Objavljeno: 28.10.2019 05:00

Google bo razumel, kaj iščemo

Že sedaj so rezultati iskanja po Googlu presenetljivo dobri, a možno jih je še izboljšati. Google trenutno iskalne termine obravnava kot vrečo besed, kar običajno deluje dobro. Se pa zgodi, da je v določenih terminih kakšna beseda bistveno pomembnejša od ostalih, ker ključno definira želene rezultate. Da bi Google to razumel, mora razumeti jezik. To se bo sedaj tudi zgodilo.

Predstavljajmo si, da nas zanima, ali je možno v lekarni prevzeti zdravila za nekoga drugega. Iskalni termin Can you get medicine for someone pharmacy vsebuje ključno frazo for someone, ki jo klasični algoritem lahko zgreši. Google zato uvaja prepoznavanja naravnega govora (NLP – natural language processing) tudi v svoj iskalni algoritem. Sistem BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) bo prepoznaval pomen stavkov, kar bo vplivalo na razporeditev zadetkov v vsaj 10 odstotkih iskalnih terminov, so povedali v Googlu.

Končni cilj je seveda izdelati algoritem, s katerim ne bo možno komunicirati le v naravni angleščini (in ostalih jezikih), ampak celo v polomljeni angleščini govorcev drugih jezikov. BERT se temu že zelo približa.

Google

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji