Objavljeno: 19.9.2006

Adobove novosti

Adobe Systems bo novembra izdal Acrobat 8, novo različico orodja za izdelavo in upravljanje dokumentov v zapisu PDF. Glavna novost so videokonferenčne zmogljivosti, ki so posledica Adobovega prevzema Macromedie. Storitev Acrobat Connect bo uporabnikom namreč omogočala začetek videokonference s klikom na datoteko PDF. Novosti bodo deležne tudi možnosti za skupinsko delo.

Connect je pravzaprav samo novo ime za že obstoječo rešitev, znano pod imenom Macromedia Breeze. Z njegovo pomočjo bodo lahko uporabniki preko spletnega vmesnika dokumente PDF ali celotno namizje pokazali drugim uporabnikom in sodelovali v realnem času. Connect namreč za prikaz uporablja Adobov Flash Player, omogoča pa tudi klepet in pošiljanje povabil preko e-pošte.

Acrobat 8 prinaša prenovljen uporabniški vmesnik, ki je dovolj preprost za začetnike in dovolj zmogljiv za izkušene uporabnike, ki potrebujejo hiter dostop tudi do naprednejših možnosti. Z enim klikom so poleg konference dostopne tudi možnosti za združevanje, podpisovanje in zaščito datotek PDF, delo z obrazci in ocenjevanje dokumentov.

Novost je tudi ražiritev ocenjevanja in pregledovanja dokumentov, ki ga lahko odslej opravlja vsakdo z dostopom do omrežne mape v skupni rabi in z nameščenim Adobe Readerjem 2. Pri pregledovanju je moč spremljati komentarje vseh pregledovalcev, slediti stanju ocene in delati tudi brez povezave, kar odpravlja podvajanje dela. Acrobat 8 omogoča tudi izvoz vsebine PDF content v druge zapise.

Sistem za prepoznavo polj poenostavlja izdelavo obrazcev PDF iz navadnih (statičnih) dokumentov PDF, čarovniki pa olajšajo delo pri upravljanju obrazcev. Uporabniki izdelkov Acrobat 8 Professional in Acrobat 3D različice 8 lahko uporabnikom brezplačnega Adobe Readerja 2 omogočijo digitalno podpisovanje in shranjevanje obrazcev PDF.

Družino Acrobat sestavljajo Acrobat 8 Professional, Acrobat 8 Standard, Acrobat 8 Elements, Acrobat 3D Version 8, Acrobat Connect in Acrobat Connect Professional. Prva dva naj bi bila na voljo novembra, in sicer za 449 oz. 299 dolarjev. V zadnjem četrtletju letošnjega leta naj bi izšel tudi Adobe Creative Suite 2.3, ki bo vseboval tudi Acrobat 8 Professional in Dreamweaver 8, stal pa bo 1200 dolarjev.

www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji