Objavljeno: 22.10.2019 06:00

Ko glas iz elektronske varuške pove: pridem pote!

Pametni telefoni, pametni avtomobili, pametna tipala in druge naprave so priročni in simpatični pripomočki, dokler ne gre kaj narobe ali vanj kdo ne vdre. Lastniki novejših vozil Mercedes-Benz imajo na voljo aplikacijo, ki jim omogoča avtomobil locirati, odkleniti in zagnati na daljavo. Le kaj bi lahko šlo narobe?

Konec tedna so dobili odgovor na to vprašanje, ker je za nekaj ur aplikacija ponorela. Namesto podatkov o svojem vozilu so namreč lastniki videli informacije o drugih vozilih. Tako so si lahko pogledali imena, zadnje aktivnosti, zadnje lokacije, telefonske številke in druge osebne podatkov drugih voznikov. Incident se je zgodil v ZDA, kmalu zatem pa je bila aplikacija zaradi vzdrževalnih del nedosegljiva. Predstavnik podjetja je lastnikom svetoval, da aplikacijo izbrišejo (!), dokler težava ne bo odpravljena.

Sreča v nesreči je, da funkciji odkleni in zaženi v tem času na tujih vozilih nista delovali, tako da jih vsaj krasti ni bilo tako enostavno. Tiskovna predstavnica iz Daimlerja Donna Boland je potrdila, da je v petek aplikacija MercedesMe krajši čas prikazovala "netočne" informacije.

Če omenjeno težavo še lahko odmislimo kot neprijetnost, čeprav je natančno poznavanje zgodovine lokacij vozila lahko zelo problematično, pa so hekerski vdori v Googlove kamere Nest, ki jih starši uporabljajo kot elektronske varuške za svoje otroke, lahko grozljivi. Malo iskanja po internetu pokaže, da se to dogaja precej pogosto, zgodbe pa so za starše precej travmatične. Neka varuška iz ZDA, ki je uporabljala Nest za 18-mesečnega otroka v sosednji sobi, je iz kamere slišala najprej neko šepetanje, nato pa glas neznanega človeka. Sprva je pripovedoval šale, komentiral hišo, lepo pohištvo, nato pa je rekel celo, da bo prišel ukrast otroka. Nekdo je vdrl v kamero in se poigral s starši. Ko je varuška prestrašena z otrokom zbežala iz stanovanja in to sporočila staršem, je mati skoraj kap.

Ne glede na razlog za vdore – bodisi je to napaka kakor pri Mercedes-Benzu ali morda pomanjkljivo geslo kakor pri Nestu – moderna tehnologija je čedalje bolj vsiljiva. Edina stvar, ki nas varuje pred popolnim razgaljenjem, so varnostni mehanizmi v tej isti tehnologiji. Jim res zaupamo tako močno, da želimo v internet priključiti vse naprave?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji