Objavljeno: 18.9.2006

Desetletnica Canonovih Ixusov

Canon, oziroma njegova srednje-vzhodnoevropska podružnica, je v mondenem grškem letovišču Porto Carras 14. septembra praznoval 10. obletnico svoje blagovne znamke Ixus. Leta 1996 so namreč v trgovine prišli prvi, še »analogni« Ixusi, s katerimi je Canon takrat vstopil v novi razred fotoaparatov za filme APS. Ki sicer ni doživel omembe vrednega uspeha, in čeprav so analognih Ixusov prodali zavidljivih 10 milijonov, so jih že v nekaj letih skoraj povsem izpodrinili cenovno dostopni digitalni fotoaparati, med njimi tudi digitalni Ixus. Teh so doslej prodali okoli 23 milijonov in so dandanes najuspešnejša fotografska blagovna znamka.

Praznovanja desete obletnice so se pri Canonu lotili v slogu, ki smo ga bili doslej bolj vajeni od izdelovalcev avtomobilov, in to ne samo zaradi mondenega prizorišča. Osrednje mesto je namreč imela modna revija, na kateri so izbirali obraz, ki bo spomladi krasil Canonove reklamne plakate. Temu ustrezno bolj pisan je bil tudi novinarski zbor, saj niso povabili samo novinarjev, ki se ukvarjajo s fotografijo, ampak tudi precej novinark in novinarjev, ki sicer pišejo o modi in družabnem življenju. Kakšno »strokovno« vprašanje na novinarski konferenci je bilo zato morda res zgrešeno, zato pa je bilo vzdušje na večerni zabavi toliko boljše.

Slovenske barve sta na modni reviji branila predlanska slovenska miss Universe Sabina Remar in njena »šivilja«, oblikovalka Urška Drofenik. Na žalost jima ni uspelo prepričati režije in osvojiti ne samo odlične pogodbe, ampak tudi dragocene nagrade – z diamanti okrašenega Ixusa 65. Vsak svojega sta v žep vtaknila zmagovalna Izraelca, oblikovalec Yossef in v Kazahstanu rojena manekenka Jenny Chervoney.

Ampak ker Monitor ni modna revija, in ker so v Porto Carrasu predstavili tudi tri nove Ixuse, si poglejmo še te. Če ne štejemo diamantnih (mimogrede, naredili so jih samo 80; večino bodo ravno v teh dneh prodali na dražbi in izkupiček podarili Rdečemu križu) bo odslej v vrhu palete Ixus 900 Ti z ohišjem iz titana. Z ločljivostjo 10 megapik, 3-kratnim zumom in zmogljivo elektroniko (novi procesor Digic III zna na primer na sliki prepoznati obraz, oziroma celo do devet obrazov, in jih kar se da dobro izostriti in osvetliti) bo namenjen vsem, ki bodo hoteli v žepu imeti odličen in elegantno oblikovan fotoaparat, ki se spogleduje s prestižnostjo. Predvidena cena je nekaj več kot sto tolarskih tisočakov.

Približno toliko bo stal tudi Ixus 850 IS, ki ima sicer ohišje iz manj eksotičnih snovi in svetlobno tipalo s »samo« 7 megapikami, zato pa ima zmogljivejši 3,8-kratni zum, ki seže bolj v širokokotno območje (28 – 105 mm) in je za povrhu opremljen tudi z optičnim umirjevalnikom slike. Namenjen je torej uporabnikom, ki imajo bolj kot prestižne lastnosti raje fotografsko uporabnejše.

Tretji novinec v družini Ixus je i7. Je najmanjši od Ixusov, ima 7 megapik ločljivosti in 2,4-kratni zum. Tudi to, da bo na voljo v štirih modnih barvah, je znak, da je namenjen uporabnikom in predvsem uporabnicam, ki jih bolj kot same fotografske lastnosti zanimajo priročnost, preprosta raba in modna oblika. Kar pa ne pomeni, da z njim ne bo mogoče narediti imenitnih posnetkov, saj ima tako kot zmogljivejša brata vgrajen procesor Digic III in zna recimo prepoznati obraze na posnetku. Kako se novi Ixusi, ki naj bi v trgovine prišli oktobra, izkažejo v resničnem življenju, pa si boste lahko prebrali takoj, ko jih bomo podrobneje preizkusili.

Canon Ixus 900 Ti

Ixus i7 bo na voljo v štirih modnih barvah

Nagrada na Canonovi modni reviji sta bila dva diamantna Ixusa 65, vsak vreden vsaj poltretji milijon tolarjev

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji