Objavljeno: 20.9.2019 08:00

Predstavljen Huawei Mate 30, v Evropi ga ne bo

Huawei je na novinarski konferenci v Münchenu predstavil nove telefone Mate 30 in Mate 30 Pro, ki so prvi novinci nastali po sankcijah ZDA proti kitajskemu velikanu. Zaradi tega na njih teče odprtokodni Android brez uradne podpore Googla. Novi telefoni so najboljše, kar zna narediti Huawei ta hip in lep dokaz njihovega inženirskega znanja. Svetovna predstavitev prav v Evropi je najbrž skrbna izbrana, čeprav telefonov v Evropi (in seveda ZDA) zaenkrat ne bo v prodaji.

Družina pametnih telefonov Mate je še naprej tista, ki prinaša največ inovacij. Spomnimo se, da je bil Mate 10 prvi, ki je prinesel ko-procesor za "umetno inteligenco", različica Mate 20 je bila prva s podporo za telefonijo 5G (čeprav kupci od tega niso imeli kaj dosti), letošnji Mate X naj bi prvi z upogljivim zaslonom, čeprav so ga v praksi videli le redki.

Mate 30 in Mate 30 Pro morda ne prvi pogled ne prinašata takih temeljnih inovacij kot predhodniki, a so inženirji skušali prav v vseh podrobnostih prekositi tekmece. Mate 30 Pro ima zaslon imenovan Huawei Horizon Display, ki se ukrivljeno nadaljuje v robovih, precej bolj kot pri Samsungovih telefoni Galaxy (S in Note). Zavihek sega skoraj do pravega kota (navajajo kot 88 stopinj) glede na glavno površino zaslona. Mate 30 Pro ima 6,53-palčni zaslon Flex OLED v razmerju 18,4:9 in z ločljivostjo 2.400 x 1.176 pik, podpira tehniko HDR, za četrtino zmanjšuje emisijo modre svetlobe v nočnem času in ponuja nekaj, čemur pravijo "kinematografske" barve.

Mate 30 je nekoliko manj ambiciozna različica, kjer zaslon ni razpotegnjen čez robove. Zanimivo, da je diagonala tu rahlo večja, 6,62-palcev, v razmerju slike 19,5:9, a je ločljivost nižja: 2.340 x 1.080 pik. Zanimivo, da sta oba novinca kljub za spoznanje večjemu zaslonu za nekaj milimetrov ožja od uglednega konkurenta, Apple iPhone 11 Pro Max.

Ob tem imata tudi nekoliko zmogljivejše akumulatorje, 4.500 mAh pri modelu Mate 30 Pro oziroma 4.200 mAh pri modelu Mate 30, že prej omenjeni največji iPhone pa ne preseže 4.000 mAh. V celoti sta tudi 28 oziroma 30 gramov lažja, kar pa najbrž nihče ne bo resnično opazil.

Če pogledamo robove modela Mate 30 Pro, bomo zaman iskali tipke, denimo tiste za nastavitve glasnosti. Dovolj je, da dvakrat kliknemo na rob, in prikličemo programski drsnik za nastavitev glasnosti. Ali je to res najbolj praktična rešitev, bodo pokazale šele izkušnje iz prakse. Na enak način lahko aktiviramo tudi sprožilec za fotografiranje, ni več treba klikati na tipko sredi zaslona.

Zareza, kjer so kamera za selfije in druga tipala, je precej velika, čeprav vsebuje več tipal kot v preteklosti. Teh je kar 5: poleg fotografskega tipala je sta tu dve tipali za zaznavo globine, tipalo za kretnje in tipalo za svetlobo v prostoru ter bližino. Samsung se je denimo vsemu temu odpovedal in ima na sprednji strani le eno (v primeru modela Note, oz. dve v primeru modela Galaxy S) "luknjo", za kamero.

Tako pridemo do naslednje poslastice, fotografskega dela, kjer je Huawei Mate blestel že doslej. Tudi pri tokratni izvedbi je sodelovala Leica. Fotografska tipala niso več postavljena v kvadratni, temveč v krožni izboklini, ki ji pravijo Halo Ring Design. V njej so kar štiri tipala. Osrednje SuperSensing Camera tipalo ima 40 milijonov pik, sledi širokokotni s 16 milijoni pik, telefoto tipalo z 8 milijoni pik, zadnje pa je tipalo za globino, ki občutno pomaga pri ostrenju.

Nova tipala nudijo tudi boljšo zmogljivost kot konkurenca: svetlobno občutljivost do ISO 409.600, podporo za snemanje video posnetkov 4K/60 fps (slik na sekundo) in 720 posnetke tja do 7.680 fps (!). Posebnost je super počasen način snemanja., ki hkrati deluje pri zelo slabi svetlobi. Telefoto tipalo vsebuje 3x optični zum, 5x hibridni zum in do 30x digitalni zum.

Telefoni so zasnovani na procesorju Kirin 990, ki premore elektroniko 5G druge generacije (hkrati dvopodročno) narejeno v 7 nm arhitekturi. V primerjavi s prejšnjo generacijo procesorjev so izdatno pohitrili predvsem NPU, ki je uporabljen za umetno inteligenco, kjer je porast zmogljivosti 4,6-kratni. Za razliko od tega je rast zmogljivosti za »tradicionalne« naloge precej nižja – 23% na strani CPU in 39% na strani GPU. Mimogrede, GPU ima zdaj kar 16 jeder. Mimogrede, Mate 30 ima kar 21 (!) anten, od tega 14 samo za modem 5G.

Osnovni Mate 30 bo imel 8 GB RAM in 128 GB Flash RAM. Cena tega naj bi v Evropi znašala 799€, če bo kdaj naprodaj. Začetna konfiguracija mate 30 pro ima pomnilnik Flash RAM velikosti 256 GB. Na voljo bo tudi posebna različica Porsche Design oblečena v pravo usnje, kjer dobi kupec 12 GB RAM in 512 GB velik pomnilnik Flash RAM. Toda za tega bo treba odšteti kar 2.095 evrov.

Novi telefoni so na voljo v skupno šestih barvah. Tu so črna, srebrna, vijolična, sinje modro/zelena, pri katerih je površina je narejena tako, da je odporna na prstne odtise, hkrati pa je preprečuje neželene zdrse. Če te barve niso dovolj, Huawei nudi posebne pokrove iz nečesa, čemur pravijo »vegansko usnje«. Podobno je pravemu usnju, a ne izhaja iz živalskega sveta. S tem materialom bosta na voljo temno modra/zelena in oranžna barva.

  

Kot že omenjeno v uvodu, Mate 30 nima licence družbe Google za uporabo operacijskega sistema in priložene programske opreme. Čeprav so bile špekulacije, da bo Huawei ubral pot povsem lastnega operacijskega sistema, se je najbrž izkazalo, da je od sprožitve sankcij do konca razvoja inženirjem ostalo premalo časa. Zato ima Mate 30 vgrajeno odprtokodno različico Androida 10.

Kupci bodo na telefonu zaman iskali priljubljene aplikacije, kot so YouTube, Maps in drugi programi, najbolj pa bo pogrešana odsotnost celotne trgovine z aplikacijami Play Store. Huawei se je zato odločil, da bo priložil lastno, ki je sicer že leta v uporabi na kitajskem tržišču, kjer je Google prepovedan. V njej naj bi že zdaj bilo 45.000 programov, vendar bodo kupci vsaj na začetku pogrešali marsikateri poljubljeni program. Huawei se je svoje trgovine lotil zelo resno in v projekt vlagajo milijardo dolarjev (!), najbrž da s tem dokažejo, da lahko uspejo tudi brez današnjih partnerjev. Toda spomnimo - tudi Microsoft je v svojo mobilno trgovino nekoč vlagal milijarde in vendar je njegov ekosistem spektakularno propadel.

V Huaweievi trgovini AppGallery je množica aplikacij, vendar ne tistih, na katere smo vajeni Evropejci.

Osnovne Googlove programe, ki jih poznamo iz ostalih telefonov z Androidom bodo nadomestili s svojim paketom Huawei Mobile Services. Kako uspešno, bodo pokazali prvi testi. Jasno pa je, da bo na telefon vsaj za zdaj brez težav mogoče namestiti tudi originalne Googlove programe, če to naredi kupec sam. Toda nihče ne ve, če ne bo Google nekoč tovrstno početje programsko onemogočil.

Huawei je na konferenci predstavil še dve postranski novosti, ki pa utegneta biti zanimivi: svoj prvi televizor z ločljivostjo 4K, ki so ga poimenovali Vision TV. Na voljo bo s 55, 65, 75 in 85-palčnimi diagonalami, sprva v srednjima dvema, zelo tankim okvirjem in menda zelo konkurenčno ceno. Posebnost bosta kamera za video konference, ki se skrije v ohišje, ko je ne rabimo in toliko napovedani operacijski sistem Harmony OS, ki bo vendarle luč ugledal v televizorju, če že ne v telefonu.

Druga postranska novost je pametna ura Watch GT2 z okroglim zaslonom OLED, na voljo z dvema velikostnima – premorom 46 in 42 mm. Oba nudita zaslon OLED, optični merilnik utripa in bluetooth 5.1, ki lahko komunicira s telefonom na razdalji do 150 metrov. Akumulator naj bi zadoščal za 14 dni tipične rabe in 30 ur z nenehno vklopljenim sprejemnikom GPS. Cene bodo 229 oziroma 249 evrov.

Bj2ffS-H6WY

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji