Objavljeno: 29.10.2019 05:00

Skrivanje virusov v zvočne datoteke

V zadnjem času so nepridipravi znova odkrili že malce pozabljen način skrivanja virusov. Tehnika skrivanja informacij vsem na očeh se imenuje steganografija in v svetu računalnikov so zanjo idealne zvočne, slikovne in video datoteke. Te lahko namreč nekoliko "pokvarimo", tako da vanje vrinemo skrivne informacije, pa se to na ogled ali posluh ne bo poznalo. Seveda so to tehniko začeli izkoriščati tudi pisci virusov.

Doslej so imeli najraje slikovne formate (npr. PNG ali JPG), sedaj pa so "odkrili" tudi glasbeni format WAV. Steganografije ne uporabljajo za okužbe sistemov, temveč za prenos virusov. Številni požarni zidovi in protivirusni programi namreč dovolijo prehod datotek v neizvršljivih formatih. Letos smo zaznali prve primere zlobne kode, ki se skriva v datotekah WAV. V enem primeru je šlo za klasično vohunsko programsko opremo, v drugem pa za kodo, namenjeno rudarjenju kriptovalut.

Steganografija je težak problem. Na internetu se je pojavilo nekaj blogov in kosov kode za uporabo steganografije v zvočnih datotekah, zato je pričakovati, da bo v prihodnosti tovrstnih primerov še bistveno več. Sedaj bodo namreč to lahko počeli tudi tisti, ki sami tega ne bi bili sposobni.

Steganografija ni omejena na kakšen določen format, saj lahko karkoli skrivamo kamorkoli, dokler je končni rezultat v specifikacijah. Skrivanje v besedilne datoteke je sicer domala nemogoče, ker bi vrinjeni tekst videli, drugam pa gre. Zato se je treba proti temu problemu boriti na drugem koncu – na točki izvajanja te kode.

Prvi primer

Drugi primer

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji