• LiMux živi

    Leto kasneje, kot je bilo prvotno načrtovano, je te dni mestna uprava Münchna pričela z migracijo na odprtokodno podlago Debian GNU/Linux 3.1, KDE 3.5 in OpenOffice.org 2. V prvem paketu je bilo zamenjanih 100 delovnih mest, vključno s pisarno župana, v načrtu pa je zamenjava kar 80 % vseh namizij do sredine leta 2009.

    Objavljeno: 26.9.2006
  • Salesforce Winter '07

    Podjetje Salesforce.com, ki je eden od pionirjev na področju spletnih storitev za poslovne namene je predstavilo novo različico storitev za upravljanje s strankami Salesforce CRM, ki prinaša pomembne novosti na področju poslovnega poročanja. Podjetje je predvsem odprlo svoj spletni sistem CRM za lastno razvita orodja in orodja tretjih proizvajalcev. Novi kokpit za poslovno poročanje je tako mogoče zgraditi na podlagi analitičnih orodij podjetja Salesforce.com, kot tudi lastne kode. Salesforce.com na ta način omogoča tudi integracijo in poročanje po podatkih, ki se nahajajo v storitvi CRM kot tudi zunanjih virih podatkov. Med prvimi partnerji, ki so pristopili k iniciativi je družba Business Objects, ki bo v svojem orodju za poslovne predstavitve Cystal Xcelsius podprlo podatkovne vire iz storitev Salesforce.com, poleg tega pa bo mogoče predstavitve prikazati v okviru poslovnega kokpita.

    Objavljeno: 26.9.2006
  • Večpredstavni predvajalniki tudi od Disneya

    Znamenita ameriška hiša risank Disney se je podala na področje zabavne elektronike s predstavitvijo lastne skupine večpredstavnih predvajalnikov, ki so namenjeni pretežno najmlajšim. Poleg samih predvajalnikov, ki imajo dokaj otroški videz, krmilne tipke v obliki znamenite silhuete Miki Miške, so se pri Disneyu tudi odločili prodajati digitalne vsebine na pomnilniških karticah, ki jih nato predvajajo večpredstavni predvajalniki. Predstavljeni modeli obsegajo glasbene predvajalnike MP3 z imenom Mix Stick in Mix Mini, kot tudi predvajalnike Mix Max, ki na vgrajenih zaslonih LCD prikazujejo video posnetke v digitalni obliki. Cene se gibljejo od 20 do 100 dolarjev.

    Objavljeno: 26.9.2006
  • Upravljanje sistemov za manjša podjetja

    Microsoft je začel z drugo preizkusno fazo novega orodja za nadzor in upravljanje računalniških sistemov System Center Essentials 2007, ki je mišljeno predvsem za manjša in srednje velika podjetja. Čeprav Microsoft že danes nudi orodja za upravljanje računalniških sistemov, kot je System Management Server (SMS), ki bo naslednje leto tudi na voljo v novi različici imenovani System Center Configuration Manager 2007, gre pri orodja za manjša podjetja za povsem ločen, na novo razvit izdelek. System Center Essentials ponuja enotno konzolo za upravljanje strežnikov, odjemalcev, programske opreme in storitev. Med podprtimi funkcijami so distribucija programske opreme in popravkov, upravljanje z osnovnimi sredstvi in nadzor delovanja strežnikov. Orodje bo mogoče razširjati z dodatnimi moduli za obvladovanje specifičnih programskih paketov in strojne opreme, od katerih bo nekatere pripravil Microsoft, računajo pa tudi na druge proizvajalce. V primerjavi z večjimi orodji naj bi bil paket System Center Essentials enostavnejši za rabo in implementacijo in s tem primeren tudi manj izkušenim upraviteljem. Namenjen je podjetjem s tja od 50 do 500 računalniki. Nov paket bo prišel v prodajo v prvi polovici leta 2007, šele ob predstavitvi pa bo znana cena.

    Objavljeno: 26.9.2006
  • Microsoft pripravlja spletno pisarno

    Vse več virov potrjuje, da Microsoft pripravlja nabor brezplačnih spletnih pisarniških programov, ki bodo delno temeljili na dosedanjem kompletu Microsoft Works. S tem naj bi odgovorili na izziv družbe Google, ki je že predstavila spletne različice urejevalnikov besedil, preglednico in druge pisarniške pripomočke. Čeprav pri Microsoftu še ne želijo komentirati datuma objave in nabora funkcionalnosti, so potrdili, da trenutno razmišljajo o "drugačnih" načinih vrednotenja in distribucije pisarniških orodij. Po nekaterih podatkih naj bi bila spletna različica orodij Works podprta z oglasi, po funkcionalnosti pa bo precej bolj enostavna in osnovna od orodij iz družine Office. Pričakujemo lahko, da bodo nova spletna orodja del spletnih storitev Office Live, ki jih je Microsoft najavil in predstavil v prvi polovici leta. Uspeh na področju spletnih pisarniških orodij je zelo pomemben za Microsoft, ki sicer beleži kar okoli 25% vseh prihodkov iz orodij družine Office.

    Objavljeno: 25.9.2006
  • Škandalu pri HPju še ni konca

    Afera, ki se je začela z odtekanjem zaupnih informacij iz vodstva družbe Hewlett-Packard v javnost, se je spremenila v škandal zaradi nedopustnega vohunjenja okoli domnevnih storilcev. Zaradi informacij, da HP nadzoruje in vohuni med novinarji, člani uprave in zaposlenimi ter pri tem uporablja, milo rečeno, sporne metode, je odstopila predsednica družbe Patricia Dunn. Zaradi ogorčenja javnosti, ki se je odrazilo tudi v 5% padcu vrednosti delnic, se je moral javno opravičiti tudi sam direktor Mark Hurd, ki ostaja na položaju in bo v bodoče tudi predsednik družbe. Predsednica Dunn je menda avtorizirala vohunjenje okoli sedmih direktorjev in devetih novinarjev, med katerimi so tudi nekateri iz ugledne revije Wall Street Journal. Kljub vsemu afere kot kaže še ni konec, saj storilci še niso znani.

    Objavljeno: 25.9.2006
  • EMC predstavlja rešitev za napredno hrambo podatkov

    Po dveh letih razvoja, v okviru katerega so dosegli celo več patentov, so pri družbi EMC objavili svoj prvi programski paket in nabor storitev, ki uporabljajo napredne metode za samodejno upravljanje, hrambo, klasifikacijo in arhiviranje podatkov. EMC Infoscape je plod lastnega razvoja ter tehnologij, ki so jih pridobili z nakupi družb Smarts, Documentum, Legato in Infoscape. EMC Infoscape uporablja sistem hrambe in upravljanja dokumentov, ki temelji na uporabniški politiki in definiranih nivojih storitev (SLA) med podjetjem in IT oddelkom ali zunanjim ponudnikom. Programska rešitev zna samodejno klasificirati in optimizirati pomnilniški prostor glede na poslovno pomembnost, vsebino in meta podatke, pri čemer zna tudi izločiti podvojene datoteke. Ta del je najbolj izbiren in dejavnik razlikovanja v primerjavi s tekmeci.

    Objavljeno: 25.9.2006
  • Menjava vodstva v HP

    Patricia Dunn je nepreklicno odstopila z mesta predsednice uprave Hewlett-Packarda (HP), na katerem je februarja lansko leto nadomestila Carly Fiorino, zamenjal pa jo je Mark Hurd. 12. septembra je HP sicer sporočil, da bo takratni izvršni direktor njeno mesto zasedel šele po seji uprave 18. januarja 2007, Dunnova pa bo ostala v upravi, katere članica je od leta 1998.

    Objavljeno: 24.9.2006
  • Shiira 2.0 že na poti

    Uporabniki Macov v večini primerov prisegajo na Applov brskalnik Safari in splošno priljubljen Firefox, kljub temu pa se najde nekaj posameznikov, ki posežejo tudi po alternativah. Ena izmed njih je tudi Shiira, ki je zaenkrat še precej neuveljavljena, sodeč po prvi različici beta pa se utegne z izdajo 2.0 to spremeniti.

    Objavljeno: 24.9.2006
  • Predloge za OpenOffice.org

    Projekt za dokumentacijo OpenOffice.org je objavil nagradno tekmovanje v oblikovanju predlog in sličic za prosto dostopno pisarniško zbirko, ki je na voljo tudi v slovenščini, skoraj v celoti pa je poslovenjena tudi pomoč zanjo. Več kot 50 milijonov uporabnikov namreč kot eno izmed največjih pomanjkljivosti zbirke občuti predvsem pomanjkanje kakovostnih predlog dokumentov in vektorskih sličic, ki jih je v Microsoftovovem Officu na pretek.

    Objavljeno: 23.9.2006
  • PlayStation 3 vendarle cenejši

    Sony bo prihajajočo konzolo PlaStaton 3 na japonskem ponudil 20 odstotkov ceneje kot je bilo sprva predvideno, s čimer želi povečati zanimanje morebitnih kupcev in biti bolj konkurenčen Microsoftovemu Xboxu 360. Cenejši bo le šibkejši model z 20 GB trdega diska, ki bo stal 49.980 jenov oz. 430 dolarjev.

    Objavljeno: 23.9.2006
  • Nova Pentium D in Core 2 Duo

    Intel bo predvidoma januarja predstavil procesorja Pentium D 935 in Core 2 Duo E4300, namenjena namiznim računalnikom manj zahtevnih uporabnikov. Cena prvega bo zanašala 133, drugega 163 ameriških dolarjev, medtem ko se bosta že obstoječi Pentium D 925 in 915 pocenila na 113 oz. 93 dolarjev.

    Objavljeno: 22.9.2006
  • Nokia izbrala Windows Live

    Nokia in Microsoft sta sklenila dogovor o uporabi Microsoftovega spletnega iskalnika Windows Live Search v mobilnikih Nokia Nseries in S60. Uporabniki teh naprav bodo lahko spremljali tudi kotacijo delnic, prebirali enciklopedijo Encarta in si ogledovali videoposnetke. Za dostop do vsebin ne bo potreben poseben brskalnik, ampak ga bo omogočal že osnovni vmesnik.

    Objavljeno: 22.9.2006
  • Samsung DMB-T450

    Samsung se je s predvajalnikom DMB-T450 odločil za agresivni vstop na trg prenosnih naprav za predvajanje večpredstavnih vsebin. Izdelek vsebuje 4-palčni zaslon širokega formata, odet je v belo svetleče ohišje, ki spominja na iPode, vsebuje pa tudi zložljivo anteno za sprejem signala DMB (Digital Multimedia Broadcasting).

    Objavljeno: 21.9.2006
  • Dva nova ponudnika UMTS

    Agencija za pošto in elektronske komunikacije RS (APEK) je izdala dve odločbi o dodelitvi radijskih frekvenc za opravljanje mobilnih javnih radijskih storitev UMTS družbama Simobil in T-2. Mobitelu, ki že trži storitev UMTS in se je ponovno prijavil na razpis, APEK frekvence ni podelil, ker njegova ponudba ni bila skladna z razpisnimi pogoji.

    Objavljeno: 21.9.2006
  • Zlitje za storitve

    Poljsko glavno mesto je bilo 19. septembra gostitelj okrogle mize, organizirane s strani podjetja Oracle, na kateri so predstavili svoje dosežke pri razvoju storitveno usmerjenih arhitektur (SOA) večjim podjetjem in novinarjem iz vzhodno- in srednje-evropske regije.

    Objavljeno: 21.9.2006
  • Internet integral

    Mobitel je začel ponujati storitev Integral Internet, ki naročnikom Mobitel GSM/UMTS omogoča posredovanje e-poštnih sporočil na mobilne telefone. Storitev dopolnjuje dosedanjo storitev (Poslovni) Integral, tako da omogoča neposredno povezavo mobilnih naprav s poštnimi strežniki POP in IMAP. Zagotovljena je visoko stopnjo varnosti, saj so vsa sporočila šifrirana.

    Objavljeno: 20.9.2006
  • Motorola kupuje Symbol

    Podjetje Motorola je objavilo namero, da za 3,9 milijarde dolarjev kupuje družbo Symbol Technologies, enega izmed vodilnih ponudnikov izdelkov za delo s črtno kodo in profesionalnih terminalov za zajem podatkov. Motorola, sicer drugi največji proizvajalec mobilnih telefonov, bo s tem nakupom učvrstila svoj položaj na področju mobilnega računalništva za poslovne namene, kjer je že prisotna z nekaterimi specialističnimi rešitvami. Symbol bo po sedanjem načrtu ostal samostojna organizacija s sedežem v zvezni državi New York, natančnejše načrte skupnih sinergij pa naj bi objavili v začetku leta 2007, ko bo tudi zaključen prevzem. Symbol je sicer eden od pionirjev na področju črtne kode, ki pa je zaradi finančnih malverzacij vodstva v preteklih letih utrpel precejšnjo škodo. Kljub sanacijskemu načrtu so lani zabeležili najmanjšo prodajo v zadnjih treh letih, ki pa je vseeno bila večja kot v začetku tega desetletja. Pod novim okriljem in z novim vodstvom naj bi se povrnili v dobičkonosnost, vendar na tem segmentu obstaja ostra konkurenca.

    Objavljeno: 20.9.2006
  • Microsoft Soapbox

    Tudi Microsoft je očitno uvidel fenomen pregledovanja in objavljanja amaterskih videoposnetkov na spletu, ki ga pooseblja spletna stran YouTube, ki jo je pretekli mesec obiskalo 34 milijonov uporabnikov. Microsoft je predstavil različico beta storitve Soapbox, ki bo poleg omenjenega YouTuba tekmovala tudi s ponudbo Googla in Yahooja. Končna različica Soapboxa naj bi bila na voljo čez pol leta in bo vključena v obstoječo storitev MSN Video.

    Objavljeno: 20.9.2006
  • Vpoklicuje še Toshiba

    Po vzoru Della in Appla se je tudi Toshiba odločila za vpoklic akumulatorjev nekaterih modelov svojih prenosnikov. Prizadetih naj bi bilo okoli 340.000 prenosnih računalnikov, ki uporabljajo Sonyjeve baterije, enake kot v Dellovih in Applovih prenosnikih. Baterije je Toshiba uporabila v linijah Dynabook in Dynabook Satellite, ki so bili izdelani med marcem in majem letos.

    Objavljeno: 19.9.2006
  • Dell tudi na Poljskem

    Dell je predstavil načrte za izgradnjo tovarne na Poljskem, s katero bo poskušal zadovoljiti vse večje povpraševanje na območju srednje in vzhodne Evrope. Investicija, pri kateri bodo sodelovali tudi nekateri Dellovi dobavitelji, bo znašala 253 milijonov evrov. Tako bo odprtih tudi 1000 novih delovnih mest, predvidoma pa bo tovarna odprta jeseni 2007.

    Objavljeno: 19.9.2006
  • Adobove novosti

    Adobe Systems bo novembra izdal Acrobat 8, novo različico orodja za izdelavo in upravljanje dokumentov v zapisu PDF. Glavna novost so videokonferenčne zmogljivosti, ki so posledica Adobovega prevzema Macromedie. Storitev Acrobat Connect bo uporabnikom namreč omogočala začetek videokonference s klikom na datoteko PDF. Novosti bodo deležne tudi možnosti za skupinsko delo.

    Objavljeno: 19.9.2006
  • Telekom 2. oktobra na borzo

    Danes je bil izpolnjen še zadnji korak, ki bo Telekomu omogočil kotacijo delnic na Ljubljanski borzi. Senat Odbora za sprejem vrednostnih papirjev na Ljubljansko borzo je namreč soglašal z zahtevo Telekoma Slovenije za sprejem 6.535.478 delnic v borzno kotacijo. Agencije za trg vrednostnih papirjev je dovoljenje za trgovanje z delnicami Telekoma Slovenije na borzi izdala 30. avgusta. Trgovanje z delnicami Telekoma Slovenije se bo začelo v ponedeljek, 2. oktobra 2006.

    Objavljeno: 18.9.2006
  • Desetletnica Canonovih Ixusov

    Canon, oziroma njegova srednje-vzhodnoevropska podružnica, je v mondenem grškem letovišču Porto Carras 14. septembra praznoval 10. obletnico svoje blagovne znamke Ixus. Leta 1996 so namreč v trgovine prišli prvi, še »analogni« Ixusi, s katerimi je Canon takrat vstopil v novi razred fotoaparatov za filme APS. Ki sicer ni doživel omembe vrednega uspeha, in čeprav so analognih Ixusov prodali zavidljivih 10 milijonov, so jih že v nekaj letih skoraj povsem izpodrinili cenovno dostopni digitalni fotoaparati, med njimi tudi digitalni Ixus. Teh so doslej prodali okoli 23 milijonov in so dandanes najuspešnejša fotografska blagovna znamka.

    Objavljeno: 18.9.2006
  • iRiver s10

    Skoraj takoj zatem ko je Apple svojega novega iPod Shuffla označil za najmanjši prenosni predvajalnik glasbe, se je odzval iRiver in predstavil nov predvajalnik iRiver s10. Ta je sicer malenkost večji in tehta slabiva dva grama več, vendar ponuja precej več od Applovega malčka.

    Objavljeno: 18.9.2006
  • Yahoo! Mail Beta na voljo širši javnosti

    Različica beta novega Yahoojevega vmesnika za elektronsko pošto je odslej dostopna vsem registriranim uporabnikom storitev Yahoo!. Gre za prvi vmesnik katerega izmed večjih ponudnikov storitev e-pošte, ki v veliki meri posnema samostojne programe, predvsem Outlook (Express). V zgornjem delu zaslona se nahaja seznam sporočil, po katerem se lahko premikamo z miškinim koleščkom ali drsnikom, spodaj pa je predogled izbranega sporočila.

    Objavljeno: 18.9.2006
  • Kralj daljincev

    Logitech je predstavil nov daljinski upravljalnik iz družine Harmony, ki ima vgrajen 3,5-palčni barvni zaslon občutljiv na dotik. Harmony 1000 na ta način z enostavnim grafičnim uporabniškim vmesnikom omogoča prikaz le tistih ukazov, ki so potrebni za krmiljenje posamezne naprave. Tako so se izognili množici tipk, ki so večinoma neuporabljene in uporabnika zgolj begajo pri iskanju želen funkcije. Harmony 1000 preprosto nastavimo prek spletnega programa, ki po korakih omogoča nastavitev posamezne naprave, ki bo krmiljena. V večini primerov je dovolj, da vtipkamo serijsko število izdelka, saj Logitech vzdržuje bazo infrardečih kod in lastnosti naprav za več kot 175.000 izdelkov več kot 5.000 različnih proizvajalcev.

    Objavljeno: 17.9.2006
  • HP iPAQ rx4000

    Hewlett Packard je predstavil novega člana družine iPAQ, ki je nekakšen križanec med večpredstavnim predvajalnikom in ročnim računalnikom. Novi model iPAQ rx4000 je namreč računalnik z okoljem Windows Mobile 5.0, ki pa ima številne značilnosti večpredstavnih predvajalnikov. Vgrajeni 2,8-palčni zaslon lahko prikazuje pokončno in vodoravno sliko, za komunikacije z drugimi napravami in internetom pa služita vmesnika bluetooth in Wi-Fi. Vgrajen je procesor Samsung s taktom 400 MHz, računalnik pa ima 128 MB ROM in 64 MB RAM. Poleg tega je vgrajenih še 1 GB pomnilnika za večpredstavne vsebine, kot je na primer glasba MP3. Cena naj bi bila 300 dolarjev, vendar bo iPAQ rx4000 za zdaj na voljo le na azijskem trgu. Na internetu pa se že širijo vesti, da ima HP v pripravi še večjega brata rx5000, ki bo imel večji, 3,5-palčni zaslon, ter dodatne zmožnosti, morda celo kot igralna konzola ali sprejemnik GPS.

    Objavljeno: 17.9.2006
  • Corel Paint Shop Pro Photo XI

    Podjetje Corel je objavilo novo različico priljubljenega slikarskega programa Paint Shop Pro Photo XI, ki je še bolj usmerjena k obdelavi digitalnih fotografij kot doslej. Nova različica tako prinaša številna orodja za odpravo napak in optimizacijo fotografskega materiala, pri čemer so mislili tako na začetnike, kot na zahtevnejše ljubitelje digitalne fotografije. Posebnost je orodje Color Changer, s katerim lahko z enim klikom zamenjamo barvo predmeta na fotografiji, pri čemer Paint Shop Pro ohrani vse odtenke in osvetlitve. Poseben algoritem namreč zna analizirati osvetlitev predmeta in jih na ta način ohrani pri zamenjavi barve, na primer oblačila na osebi. Koristno orodje je tudi Skin Smoothing, s katerim lahko zgladimo videz človeške kože na fotografijah, tudi pri zelo slabih posnetkih.

    Objavljeno: 16.9.2006
  • Novi dvojec v razredu SLR

    Olympus in Pentax sta predstavila nova modela digitalnih zrcalno-refefleksnih fotoaparatov, za katera je skupna ločljivost tipala - 10 milijonov pik. Olympusov novinec ima oznako E-400 in je ta hip po trditvah proizvajalca najmanjši in najlažji primerek digitalnega fotoaparata SLR na trgu. Omogoča snemanje zaporednih posnetkov s hitrostjo treh posnetkov na sekundo, v načinu burst pa se v medpomnilnik shrani pet slik v formatu RAW. Kot v drugih modelih iz serije Olympus E-System je tudi v modelu E-400 vgrajen protiprašni filter Supersonic Wave.

    Objavljeno: 16.9.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji