Objavljeno: 2.10.2019 11:00

Huawei Mate 30 Pro v Evropi ne bo v prodaji, vendar ga lahko kupite – na Gearbestu. Če si upate.

Poročali smo že, da je Huaweiev vrhunski telefon, ki premore eno najboljših strojnih oprem ta hip, »žrtev« trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, zato na njem teče le odprtokodni Android 10, Googlovih aplikacij in storitev pa ne premore. V Evropi zato ne bo naprodaj. Tudi slovenskim tehnološkim novinarjem ni dostopen, nekateri so ga videli le za kratek čas, na predstavitvi v Münchnu.

Prodaja novinca (in njegovih »lažjih« izvedb Mate 30 in Mate 30 Lite) je vseeno stekla, vendar le na kitajskem tržišču, presenetljivo pa ga lahko kupimo tudi v kitajskih spletnih trgovinah, denimo na Gearbestu. S poštnino 1,23 dolarja ga lahko naročimo tudi v Slovenijo, seveda pa nam bo država prištela še DDV in stroške postopka.

V resnici najbolj preseneča, da se Huawei še vedno »ceni« in telefon v spletu prodaja po 1050 evrov. Kot rečeno, plus DDV. Kar je cena, ki se je ne bi sramoval niti Apple. Kitajski kupci očitno imajo denar (meni Huawei), hkrati pa ne potrebujejo Googlovih storitev, saj so na Kitajskem tako ali tako prepovedani.

Ročno nameščanje Googlovih storitev na telefonih Mate 30 sicer (trenutno?) ne deluje. Za trenutek se je v spletu sicer pojavila aplikacija LZ Play, ki za namestitev le teh uporablja posebne Huaweieve klice API, ki zaobidejo Googlovo zaščito pred nameščanjem, vendar je s spleta prav kmalu tudi izginila. Ker Huaweievih klicev ne more uporabljati ravno vsakdo, obstaja sum, da so aplikacijo naredili prav Huaweievi inženirji, poroča Slashgear. Uporabniki, ki so na tak način vseeno namestili Googlove storitve, so svoje telefone s tem naredili za »ne varne«, kar pomeni, da na njih ne delajo nekatere storitve, kot je denimo Google Pay.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

jernejkrum | 2.10.2019 | 12:20

Po mojih izkušnjah gre Priority line 100% skozi brez dodatnih stroškov. Registered, Expedited in druge opcije pa je velika verjetnost da se ustavi na carini.

Matjaž Klančar | 2.10.2019 | 12:33

Morda res. Vsekakor pa gre za spregled države, na katerega ne gre 100% računati. Poleg tega je prav, da plačujemo davke ;)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji