajo bralnika Sony Reader Portable System (imenovan tudi eReader), ki stane 350 dolarjev. Sony je sočasno tudi odprl spletno trgovino elektronskih knjig Sony Connect, kjer trenutno ponujajo 10.000 različnih naslovov. Poleg elektronskih knjig zna bralnik prikazovati tudi dokumente v zapisih PDF, RTF, slike JPEG in glasbo MP3. Spletna trgovina bo omogočala tudi spremljanje in prenos novic v zapisu RSS, za zdaj le iz izbranih virov. Zaslon ima diagonalo 6 palcev in ločljivost 600 x 800 pik. Celota meri 17,6 x 12,3 x 1,3 cm in tehta 250 gramov. Eno polnjenje akumulatorja zadostuje za prebiranje okoli 7.500 strani.

Sony Reader Portable System.

V Evropi pa je že nekaj časa naprodaj bralnik elektronskih knjig Iliad mladega podjetja iRex Technologies. Poleg branja knjig omogoča tudi vnos beležk in komentarjev na dokumente, prikazovati pa zna formate PDF, XHTML, TXT, deluje tudi kot predvajalnik MP3. Gradivo lahko posredujemo prek ključev USB ali kartic Compact Flash oziroma MMC, vgrajena pa sta tudi ožičeni in brezžični omrežni vmesnik. Sisteme temelji na procesorju Intel XScale s taktom 400 MHz, premore pa 64 MB RAM in 128 internega pomnilnika Flash. Celota meri 15,5 x 21,7 x 1,6 cm, tehta 390 gramov in stane 650 evrov.

iRex Iliad.

Na Japonskem pa je sočasno prišel v prodajo Panasonicov bralnik Word Gear, ki se lahko pohvali z najvišjo ločljivostjo zaslona - 600 x 1024 pik, poleg tega pa je zaslon za razliko od prejšnjih dveh bralnikov barvni. Diagonala zaslona je 5,6 palcev, gradivo pa dostavimo s karticami SD. Mere predvajalnika so 10,5 x 15,2 x 1,8 cm, tehta pa 325 gramov. Akumulator omogoča neprekinjeno delovanje 6 ur, cena na Japonskem pa je okoli 340 dolarjev.

Panasonic Word Gear.

http://www.sony.com

http://www.irextechnologies.com

http://www.panasonic.co.jp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji