Objavljeno: 21.10.2019 05:00

VMware zna samodejno zamenjati operacijski sistem v virtualnem strežniku

V časih kontejnerjev, storitev v oblaku in mikrostoritev se včasih zdi, da so klasične tehnologije za virtualizacijo strežnikov že nekoliko zastarele. Toda VMware z novimi posodobitvami dokazuje, da še ni bila rečena zadnja beseda. Nenazadnje pa tehnologijo VMware še vedno uporablja čez pol milijona uporabnikom po celem svetu.

Nov komplet posodobitev prinaša nova orodja za upravljanje strežnikov v novi dobi, ne glede na to ali gre za fizične strežnike, virtualne strežnike ali programske kontejnerje, na lokaciji ali v oblaku. A VMware je z eno novostjo vseeno presenetil svoje stranke – nova posodobitev orodij za upravljanje omogoča preprosto zamenjavo operacijskega sistema Linux v navideznih strojih, ne da bi morali pri tem morali narediti nove virtualne strežnike ter migracijo strežnika.

Da se namreč zamenjati strežnike z operacijskim sistemom SUSE (SLES) s precej bolj ekonomičnim strežnikom Photon OS 3.0. Ta morda ne sodi še med najbolj znane izvedbe Linuxa, vendar je vse bolj uporabljen kot gostitelj za poganjanje kontejnerjev in mikroservisov v oblaku. Zamenjava se zgodi povsem samodejno in ker Photon OS zaseda resnično malo prostora, lahko po zamenjavi SLES pusti na disku v mirujočem stanju. Za vsak primer. Poleg prostorske učinkovitosti Photon OS predstavlja prihranek pri licencah.

Za zdaj še ni jasno, ali bo VMware tehnologijo razširil tudi na druge različice Linuxa ali druge operacijske sisteme (kjer je to možno). Med zanimivi novimi posodobitvami je tudi novo orodje za izvoz dnevnikov (log datotek) delovanja virtualiziranega okolja. Log Insight 8.0 namreč nima več omejitve na 20.000 sporočil, kar je bila v primerih napadov na strežniške sisteme kar precej velika omejitev. V nekaterih primerih 20.000 sporočil pomeni zgolj nekaj minut delovanja sistema. V primeru pregled revizijske sledi v primeru napadov je seveda to precej omejujoča možnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji