Oglasno sporočilo
Objavljeno: 29.10.2019

Svoboda, izražena s 25 evri

Slovenci smo, bistveno hitreje kot marsikdo drug, brezstična plačila vzeli za svoja. Do sredine oktobra so bila ta omejena z zneskom 15 evrov, odslej pa s plačilnimi karticami Mastercard lahko mimogrede in brez dodatne avtentikacije plačamo še evrskega desetaka višje zneske.

Naj zavrtimo čas nazaj za trenutek. Se mar spomnite, da smo še pred petimi leti plačila z bančno kartico potrjevali le tako, da smo slednjo vstavili neposredno v bralnik kartic ter zatem vtipkali štirimestno varnostno kodo, ki je avtorizirala plačilo. Nato so komitenti nekaterih naprednih bank dobili možnost uporabe kartic s funkcijo brezstičnega plačevanja. In se hipno navdušili nad to možnostjo. V naslednjih letih je pospešena zamenjava plačilnih terminalov poskrbela za to, da danes lahko brezstično plačujemo malodane kjerkoli.

Za večje zneske in spletne nakupe prihaja močnejša avtentikacija

Evropska direktiva PSD2 oziroma direktiva EU o plačilnih storitvah z letošnjim letom uvaja t. i. močnejšo avtentikacijo imetnikov plačilnih kartic (SCA). V praksi to pomeni, da bomo potrošniki predvsem pri spletnih naročilih deležni dodatnega preverjanja identitete oziroma avtentikacije preko dodatnega kanala. Z namenom zagotavljanja najvišje stopnje varnosti transakcij bomo tako potrošniki ob spletnem nakupu identifikacijo vse pogosteje opravljali z dodatnimi enkratno generiranimi gesli ipd. Trgovci pa želijo v navezi s ponudniki plačilnih storitev vrniti vsaj del enostavnosti in praktičnosti spletnih plačil, pa tudi hitrosti. Pri tem največ stavijo na biometriko – plačilni mehanizmi tako že podpirajo avtentikacijo s prstnim odtisom, roženico, funkcijo prepoznavanja glasu ali pogledom v kamero lastnega pametnega telefona. Od (spletnih) trgovcev pa je odvisno, kako hitro bodo te možnosti avtorizacije plačil implementirali v lastna okolja. Tovrstna izboljšana varnost spletnih plačil bo v prihodnjih letih zagotavljala, da bomo potrošniki plačila enako pogosto kot zdaj, ali pa še pogosteje, opravljali tudi po uveljavitvi močnejše avtentikacije imetnikov kartic.

Drži, sprememba kartičnega plačevanja je z možnostjo brezstičnega plačevanja ogromno pridobila. Slednja namreč predstavljala revolucijo v uporabniški izkušnji in sledi digitalizaciji življenjskega sloga sodobnih potrošnikov. Tovrsten način plačevanja je za potrošnike hitrejši in udobnejši od običajnega plačevanja blaga, vsebin ali storitev s kartico ali z gotovino. Možnost plačila brez avtentikacije, ki je botrovala vse večjemu številu spletnih nakupov in je na voljo že dobri dve leti, smo potrošniki dodobra usvojili. Kako je tudi ne bi, če pa je skrajno enostavna. Denarnico ali kartico, morebiti pa tudi mobilno napravo z ustrezno virtualizirano plačilno kartico le za sekundo prislonimo k plačilnemu terminalu in plačilo je opravljeno. Enostavneje (skoraj) ne gre.

Za nakupe manjših vrednosti in vse ostalo

Za brezstično plačevanje je veljalo, da je najbolj primerno za plačevanje nižjih zneskov. Kot omenjeno, je bila omejitev postavljena pri 15 evrih, od sedaj naprej pa je znesek, ki ga je moč z brezstično kartico plačati brez avtentikacije, dvignjen na 25 evrov. V večini primerov dnevni limit brezstične porabe ostaja 150 evrov, oziroma toliko, kolikor uporabniku določi banka izdajateljica kartice. A tudi če želimo na prodajnem mestu poravnati višji znesek, je to z uporabo brezstične kartice enostavneje, saj jo le prislonimo k plačilnemu terminalu in vnesemo svoje osebno geslo.

Povsem sveža raziskava Masterindex, ki jo je za Mastercard opravilo podjetje Mediana in bo objavljena novembra, kaže na naraščajoči trend brezstičnih plačil. »Leta 2017 je četrtina Slovencev (25,4 %) uporabljala brezstična plačila vsaj 3- do 5-krat tedensko, danes je teh že 46 %. Podobno se niža delež tistih, ki brezstičnih plačil ne uporabljajo, saj je ta upadel iz 43 % v letu 2017 na vsega 21 % v letu 2019,« poudarja Luka Gabrovšek, poslovni direktor družbe Mastercard v Sloveniji. Ob tem dodaja: »Odločitev finančnih institucij za dvig zneska, ki ne zahteva dodatne avtentikacije, na 25 evrov dokazuje, da so potrošniki sprejeli tovrstni sistem plačevanja. V podjetju Mastercard verjamemo, da bo trend brezstičnih plačil tudi v prihodnje naraščal v isti meri kot zdaj ali pa še bolj.«

www.mastercard.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji