Objavljeno: 9.8.2019 14:30

Huawei predstavil operacijski sistem HarmonyOS

Huawei je na svoji razvojni konferenci Huawei Developers Conference prvič predstavil lastni operacijski sistem, imenovan Harmony OS.

Richard Yu, glavni izvršni direktor, je povedal, da na razvoju delajo že od leta 2017, prva naprava z novim sistemom pa bo predstavljena jutri, šlo naj bi za telefon znamke Honor. Po njegovih besedah bo novi sistem podpiral tudi aplikacije, namenjene Androidu ter Linuxu in aplikacije, napisane v HTML5. Zaenkrat bodo pri večini naprav sicer ostali na Androidu, a s tem sistemom si zagotavljajo nekoliko več manevrskega prostora v primeru dodatnih komplikacij v zvezi z ameriškimi sankcijami (o čemer smo v zadnjih mesecih pogosto pisali). Velja omeniti, da smo prve govorice o sistemu slišali že poleti, ime sistema je bilo očitno že takrat znano.

Sistem bo deloval na različnih napravah, tako na telefonih kot na nosljivih napravah (pametnih urah, oblekah), televizijah, prenosnikih, celo v avtomobilih. Zasnovan je na mikro-jedru, gre za arhitekturo, kjer je v jedru samo najbolj osnovna programska koda (torej koda, ki skrbi za nizko-nivojski dostop do pomnilnika, komunikacijo med procesi, itd), vse ostalo (gonilniki za strojno opremo, upravljanje s datotečnimi sistemi), pa je ločeno. Med bolj znanimi primeri operacijskega sistema s takim jedrom je MINIX 3, ta naj bi bil v uporabi v Intel Management Engine, sistemu, ki je dosegljiv tudi takrat, ko je računalnik sicer ugasnjen (teče vedno, ko je računalnik priključen na napajanje). Velja omeniti, da razvijajo podoben operacijski sistem tudi pri Googlu, ta se v razvojni obliki imenuje Google Fuchsia. Prevajalnik programske kode v Harmony OS, imenovan Arc, med drugim podpira tudi C, C++, Javo in JavaScript.

V naslednjih mesecih bo sistem prišel predvsem na razne pametne naprave, pravijo, da bodo temelje zanj najprej razvili na Kitajskem, kasneje pa razširili tudi drugod po svetu. Sistem je odprtokoden, pri Huaweiju so ustanovili tudi fundacijo, ki naj bi skrbela za sodelovanje z razvijalci.

Kot smo že omenili, naj bi bil jutri predstavljen telefon Honor z omenjenim sistemom, predstavitev bo moč spremljati v živo, preko te povezave.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji