• Canonove jesenske fotografske novosti

    V pripravi na sejem Photokina je Canon predstavil številne novosti na področju digitalne fotografije. Prva novost je naslednja generacija kraljevskega modela iz družine PowerShot - naslednik z imenom PowerShot G7. Najzmogljivejši digitalni fotoaparat, ki ne sodi med zrcalno-refleksne modele se lahko pohvali z novim tipalom z ločljivostjo 10 milijonov pik, novim procesorjem Digic III ter optiko, ki zmore 6-kratni zum ob uporabi naprednega algoritma za stabilizacijo slike. Tu so še priključek za dodatno bliskavico, občutljivost ISO 1600 in vgrajen algoritem za zaznavo človeških obrazov. PowerShot G7 bo stal 550 dolarjev.

    Objavljeno: 15.9.2006
  • Video rekorder z 1 TB pomnilnika

    Hitachi je na Japonskem predstavil tri futuristične video rekorderje, ki prinašajo obilico prostora za snemanje video posnetkov. Najzmogljivejši model DV-DH1000S je najbrž prvi, ki nudi na tem področju 1000 GB ali 1 TB prostora. Ob tem so na voljo tudi manjši modeli s 500 in 250 GB. Vsi video rekorderji imajo poleg diska vgrajen tudi dvoslojni zapisovalnik DVD, vmesnike firewire in HDMI za priključitev na hišini kino.

    Objavljeno: 15.9.2006
  • Uradna predstavitev - Microsoft Zune

    Po številnih ugibanjih je Microsoft uradno oznanil svoj vstop na področje večpredstavnih predvajalnikov s svojim novim izdelkom imenovanim Zune. Prenosni predvajalnik bo neposredni tekmec Apple iPodu, podobno kot podjetje iz Cupertina pa bo tudi Microsoft za podporo odprl spletno prodajalno glasbe z imenom Zune Marketplace, kamor je že privabil večino pomembnejših založb.

    Objavljeno: 15.9.2006
  • SAP razvija svoj iskalnik

    SAP je na konferenci TechEd najavil novo orodje, s katerim bo mogoče enostavno iskati po vsebini poslovnih informacijskih rešitev družbe, kot tudi drugih virih informacij. SAP Enterprise Search je aplikacija, ki bo omogočala iskanje po kontekstu v različnih tipih poslovnih informacij, prilagojena pa je poslovni rabi. SAP se v primerjavi z drugimi podobnimi rešitvami razlikuje po temu, da je iskalnik nadgradljiv za iskanje po drugih informacijskih virih, posebnost pa je tudi hramba indeksov v pomnilniku strežnikov, kar nja bi pohitrilo iskanje po mmožici podatkov. SAP razmišlja, da bi Enterpise Search celo prodajal v obliki strežniške naprave, ki jo preprosto vključimo v poslovno okolje.

    Objavljeno: 14.9.2006
  • Microsoftova periferija združljiva z Visto

    Microsoft je predstavil devet novih perifernih naprav, ki vsebujejo tudi posebne funkcije, namenjene z rabo s prihajajočim operacijskim sistemom Windows Vista. Med tremi novimi kompleti tipkovnic/mišk je najbolj zanimiv model Wireless Entertainment Desktop 8000, ki ima med drugim osvetljene tipke, zato lahko brezžično tipkovnico uporabljamo tudi ponoči. Tipkovnica ima sicer štiri dodatne tipe, s katerimi lahko neposredno prožimo Media Center v Windows Vista za dostop do večpredstavnih vsebin, tipko Windows Live Call Button s katero sprožimo internetni telefonski klic, Gadget Button s katero prikažemo ali skrijemo male programčke Gadgets ter tipko s katero prikličemo začetni menu. Tipkovnica in miška delujeta prek vmesnika bluetooth do razdalje 10 metrov, imata pa tudi posebno priklopno postajo za polnjenje akumulatorjev. Tipkovnica zazna odsotnost uporabnika in se za daljše trajanje akumulatorjev samodejno postavi v varčevalni način delovanja.

    Objavljeno: 14.9.2006
  • Google Earth z novo vsebino

    Google objavil, da namerava svoj priljubljeni program in spletno storitev Google Earth opremiti s številnimi vsebinami drugih ponudnikov, ki omogočajo dodatne informacije o geografsko zanimivih točkah na planetu. Med drugim naj bi na začetku sodelovali s ponudniki vsebin, kot so Združeni narodi (okoljevarstveni program), Jane Goodall Institute, U.S. National Park Service in Discovery Network. Na različnih točkah bodo tako na voljo fotografije dejanskih znamenitosti, video posnetki, ki jih prispeva Discovery Network, blogi in RSS povezave (denimo o opazovanju šimpanzov v Afriki) kot druge informacije. V ZDA bo organizacija National Park Service prispevala grafični prikaz okoli 10.000 pohodnih poti v 58 narodnih parkih, na voljo pa bodo tudi fotografije razglednih točk in ciljev. Goolge trdi, da je to šele začetek nabora dodatnih vsebin, ki bodo dosegljive prek geografskega informacijskega sistema. Med drugim razvijajo posebno orodje za časovno os objav, kjer bodo lahko ljudje spremljali slike in video posnetke krajev v različnih obodbjih.

    Objavljeno: 14.9.2006
  • Adobe Photoshop Elements 5 in Premiere Elements 3

    Adobe je objavil nove različice programov za urejanje digitalnih fotografij in video posnetkov za domačo rabo. Cilj novih različic je še lažja obdelava gradiva, s tem da niso pozabili na uporabnike, ki želijo opravljati tudi zahtevnejše obdelave. Obenem so uvedli nove spletne storitve, Adobe Photoshop Showcase, zgrajene s programom Adobe Flash, ki omogoča brezplačno souporabo digitalnega gradiva z drugimi uporabniki.

    Objavljeno: 13.9.2006
  • Dell PCji z AMDji

    Dell je po dolgih letih zvestobe družbi Intel objavil svoje prve namizne računalnike, ki uporabljajo AMD-jeve procesorje Athlon in Sempron. Dell se je za ta korak odločil zaradi vse večjega povpraševanja strank po AMDjevih izdelkih, novi modeli pa sodijo v družino računalnikov Dimension, ki so namenjeni pretežno domači rabi. Nova modela Dimension E521 in C521 sta na voljo z različno zmogljivimi procesorji, ohišje je oblike mini stolpa, ki ga v primeru C521 lahko spremenimo v ležečega, v osnovi pa je grafika združena v sistemski nabor. Cene novih modelov se začnejo v ZDA pri 330 dolarjih za model E521 in 360 dolarjih za model C521.

    Objavljeno: 13.9.2006
  • Apple ponuja filme in nove iPode

    Apple je po dolgem pričakovanju in ugibanju objavil svojo namero, da vstopa na področje prodaje filmov v digitalni obliki. V ta namen so objavili novo različico paketa iTunes, obenem pa so osvežili ponudbo predvajalnikov iPod. Apple bo v okviru svoje spletne trgovine sprva ponudil 75 različnih filmskih naslovov, kot so Pirati iz Karibov, Neverjetni in Zaklad pozabljenih. V bodoče naj bi nove filme objavljali isti dan, kot bodo ti objavljeni v ZDA na nosilcih DVD. V prednaročilu naj bi posamezen film stal 13 dolarjev, ob izidu 15 dolarjev, cene pa naj bi se kasneje glede na povpraševanje spustile do 10 dolarjev za film. Za zdaj ponudba velja le za ZDA, vendar bo po načrtih storitev na voljo kasneje tudi v Evropi.

    Objavljeno: 13.9.2006
  • Novi Sonyevi digitalci

    Sony je dopolnil svojo ponudbo digitalnih fotoaparatov z modeloma CyberShot DSC-N2 in CyberShow DSC-T50. Prvi model sodi v razred kompaktnih fotoaparatov, nudi pa ločljivost 10,1 milijona pik. Novo tipalo Super HAD CCS podpira občutljivost do ISO 1600, vgrajen pa je 3x optični zum. Posebnost je zaslon LCD, ki je občutljiv na dotik, med fotografiranjem pa ima posebno funkcijo. Če med predogledom s prstom na zaslonu pritisnemo na predmet, ki ga želimo izostriti, DSC-N2 samodejno opravi prilagoditev. Druga novost je miniaturni fotoaparat DSC-T50, ki meri le 9,5 x 5,6 x 2,3 cm in tehta 170 gramov. Kljub temu ima tipalo s 7,2 milijoni pik, 3x zum in občutljivost do ISO 1000.

    Objavljeno: 12.9.2006
  • Trdi diski praznujejo 50 let

    Pred pol stoletja je IBM predstavil prvi pomnilniški medij z vrtečimi magnetnimi ploščami, ki so ga kasneje poimenovali "trdi" disk (hard disc). Prvi disk je tehtal skoraj tono, za tedanje čase pa je lahko hranil ogromno podatkov - celih 5 MB. V disku je bilo 50 plošč s premerom 24 palcev, plošče prevlečene z magnetno snovjo pa so se vrtele s hitrostjo 1.200 vrtljajev na minuto. IBMova tedanja naprava je nosila ime RAMAC (Random Access Method of Accounting and Control), v primerjavi s tedanjimi pomnilniškimi napravami pa je nudila pomembno novost, vsak podatek je bil dosegljiv naključno, medtem ko so drugi nudili pretežno sekvenčni dostop. Leta 1980 je bil prav tako IBM prvi, ki je diske prinesel v svet osebnih računalnikov. Prvi diski za PC-je je bil prav tako velik 5 MB, le da je bil v precej manjšem ohišju - diski so imeli premer 5,25 palcev.

    Objavljeno: 12.9.2006
  • Canon i-SENSYS

    Minuli konec tedna je Canon v Pragi z majhno zamudo predstavil svojo novo kolekcijo laserskih tiskalnikov in večnamenskih naprav, ki jih je na trg poslal pod skupno blagovno znamko i- SENSYS. Nove tiskalnike odlikuje predvsem dodatek za dvostranski tisk, ki ga imajo vsi, tudi vstopni modeli, hitrejše segrevanje tiskalnika ob zagonu in lažje vzdrževanje s kartušami vse v enem.

    Objavljeno: 11.9.2006
  • Panasonicov projektor za HDTV

    Panasonic, je predstavil nov projektor PT-AX100, namenjen domačemu kinu, ki nudi svetilnost 2000 ANSI lumnov, kontrastno razmerje5500:1, predvsem pa ločljivost 1280 x 720 pik, s čimer je primeren za predvajanje posnetkov v visoki ločljivosti (HDTV). Projektor PT-AX100 nadaljuje tradicijo priznanega predhodnika PT-AE900, med drugim pa premore Panasonicovo tehnologijo Light Harmonizer za prikaz jasnih, izrazitih barv, tudi globokih črnih odtenkov, z vsemi podrobnostmi. Light Harmonizer z upoštevanjem svetlosti prostora zagotavlja najboljši kontrast in svetlost slike. Dinamična zaslonka, katere hitrost odpiranja je 60-krat na minuto, izjemno občutljivo tipalo ter vrednost gamma zagotavljajo prikaz jasnih posnetkov na velikem zaslonu.

    Objavljeno: 11.9.2006
  • Sony prenavlja najmanjši PC

    Sony je nekoliko presenetljivo, le nekaj mesecev po prvotnem izidu, prenovil najmanjši osebni računalnik UX-180p, ki še vedno lahko poganja operacijski sistem Windows XP. Novinec nosi oznako UX-280p, in ima dvakrat več pomnilnika (1 GB), večji disk (40 GB) ter najnovejši Intelov ultra varčni procesor Core Solo. Mini prenosnik je še vedno zasnovan okoli 4,5-palčnega zaslona LCD, ki je občutljiv na dotik in drsne tipkovnice, ki se zloži pod računalnik. Računalnik je bogato opremljen s komunikacijskimi možnostmi, saj ima vgrajen Wi-Fi, bluetooth in vmesnik GSM/EDGE. V ZDA bo naprodaj za ceno okoli 2.000 dolarjev.

    Objavljeno: 11.9.2006
  • HTC za vsak okus

    Tajvansko podjetje HTC (matično podjetje nekoliko bolj znanega podjetja QTEK), ki sodi med največje proizvajalce ročnih računalnikov in pametnih telefonov z okoljem Windows Mobile, je predstavilo štiri nove modele, s katerimi skušajo zadovoljiti različne okuse glede velikosti, videza in funkcionalnosti. HTC S620 je nov model iz skupine mobilnih telefonov, ki so narejeni za pogosto rabo elektronske pošte. Vgrajeno ima alfanumerično tipkovnico in na moč spominja na priznane modele Blackberry. HTC P3300 je po drugi strani narejen za tiste, ki pogosto potujejo, saj ima vgrajen sprejemnik GPS in je opremljen z najnovejšo programsko opremo TomTom Navigator 6. Sledi model HTC P3600, ki ima vgrajeno telefonijo 3G in je združljiv z bodočim brezžičnim standardom HSDPA. Nabor novosti zaključuje model HTC S310, ki je namenjen tako poslovni kot domači rabi, med posebnostmi pa je odjemalec za internetno telefonijo.

    Objavljeno: 11.9.2006
  • Spet poskus cenzure na internetu

    Ljubitelji športnih stav so v začetku meseca debelo pogledali, ko sta zanje postali nedosegljivi spletni stavnici Bet and win in Bet at home. To je posledica upravne odločbe Urada RS za nadzor nad prirejanjem iger na srečo, pod katero se je podpisal direktor Tomo Šeme, z njo pa je internetnim ponudnikom zaukazal blokirati dostop do obeh spletnih naslovov. Da, prav ste slišali, čeprav ste mislili, da se to lahko primeri le na Kitajskem in v Belorusiji. Razlog tiči v dejstvu, da omenjeni spletni strani nimata koncesije, da bi na ozemlju RS lahko prirejali igre na srečo. Urad je zahtevo za prepoved že dvakrat neuspešno poslal na sedež obeh podjetij - ti sta na Malti in v Gibraltarju-, nato pa se je odločil postaviti na stališče, da naši ponudniki interneta za omenjeni spletni stavnici opravljajo storitve in jim zagrozil s prekrškom po 6. členu zakona o igrah na srečo. Se vam je spet zaletelo? To je namreč tako nekako, kot bi vse naše spletne ponudnike obtožili razširjanja pornografije, ker so prek njihovih povezav dostopne tudi strani s tako vsebino.

    Objavljeno: 10.9.2006
  • Googlov časovni stroj

    Google je ponovno obogatil bero spletnih storitev, ki jih brezplačno ponuja. Tokrat je prišel na vrsto Google News Archive Search, spletni iskalnik po člankih v digitalnem zapisu, starih tudi do 200 let. Nekatere spletne strani jih ponujajo brezplačno, druge proti plačilu, ponekod so članki dostopni v obliki spletnih strani, spet drugje pa kot optično prebrane slike.

    Objavljeno: 10.9.2006
  • IBM s procesorji za WII

    IBM je skorajda čez noč postal ključni izdelovalec procesorjev za igralne konzole. Kot je znano že dlje časa, skupaj s Sonyjem in Toshibo razvija zmogljive procesorje Cell, ki jih bomo našli v PlayStation 3 in nekaterih drugih napravah, tudi v strežniških rezinah. Veliki modri pa je že začel dobavljati procesorje tudi Nintendu, ki tako utegne konzolo Wii na trg poslati celo nekoliko hitreje, kot je bilo sprva predvideno - v času božično-novoletnih praznikov.

    Objavljeno: 9.9.2006
  • Amazon prodaja filme

    Spletna prodajalna Amazon.com je bogatejša za novo prodajalno Amazon Unbox, ki v ZDA prodaja filme in televizijske programe. Med ponudniki vsebin so tudi veliki Hollywoodski studiji in velike ameriške televizijske mreže, kot sta npr. Warner Brothers in CBS.

    Objavljeno: 9.9.2006
  • AMD Athlon 64 X2 5200+

    AMD je predstavil nov 64-bitni dvojedrni procesor AMD Athlon 64 X2 5200+. Nov procesor v liniji AMD Athlon 64 X2 je primeren tako za domače uporabnike kot tudi za podjetja, HP pa je že predstavil poslovni osebni računalnik HP Compaq dc5750 s procesorji AMD, med katerimi je tudi Athlon 64 X2 5200+. Združljiv je s podnožjem AM2, podpira tehnologijo navideznih sistemov AMD-Virtualization in pomnilnik DDR2 brez predpomnjenja.

    Objavljeno: 8.9.2006
  • GNOME 2.16 tudi v slovenščini

    Izšel je GNOME 2.16, nova različica prostega namiznega okolja, ki je odslej ponovno uradno podprto tudi v slovenščini. Upravitelj oken Metacity odslej omogoča nekatere napredne učinke v treh razsežnostih, prenovljena pa je tudi tema ikon, ki upošteva predpise Tango in Freedesktop. Za uporabnike prenosnih računalnikov je morda najbolj razveseljiva novico o vključenem orodju za nadzor porabe energije, ki bdi nad stanjem baterije prenosnika.

    Objavljeno: 8.9.2006
  • Ajas iz drugega hleva

    Spletni mojster Craig Nuttall je z uporabo že dolgo poznanih tehnik skriptnega programirjanja oznanil asinhrono spletno izmenjavo naslednjega rodu ali -- kot se je sam izrazil -- razviti Ajax.

    Objavljeno: 8.9.2006
  • Železni python je tu

    Sredi leta 2003 je Jim Hugunin pričel raziskovati srce Microsoftove pobude .net, skupni izvajalni sistem za različne programske jezike (CLR). Čeprav je bil njegov namen dokazati neprimernosti sistema, kot je CLR, za različne dinamične, skriptne jezike, je ugotovil ravno nasprotno in pričel s prenosom priljubljenega, zelo dinamičnega programskega jezika python nanj. Izkušenj je imel dovolj, saj je bil avtor Jythona, prenosa jezika python na javanski izvajalni stroj JVM. Nov izdelek, znan pod imenom IronPython, je nedavno dočakal prvo uradno različico, 1.0. Hugunin je kmalu bo objavi svojih prvih poizkusov s pythonom na CLR pritegnil zanimanje Microsofta, še posebej razvojne skupine izvajalnega sistema, kjer so ga kmalu tudi zaposlili, tako da ima IronPython visoka priporočila, saj je navsezadnje delo razvijalca, ki ima neposredni stik do programerjem samega ogrodja .net. Tako ne čudi, da IronPython izjemno učinkovito izkorišča vse novosti ogrodja .net 2.0.

    Objavljeno: 8.9.2006
  • Berlinski sejem zabavne elektronike

    S približno četrt milijona obiskovalci je berlinski sejem zabavne elektronike IFA največji tovrstni sejem na svetu, vsaj kar se obiska tiče. In prav dober obisk je očitno lani spodbudil organizatorje, da so prekinili s tradicijo in na naslednjega ni bilo treba čakati dve leti.

    Objavljeno: 7.9.2006
  • 24-palčni iMac

    Apple je na presenečenje javnosti, ki je novosti pričakovala šele na novinarski konferenci 12. septembra, že danes predstavil prenovljeno linijo osebnih računalnikov iMac in Mac mini. Prvi bodo odslej uporabljali nove Intelove procesorje Core 2 Duo s frekvencami od 1,83 do 2,33 GHz, vsi Mac miniji pa bodo na voljo samo še s procesorji Core Duo (prej tudi Core Solo) s frekvencami 1,66 ali 1,83 GHz.

    Objavljeno: 7.9.2006
  • Brezplačni Corel Snapfire

    Corel je predstavil brezplačno orodje za urejanje fotografij in videoposnetkov Corel Snapfire, ki je na voljo za Windows. Sočasno je izšel tudi plačljivi Corel Snapfire Plus, ki ponuja nekatere naprednejše zmogljivosti in je na voljo za 40 dolarjev. Corel Snapfire prinaša osnovna orodja za organizacijo, manipulacijo in skupno rabo digitalnih fotografij in izrezkov videa.

    Objavljeno: 7.9.2006
  • SanDisk v škripcih

    Potem ko je SanDisk pred približno dvema tednoma predstavil predvajalnik MP3 z največjo kapaciteto pomnilnika flash in s tem vsaj malo zatresel tla na tržišču prenosnih predvajalnikov glasbe, se je zdaj znašel v težavah. Na sejmu IFA v Berlinu so namreč predstavniki nemške oblasti zasegli vse predvajalnike MP3, ki jih je na svoji stojnici razstavljal SanDisk.

    Objavljeno: 7.9.2006
  • Palm Treo 700wx

    Po več tednih govoric in pričakovanj je Palm tudi uradno obelodanil nov pametni telefon Treo 700wx, ki je zaenkrat na voljo pri ponudniku Sprint. Novi Treo uporablja operacjiski sistem Windows Mobile 5.0 Pocket PC Phone Edition in ponuja brezžično širokopasovno povezljivost po standardu EvDO. Tehnologija omogoča tudi klicno povezavo, tako da lahko Treo preko vrat USB priklopimo na računalnik in ga uporabimo kot brezžični modem.

    Objavljeno: 6.9.2006
  • Intel odpušča

    Intel je po pričakovanji tudi uradno oznanil, da namerava v obdobju naslednjega leta odpustiti na tisoče delavcev. Odločitev je posledica strateške ocene, ki podjetju napoveduje manjši tržni delež med izdelovalci procesorjev. Odpuščanja bosta v največji meri deležna oddelka za marketing in informacijsko tehnologijo, skupaj pa naj bi Intel do sredine prihodnjega število zaposlenih zmanjšal za 10.500.

    Objavljeno: 6.9.2006
  • Nove Kyocerine večnamenske naprave

    Kyocera je predstavila nove črno-bele večnamenske naprave za poslovno rabo s podporo formatu A3. KM-3050, KM-4050 in KM-5050 omogočajo obojestransko tiskanje, kopiranje in optično branje, za doplačilo pa je na voljo tudi omrežni faks. Vsi trije modeli vsebujejo barvni zaslon, občutljiv na dotik, ki je nepogrešljiv pri predogledu dokumentov na trdem disku, ki jih lahko natisnemo ali pošljemo po faksu ali e-pošti.

    Objavljeno: 6.9.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji