Objavljeno: 28.10.2019 10:00

Primer Huawei – z novimi procesorji ARM ne bo več težav

V najnovejši epizodi žajfnice z naslovom ZDA:Huawei je britansko podjetje (z japonskim lastnikom) ARM ugotovilo, da njihova intelektualna lastnika vendarle nima nič z Združenimi Državami Amerike, zato prodaja le te kitajskemu Huaweieu ne more biti predmet ameriškega embarga proti le temu. Vprašanje je seveda, ali se ZDA s tem strinjajo.

Pisali smo že o pomladnem šoku, ko so se podjetja širom sveta nenadoma opredelila kot ameriška in so Huaweiu odrekla sodelovanje. Za vsak primer, da se ne bi zamerila ameriškim oblastem, ki so Huawei postavila na spisek podjetij, ki predstavljajo varnostno tveganje za Združene Države Amerike. Med njimi je bil tudi britanski ARM, ki (med drugim) razvija procesorsko arhitekturo, ki jo uporabljajo vsi proizvajalci pametnih telefonov in tablic (tako Android kot Apple iOS). To procesorsko arhitekturo uporablja tudi Huaweieva podružnica Hisilicon, ki razvija procesorje (SoC) Kirin.

Podjetje je sedaj sporočilo, da je poglobljena preiskava, ki so jo sprožili v podjetju, ugotovila, da so njihove procesorske arhitekture zagotovo britanskega porekla in ne ameriškega. To, da ima podjetje svoje podružnice tudi v ZDA (Kalifornija, Washington, Arizona, Texas, Massachusetts), kjer bi zaposleni vsaj teoretično lahko prispevali k razvoju le te, menda ne igra vloge. V sporočilo pravijo, da bo ARM podjetje Huaewei spet začel podpirati pri uporabi arhitekture ARM v8-A in nadgradnji le te.

Težave Huaweia so s tem postale manjše, še vedno pa ostaja v veljavi ključna – podjetje na svojih telefonih ne sme in ne more uporabljati Googlovih servisov in aplikacij, zaradi česar je njihov najnovejši telefoni Mate 30 (Pro) na prodaj le v matični Kitajski.

 

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji