Objavljeno: 15.7.2019 08:00

Huawei OS se bo v Evropi morda imenoval Harmony

Kljub temu, da so se odnosi med ZDA in Kitajsko nekoliko otoplili, Huawei pa ima zato začasno dovoljenje za nakup ameriških tehnoloških izdelkov, se kitajski velikan še naprej pripravlja na predstavitev lastnega operacijskega sistema za pametne telefone, morda pa tudi druge kategorije računalniških naprav.

Portal LetsGoDigital poroča, da je Huawei v Evropi pravkar registriral ime Harmony (harmonija), ki naj bi ga v EU uporabljali tako na telefonih kot prenosnih računalnikih. Še naprej pa viri navajajo, da to ni zgolj operacijski sistem za telefone, temveč tudi za osebne računalnike in internetne naprave.

Predstavniki podjetja so namreč nedavno na Kitajskem komentirali, da je njihov operacijski sistem »hitrejši od Androida in Mac OS«. Drugi viri navajajo, da je operacijski sistem sprva nastal za naprave IoT in izdelke, kot so televizorji, vendar ga je nedavna trgovinska vojna preusmerila tudi na telefone in namizne računalnike.

Prav tako s zdi, da bo imel operacijski sistem v različnih delih sveta različna imena. V Evropi bo morda Harmony, drugod bo Ark, na domačem kitajskem trgu pa so bo imenoval Hongmeng, ime za katero je tudi največ referenc pri curljanju informacij.

Zelo verjetno je, da je Harmony/Ark/Hongmeng še en derivat Androida, ki pa utegne biti še precej nedokončan. Glede na hitrost zasuka v razvoju nekateri menijo, da uporabniški vmesnik ne bo tako dognana, kot pri ameriškem originalu. Prav tako bo manjkala podpora za trgovino Google Play, čeprav ima Huawei za Android na Kitajskem že svojo trgovino za aplikacije.

Vodstvo podjetja menda trdi, da bodo z novim operacijskim sistemom pripravljeni že avgusta, vendar bi raje ostali na Androidu, če se da skleniti pošten dogovor.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji