Objavljeno: 16.9.2006

Novi dvojec v razredu SLR

Olympus in Pentax sta predstavila nova modela digitalnih zrcalno-refefleksnih fotoaparatov, za katera je skupna ločljivost tipala - 10 milijonov pik. Olympusov novinec ima oznako E-400 in je ta hip po trditvah proizvajalca najmanjši in najlažji primerek digitalnega fotoaparata SLR na trgu. Omogoča snemanje zaporednih posnetkov s hitrostjo treh posnetkov na sekundo, v načinu burst pa se v medpomnilnik shrani pet slik v formatu RAW. Kot v drugih modelih iz serije Olympus E-System je tudi v modelu E-400 vgrajen protiprašni filter Supersonic Wave.

Novinec ima vgrajen 2,5-centimetrskim zaslon LCD s prenovljenim sistemom menujev, ki je lažji za rabo. Poleg možnosti ročnih nastavitev slikanja je na voljo kar 32 samodejnih načinov za zelo različne okoliščine, kot sta denimo podvodni in panoramski način. Fotografe bodo navdušili tudi posebni barvni načini in možnost uporabe različnih črno-belih filtrov. Fotografije hrani na kartice Compact Flash ali xD-Pciture Card. Olympus je hkrati predstavil tudi nove objektive Zuiko Digital Top Pro.

Olympus E-400.

Pri Pentaxu novinec nosi oznako K10D, tudi ta pa ima tipalo s 10,2 milijoni pik. Značilnosti novinca so algoritem za stabilizacijo slike Pentax Shake Reduction (SR) in sistem za odstranjevanje prahu s svetlobnega tipala (DR). Za kar se da verodostojno predstavitev barv je vgrajen 22-bitni A/D pretvornik, ki omogoča 4,2 milijona barvnih odtenkov, kar je precej bolje kot običajnih 4096 pri 12-bitnem A/D pretvorniku. Novi slikovni procesor PRIME lahko računa na pomnilnik DDR2, kar omogoča izredno hitro obdelavo podatkov.

Na voljo so zelo prefinjeni načini določanja ekspozicije, kot je takojšen preklop iz načina Program AE načina v način Shutter-Priority AE (Tv) oz. Aperture-Priority (Av) s pomočjo izbirnih koleščkov na sprednji in zadnji strani aparata. Nov način Sensivity-Priority AE (Sv) omogoča samodejno izbiro optimalne kombinacije časa osvetlitve in vrednosti zaslonke glede na nastavljeno ISO občutljivost, ki jo tudi spreminjamo z vrtenjem koleščka. Tu je še način Shutter & Aperture-Priority (TAv), ki omogoča optimalno samodejno nastavitev občutljivosti glede na izbrani čas osvetlitve in izbrano vrednost zaslonke.Ohišje K10D je zaščiteno pred vdorom prahu in vode. zato ga lahko brez skrbi uporabljamo tudi v prašnem okolju ali na dežju.

Pentax K10D.

http://www.pentax.com

http://www.olympus.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji