Objavljeno: 22.10.2019

Huawei priznava – brez Googla ne gre

Takoj po objavi ameriških sankcij proti podjetju Huawei, ki ameriškim podjetjem prepovedujejo sodelovanje s tem kitajskim velikanom, smo poslušali samozavestne govore o tem, da ima Huawei za vse to pripravljene rešitve. Kot kaže, je Richard Yu, šef oddelka za končne uporabnike, o tem lagal.

Besede Richarda Yu, Huaweievevega šefa oddelka za končne uporabnike, je treba včasih jemati z malce rezerve.

Huaweiev PR šef Joy Tan je v intervjuju za Financial Times (plačljivo) namreč potrdil, da je na telefonih nadomestiti Google skorajda nemogoče. Povedal je, da so v podjetju bolj ali manj nadomestili vse druge ameriške (strojne) proizvajalce, medtem ko bo operacijski sistem enostavno moral ostati Android (ki je k sreči odprtokodni in ga smejo uporabljati), nadomestila za Googlov ekosistem (servisi, trgovina Play, Youtube, Gmail, Chrome…) pa enostavno nimajo. In je vprašanje, če ga bodo sploh kdaj imeli.

Vznesene besede njegovega šefa, ki je še pred kratkim napovedoval, da bo podjetje »takoj« razvilo svoj operacijski sistem Harmony OS, ki bo v celoti nadomestil Googlovo rešitev, je s tem vrgel v koš. Harmony OS je danes na voljo le na nekaterih pametnih televizorjih blagovne znamke Honor in seveda ne zmore poganjati aplikacij, ki so narejene za Android. Huaweieve androidne trgovine z aplikacijami in nadomestnih aplikacij, ki jih podjetje uporablja na svojih kitajskih modelih, pa v Evropi enostavno ne maramo.

Novi telefoni Huawei bodo tako do nadaljnjega na prodaj le na kitajskem trgu, vsekakor pa ne na evropskem. Tako je že sedaj z novim modelom Mate 30 (Pro), medtem ko telefon Nova 5T, ki je bil predstavljen prejšnji teden, še sme imeti Googlove servise s starejšim Androidom 9. Licenca za to je bila očitno podpisana še pred uvedbo sankcij.

Zaenkrat ni videti, kdaj se bodo časi za Huawei zjasnili. Zadnji finančni podatki sicer kažejo, da gre podjetju še vedno zelo dobro, vendar prodajne številke še vedno zajemajo čase, ko so se telefoni brez težav prodajali po celem svetu (z izjemo ZDA, kjer so bolj ali manj od nekdaj na nekakšni sivi listi). Poleg tega je podane podatke morda treba jemati s kančkom soli, glede na to, da smo pravkar ugotovili, da celo vodilni v podjetju Huawei včasih »malce« olepšajo dejansko stanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji