Objavljeno: 28.9.2006

Osveženi Berkeley DB

Lanskoletna nakupovalna mrzlica v Oraclu je poleg aplikacijskih velikanov doletela tudi nekatere odprtokodne projekte, katerih prihodnost se je zdela vprašljiva, še posebej po tem, ko je Oracle izgubil boj z Red Hatom okoli prevzema JBossa, ki bi nekako zaokrožil odprtokodno ponudbo programerskega sklada za razvoj aplikacij.

Vendar pa nas je te dni doletela prva prenova zelo zanimivega podatkovnega strežnika za vgradnjo, nekoč Sleepycat- po novem pa Oracle Berkeley DB 4.5, ki mu dodaja nekatere zanimive zmožnosti, kot so nadzor različic, nadgradnja brez zaustavljanja in programsko ogrodje za izdelavo replikacije podatkov. Novosti so namenjene predvsem razvijalcem, ki želijo v svoje aplikacije vgraditi zanesljivo in relativno preprosto podatkovno zbirko, ki ne potrebuje posebne admninistracije.

S tem je Oracle še razširil že tako bogato ponudbo svojih "lahkih" strežnikov za vgradnjo, ki vključuje TimesTen pomnilniško zbirko, Oracle Database Lite 10g ter kombinacijo podatkovnega in programskega strežnika 10g za neodvisne razvijalce. Kaj bo v tej množici počel še en lanski nakup, InnoDB, znan po vgradnji v MySQL, še ni znano. Berkeley DB je najbolj razširjena podatkovna zbirka za vgradnjo, ki je vključena v preko 200 milijonov posameznih namestitev, tržišče zanje pa bo po IDC raslo iz lanskih 2 milijard na 3,2 milijarde dolarjev v letu 2009.

http://www.oracle.com/database/berkeley-db.html

http://www.sleepycat.com/products/bdb.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji