Objavljeno: 26.10.2019

Na razpisu za Pentagonov »oblak« je zmagal Microsoft

Ameriško obrambno ministrstvo (Pentagon) je sporočilo, da je z Microsoftom podpisalo pogodbo o izgradnji svoje oblačne infrastrukture. Deset letna pogodba za Joint Enterprise Defence Infrastructure (Jedi) je vredna 10 milijard dolarjev.

Namen razpisa je posodobiti že malce ostarela omrežja ameriškega obrambnega sistema in jih nadomestiti z moderno strukturo v oblaku. Dolgo bitko, na kateri so sodelovali Microsoft, Amazon, Google, Oracle in IBM, je dolgo vodil Amazon kot največji svetovni ponudnik tovrstne infrastrukture. Bilo je že tako samoumevno, da bo na razpisu zmagal Amazon, da so se tekmeci zelo potrudili dokazovati nepoštenost pri izbiri. Oracle je pritožbo izgubil celo na sodišču, Google pa je iz bitke kar sam odstopil, tudi zaradi nenaklonjenosti zaposlenih, ki ne marajo, da bi podjetje sodelovalo z vojsko.

V resnici kaže, da je Amazon bitko izgubil ob posredovanju predsednika Trumpa, ki je javno večkrat omenil, da izbira trenutno poteka nepošteno in da je Amazon priviligiran. Trump je sicer že večkrat javno dal vedeti, da ne mara podjetja Amazon, še posebej pa ne njegovega šefa, ki je tudi (osebni) lastnik časopisa Washington Post. Slednji je eden močnejših kritikov predsednika Trumpa.

Pentagon je sicer v sporočilu povedal, da njihovo infrastrukturo vzpostavlja in vzdržuje več podjetij, ker ne morejo in ne želijo biti vezani le na enega proizvajalca. V minulih dveh letih so v ta namen namenili že 11 milijard dolarjev.

 

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji