• Skrivanje virusov v zvočne datoteke

    V zadnjem času so nepridipravi znova odkrili že malce pozabljen način skrivanja virusov. Tehnika skrivanja informacij vsem na očeh se imenuje steganografija in v svetu računalnikov so zanjo idealne zvočne, slikovne in video datoteke. Te lahko namreč nekoliko "pokvarimo", tako da vanje vrinemo skrivne informacije, pa se to na ogled ali posluh ne bo poznalo. Seveda so to tehniko začeli izkoriščati tudi pisci virusov.

    Objavljeno: 29.10.2019 05:00
  • Svoboda, izražena s 25 evri

    Slovenci smo, bistveno hitreje kot marsikdo drug, brezstična plačila vzeli za svoja. Do sredine oktobra so bila ta omejena z zneskom 15 evrov, odslej pa s plačilnimi karticami Mastercard lahko mimogrede in brez dodatne avtentikacije plačamo še evrskega desetaka višje zneske.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 29.10.2019
  • Stanje informacijske varnosti v Sloveniji

    Turbulentno leto 2019 na področju informacijske varnosti v Sloveniji je verodostojen pokazatelj, da je val sofisticiranih kibernetskih napadov vedno bolj prisoten tudi pri nas in da je uporaba izključno tradicionalnih, preventivno naravnanih varnostnih ukrepov postala neučinkovita in nezadostna.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 29.10.2019
  • Primer Huawei – z novimi procesorji ARM ne bo več težav

    V najnovejši epizodi žajfnice z naslovom ZDA:Huawei je britansko podjetje (z japonskim lastnikom) ARM ugotovilo, da njihova intelektualna lastnika vendarle nima nič z Združenimi Državami Amerike, zato prodaja le te kitajskemu Huaweieu ne more biti predmet ameriškega embarga proti le temu. Vprašanje je seveda, ali se ZDA s tem strinjajo.

    Objavljeno: 28.10.2019 10:00
  • Ponosni smo na svoj najsodobnejši in najnaprednejši podatkovni center v regiji

    Adrian Ježina, predsednik poslovodstva družbe Telemach, si veliko obeta od novozgrajenega podatkovnega centra, ki deluje na slovenskih tleh, a ima tudi izrazito regijsko poslanstvo.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 28.10.2019 09:49
  • Google bo razumel, kaj iščemo

    Že sedaj so rezultati iskanja po Googlu presenetljivo dobri, a možno jih je še izboljšati. Google trenutno iskalne termine obravnava kot vrečo besed, kar običajno deluje dobro. Se pa zgodi, da je v določenih terminih kakšna beseda bistveno pomembnejša od ostalih, ker ključno definira želene rezultate. Da bi Google to razumel, mora razumeti jezik. To se bo sedaj tudi zgodilo.

    Objavljeno: 28.10.2019 05:00
  • Personalizirano varno skeniranje

    Varnost je v današnjem svetu ključnega pomena. Če zanjo v podjetju ni pravilno poskrbljeno, se mu na dolgi rok slabo piše.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 28.10.2019
  • Na razpisu za Pentagonov »oblak« je zmagal Microsoft

    Ameriško obrambno ministrstvo (Pentagon) je sporočilo, da je z Microsoftom podpisalo pogodbo o izgradnji svoje oblačne infrastrukture. Deset letna pogodba za Joint Enterprise Defence Infrastructure (Jedi) je vredna 10 milijard dolarjev.

    Objavljeno: 26.10.2019
  • Ustanovitelj in vodja Huaweia uporablja - Apple iPad

    Po kitajskih družabnih omrežjih se širi fotografija Ren Zhengfei direktorja Huaweia, drugega največjega proizvajalca telefonov na svetu, ki ob pregledu na letališču iz svoje prtljage potegne – Applovo tablico iPad.

    Objavljeno: 26.10.2019
  • Vabilo na poslovno konferenco GoDigital

    Vabljeni na osrednjo poslovno konferenco GoDigital - Podatki in umetna inteligenca, ki bo v torek, 19. novembra, v Kongresnem centru Brdo pri Kranju.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 25.10.2019
  • Elon Musk je tvitnil v internet – preko svojih satelitov SpaceX Starlink

    To, da Elon Musk, solastnik podjetij Tesla in SpaceX, tvita, ni ravno novica. Novica je, da je pred kratkim oddal svoj prvi tvit prek omrežja satelitov Starlink, ki naj bi v bližnji prihodnosti z internetom omrežili celotno Zemljo.

    Objavljeno: 25.10.2019
  • Google kvantni računalnik je (prvič) močnejši od običajnih

    Google je tudi sam potrdil špekulacije, ki so krožile po internetu zadnjih nekaj tednov. Trdi, da so s svojim kvantnim računalnikom dosegli kvantno premoč (quantum supremacy), kar je pomemben korak v razvoju kvantnih računalnikov. Konkurenca se je na izjavo odzvala s skepso in relativizira Googlov dosežek.

    Objavljeno: 24.10.2019 07:00
  • Google bo dobil zdravstvene podatke Britancev

    Google je sklenil dogovor z britansko državno zdravstveno zavarovalnico NHS, da bo dobil dostop do zdravstvenih podatkov bolnikov za zadnjih pet let. Podatki naj bi bili anonimizirani, tako da Google ne bo mogel poimensko videti, kdo je bolan. To ni prvi tovrstni primer v Veliki Britaniji.

    Objavljeno: 24.10.2019 05:00
  • NordVPN poldrugo leto prikrival vdor

    Uporabo navideznih zasebnih omrežij (VPN), ki jih tržijo komercialni ponudniki, pogosto priporočamo, ker se tako izognemo nevarnosti vohljanja na nezaščitenih internetnih omrežjih, preveč zvedavim sistemskim administratorjem ali zgolj pretentamo geoblokado pri določenih storitvah. Toda to je lahko tudi dvorezen meč, kadar so ponudniki VPN tarče hekerskih vdorov. Eden izmed najpriljubljenejših je NordVPN, ki je bil že marca 2018 tarča hekerskega napada, kar so javno priznali šele sedaj.

    Objavljeno: 23.10.2019 05:00
  • Zemlja postaja planet starejših oseb

    Staranje prebivalstva neposredno vpliva na zdravstvene sisteme, ki kar kričijo po spremembah. Novi IT-sistemi v zdravstvu bodo ključni element za zagotavljanje zdravstvene oskrbe, osredotočene na pacienta.

    Objavljeno: 22.10.2019 12:33
  • Ko glas iz elektronske varuške pove: pridem pote!

    Pametni telefoni, pametni avtomobili, pametna tipala in druge naprave so priročni in simpatični pripomočki, dokler ne gre kaj narobe ali vanj kdo ne vdre. Lastniki novejših vozil Mercedes-Benz imajo na voljo aplikacijo, ki jim omogoča avtomobil locirati, odkleniti in zagnati na daljavo. Le kaj bi lahko šlo narobe?

    Objavljeno: 22.10.2019 06:00
  • Odtujeni osebni podatki 147 milijonov strank, ker je bilo uporabljeno geslo -"admin"!

    Pred dvema letoma, septembra 2017, je podjetje Equifax sporočilo, da so bili žrtev hekerskega napada, v katerem so napadalci odnesli osebne podatke 147 milijonov strank. Equifax, ki je ena izmed treh velikih ameriških agencij za določanje bonitetne ocene fizičnih oseb, se je letos s FTC (Zvezna komisija za trgovino) poravnal o plačilu odškodnine v višini 425 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 22.10.2019 05:00
  • Huawei priznava – brez Googla ne gre

    Takoj po objavi ameriških sankcij proti podjetju Huawei, ki ameriškim podjetjem prepovedujejo sodelovanje s tem kitajskim velikanom, smo poslušali samozavestne govore o tem, da ima Huawei za vse to pripravljene rešitve. Kot kaže, je Richard Yu, šef oddelka za končne uporabnike, o tem lagal.

    Objavljeno: 22.10.2019
  • Nadgrajena resničnost v očalih za plavalce

    Kanadsko startup podjetje Form ponuja zanima plavalna očala, ki omogočajo projeciranje koristnih podatkov na samo zaščitno lečo očal. Uporabljena je tehnologija, ki je delno povzeta iz pametnih vizirjev, ki jih že desetletja uporabljajo piloti vojaških letal.

    Objavljeno: 21.10.2019 05:00
  • VMware zna samodejno zamenjati operacijski sistem v virtualnem strežniku

    V časih kontejnerjev, storitev v oblaku in mikrostoritev se včasih zdi, da so klasične tehnologije za virtualizacijo strežnikov že nekoliko zastarele. Toda VMware z novimi posodobitvami dokazuje, da še ni bila rečena zadnja beseda. Nenazadnje pa tehnologijo VMware še vedno uporablja čez pol milijona uporabnikom po celem svetu.

    Objavljeno: 21.10.2019 05:00
  • 40 milijonov uporabnikov namestilo zlonamerno Android aplikacijo

    Mobilne aplikacije postajajo vse pogostejši vir okužb, tokrat gre za priljubljeno aplikacijo SnapTube – z njo si lahko lokalno shranimo videe iz YouTube in Facebook.

    Objavljeno: 20.10.2019 15:30
  • Prihaja Huawei Nova 5T – tudi z Googlovimi aplikacijami

    Huawei je na predstavitvi v Parizu napovedal evropski prihod telefona Nova 5T, za razliko od nedavno predstavljenega Mate 30 pa bo imela Nova 5T nameščene tudi Googlove aplikacije.

    Objavljeno: 19.10.2019 15:43
  • Ameriško vojno letalstvo se poslavlja od velikih disket

    Pred petimi leti je nepoznavalce nekoliko začudila vest, da ameriško vojno letalstvo še vedno uporablja diskete. Ključni podatki in ukazi za sistem medcelinskih balističnih raket so bili shranjeni na disketah, saj je računalniški sistem IBM Series/1 iz 60. let pač uporabljal ta medij za shranjevanje podatkov. Pet let pozneje se diskete naposled poslavljajo.

    Objavljeno: 19.10.2019 11:00
  • Vdor v sistem eAsistent

    Uporabniki sistema eAsistent so zgroženo opazili, da stran gosti fotografijo in napis, da naj bi vanjo vdrli kurdski hekerji.

    Objavljeno: 18.10.2019 17:35
  • Podpora za Windows 7 se končuje z januarjem 2020

    Microsoft je zdaj tudi uradno potrdil to, kar je bilo napovedano že dlje časa: uradna podpora za operacijski sistem Windows 7 se zaključuje s 14. januarjem 2020. Po tem datumu Microsoft ne bo več pripravljal popravkov, niti tistih povezanosti z varnostjo delovanja sistema.

    Objavljeno: 18.10.2019 14:00
  • Microsoft podjetja opozarja – ne nameščajte zadnjega popravka!

    Microsoft podjetja opozarja, naj ne nameščajo zadnjega popravka za Windows 10 in Windows Server 2019, ki je izšel 15. oktobra, saj ta lahko povzroči, da neha delovati varnostni sistem Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP), če ga podjetje uporablja.

    Objavljeno: 18.10.2019 13:25
  • Nov prepogljivi telefon – Motorola RAZR

    Telefonski del Motorole, ki je podružnica podjetja Lenovo, je novinarjem poslal vabilo na dogodek v Los Angelesu, kjer bo predvidoma predstavljen prepogljivi telefon RAZR. Dogodek se bo odvil 13. novembra.

    Objavljeno: 18.10.2019 13:00
  • Googlov Pixel 4 se odklene, tudi če imamo zaprte oči

    Google je potrdil varnostno luknjo v novem telefonu Pixel 4 - odklepanje z obrazom deluje tudi, če imamo zaprte oči.

    Objavljeno: 18.10.2019 11:36
  • Samsung bo odpravil napako pri branju prstnih odtisov

    Pri Samsungu so se odzvali na hrošča, ki omogoča odklepanje telefonov Galaxy S10 s prstnimi odtisi, ki niso prijavljeni v telefon.

    Objavljeno: 17.10.2019 16:11
  • V novem Monitorju:

    Mesec je naokoli, z njim je na prodajnih policah tudi nova številka Monitorja. Glavna tema tokratne številke je kakšen računalnik kupiti, kakšen prenosnik kupiti in kako je z monitorji, če bomo igrali resne igre. 

    Objavljeno: 2.10.2019 06:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji