Objavljeno: 31.5.2016 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Junij 2016

Tehnomanija

Tehnomanija

13.05.2016

V Franciji utegnejo kmalu dobiti nov zakon, po katerem bo delodajalcem prepovedano konktaktirati zaposlene zunaj delovnega časa, razen v izjemnih primerih. To se nanaša tudi na zahteve ali pričakovanja po prebiranju elektronske pošte, kar je v številnih podjetjih postalo »normalno«. Cilj ukrepa je zmanjšanje obremenitve zaposlenih, ki ob takem ravnanju pogosto pregorijo in so zato večje breme za podjetje in družbo. Francija s tem sledi Nemčiji, ki je leta 2014 že sprejela podoben ukrep, ki preprečuje možnost kontaktiranja zaposlenih prek mobilnih naprav zunaj delovnega časa. Dogaja pa se tudi v ZDA: odmeven je primer, ko je zavarovalnica zavarovancem dala merilnike kakovosti spanja in jim priznava poseben bonus, če dokažejo 20 zaporednih dobro prespanih noči.

11.05.2016

Ena od pomembnih ovir za uspeh izdelkov navidezne resničnosti je nedvomno to, da te naprave pri velikem številu uporabnikov povzročajo slabost, na moč podobno slabosti pri vožnji z avtomobili ali v zabaviščnih parkih. Razlog je v tem, da prikazovalniki večinoma omogočijo le »tunelski vid«, in ne pokrivajo celotnega zornega polja. Veliko laboratorijev mrzlično išče rešitve, ki bi bile učinkovite, a obenem ne predrage. Trenutno je, kot kaže, cilju najbližji Microsoft s tehnologijo SparseLightVR, ki na obrobju zaslonov prikazovalnikov uporablja še 80 diod LED za osvetlitev periferije onkraj zaslonov, kar je zelo podobno sistemu Ambilight, ki ga je patentiral Philips pri svojih televizorjih. Upajmo, da pomaga.

09.05.2016

Rastoči Amazonov imperij dobiva v zadnjem času vedno več nasprotnikov. V zadnjih tednih so v ZDA poskrbeli za škandal, ko se je izkazalo, da določenih storitev, kot so Amazon Prime, ne ponujajo v nekaterih četrtih, kjer živijo manjšine. Zagovorniki človekovih pravic so glasno protestirali proti domnevno rasističnem ravnanju, Amazon pa se brani, češ da so njihovi algoritmi jasno pokazali, da v teh četrtih ne bi ustvarili profita. Čez Amazon močno udriha tudi republikanski predsedniški kandidat Donald Trump, ki trdi, da Amazon izkorišča svojo ekonomsko moč za nedovoljeno poslovno prakso in celo v politične namene. Obljublja, da bo uvedel protimonopolno preiskavo proti podjetju, če bo izvoljen za predsednika.

11.05.2016

Algoritmi za strojno učenje vedno bolj vztrajno vstopajo v vsakdanje življenje. Google je dokaj potiho objavil nadgradnjo orodja za strojno prevajanje Google Translate, ki je odslej na voljo s posebno kretnjo praktično v vsaki aplikaciji na operacijskem sistemu Android. S tem prevajanje postaja dejansko del operacijskega sistema, računamo pa lahko na prevode med 103 različnimi jeziki. Tudi tedaj, ko nismo priključeni na internetno storitev. Naslednje je najbrž na vrsti prepoznavanje govora, morda tudi v kombinaciji s prevajalniki. To je verjetno trenutek, na katerega smo čakali desetletja.

14.05.2016

Kot kaže, utegne po zaslugi Evropske unije kmalu pasti še ena nepravična sistemska omejitev. Če bo uredba potrjena, bodo ponudniki internetnih storitev in internetne televizije morali svojim uporabnikom omogočiti, da bodo lahko uporabljali vsebine ne glede na to, v kateri državi so trenutno. Naročnik storitve Netflix ali pa televizijskega kanala Sky bo tako lahko užival v storitvah brez bojazni, da bodo te blokirane zaradi naslova IP iz druge države. Najbrž je to le prvi korak k zahtevi po popolni liberalizaciji dostopa do internetnih in večpredstavnih vsebin, ki so doslej vezane samo na posamezno državo. Upajmo. Končno!

27.04.2016

Analitiki napovedujejo težje čase za Applove telefone iPhone, nekoliko v ozadju pa smo priča zanimivemu fenomenu. Povpraševanje po novem modelu iPhone SE, ki ima samo 4-palčni zaslon, je precej večje od ponudbe. Očitno je na svetu še vedno dosti uporabnikov, ki cenijo bolj velikost telefona kot velikost zaslona. Če se bo to nadaljevalo, lahko pričakujemo tudi, da bodo tudi drugi izdelovalci ubrali to pot.

13.05.2016

Microsoft je na tihem spremenil sistem samodejnega posodabljanja operacijskega sistema Windows 10, ki je vse prej kot prijazen do uporabnikov. Poleg tega da pogosto povsem zasede internetno povezavo, se praviloma zbudi tedaj, ko je najmanj primerno. Lep zgled je televizijska hiša, kjer se je posodobitev zagnala med prikazom vremenske napovedi v živo, pač prek programa, ki deluje v okolju Windows. Podoben primer se je zgodil kak teden kasneje, ko je Windows 10 brez milosti zagnal posodobitev igralcu, ki je pred tem vztrajno osem ur igral igro in prišel že zelo daleč. Odslej bo mogoče v okolju Windows definirati »delovni čas«, torej obdobje v dnevu, ko nas operacijski sistem ne sme zmotiti.

08.05.2016

Izsiljevalski programi so postali največja varnostna grožnja, ki preti v internetu. Samo v prvem kvartalu letošnjega leta so strokovnjaki za varnost zaznali 2900 različnih modifikacij izsiljevalskih programov, to je 14 % več kot pred letom dni. Obenem se je tudi za 30 % povečalo število napadov na uporabnike. Zaskrbljujoče je predvsem to, da napadi vedno bolj merijo na točno določene skupine uporabnikov. Zadnji val, denimo, meri predvsem na računalnike znanstvenikov in razvijalcev programske opreme, ki imajo pogosto v računalnikih večino svojega dela in so zato verjetno bolj pripravljeni plačati odkupnino za dešifriranje podatkov. Obenem so odkupnine tudi vedno dražje. Naslednji val so menda politiki, zato je ameriški kongres že posvaril člane, naj preudarno ravnajo z računalniki in elektronsko pošto.

Če bo potrjena uredba Evropske unije, bodo ponudniki internetnih storitev in internetne televizije morali svojim uporabnikom omogočiti dostop do vsebin ne glede na to, v kateri državi so trenutno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji