Objavljeno: 2.10.2019 06:00

V novem Monitorju:

Mesec je naokoli, z njim je na prodajnih policah tudi nova številka Monitorja. Glavna tema tokratne številke je kakšen računalnik kupiti, kakšen prenosnik kupiti in kako je z monitorji, če bomo igrali resne igre. 

Gre za enega najpogostejših vprašanj, ki jih dobimo v uredništvu, zato smo se spustili v podrobnosti, za vse vrste uporabnikov. Od najmanj zahtevnih pa do igričarjev in poslovnih uporabnikov, tako za namizne kot za prenosne računalnike. Preizkusili tudi nekaj novih igričarskih monitorjev.

Med preizkusi velja omeniti novi Samsungov telefon najmočnejšega kalibra, model Galaxy Note 10 (in 10+). Gre za vrhunski telefon z velikim zaslonom, namenjen poslovnim uporabnikom – posebnost tega modela je priloženo pero, imenovano S-Pen. Prinaša vrhunske zmogljivosti, cena osnovnega modela pa se začne pri 950 evrih.

Preizkusili smo tudi zanimivo 360 stopinjsko kamero manj znanega kitajskega proizvajalca, konkretno model Insta360. Ob tem smo posneli tudi kratek predstavitveni video, ki je na voljo na našem YouTube profilu. Nenavadna je tudi pametna čelada, ki ima integrirano povezavo Bluetooth in nekaj zanimive pameti – na zadnji strani poleg zavornih luči ponuja tudi smernike.

Pri rednih preizkusih smo v roke vzeli enega zanimivejših telefonov nižjega cenovnega razreda – Xiaomijev novi Mi A3. Stane sicer nekoliko več od lanskega modela A2, a prinaša OLED zaslon, širokokotno kamero in res zmogljiv akumulator. Preizkusili pa smo tudi enega najcenejših pametnih telefonov, ki je trenutno na voljo, model A1 Alpha. Med prenosniki smo preizkusili novo Lenovo Thinkpad X1 Yoga – letos so od karbonskega prešli na aluminijasto ohišje.

V dosjeju smo se spustili v robotizacijo igrač - analitiki ocenjujejo, da bo to tržišče raslo s hitrostjo pet odstotkov na leto. Pišemo tudi o novi prihajajoči tehnologiji microLED. Gre za zaslone, ki prinašajo odlično kakovost slike brez težave z »vžgano sliko«, ki pesti zaslone OLED. Proizvajalci so že predstavili prve televizorje s to novo tehnologijo.

Pišemo tudi o proizvodnji integriranih vezij – kako sploh nastane čip, ki predstavlja zasnovo za moderno elektroniko.

  

V prilogi Monitor Pro, namenjeni poslovnemu IT, smo tokrat pisali o upravljanju s podatki in IT v zdravstvu.

Naslednja številka izide v torek, 29. oktobra.

  

Digitalni Monitor

Monitor lahko berete tudi v spletni različici HTML, vse dosedanje številke revije so brezplačno na voljo v našem spletnem arhivu, na DVDju pa je voljo tudi celotna paleta številk v formatu PDF.

Monitor lahko berete tudi na telefonih in tablicah Apple in Android, pa tudi v spletni trgovini:

Android: www.monitor.si/monitor_play

iPhone: www.monitor.si/monitor_iphone

Splet: revija.monitor.si

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji