Novice

 • IdeaCentre A600 - PC, TV in igralna konzola v enem

  Lenovo na sejmu CES predstavlja štiri nove prenosnike iz družine IdeaPad, pozornost javnosti pa brž kot ne najbolj pritegnil nov namizni osebni računalnik tipa "vse v enem", ki skuša združiti lastnosti osebnega računalnika, televizorja in igralne konzole. IdeaCentre A600 je namizni računalnik, ki je vgrajen v ohišje 21,5-palčnega zaslona, pri čemer se zgleduje na najbolj slavnega vzornika te vrste Appleovega iMaca. O temu priča velika skrb, ki je posvečena sami obliki računalnika, dale od dolgočasnih ohišij računalnikov PC, kot jih poznamo danes.

  Objavljeno: 6.1.2009več
 • 24x zoom in HD

  Kodak je predstavil niz novih digitalnih aparatov srednjega razreda, med katerimi izstopa model Z980, ki premore kar 24-kratni optični zum. Objektiv z lečami je podpisan s strani podjetja Schneider-Kreuznach, seveda pa je vgrajen tudi ustrezen sistem za stabilizacijo slike, ki je potreben pri zelo velikih povečavah kadra. Z980 premore tipalo z 12 milijoni pik, ki omogočajo tudi zajem video posnetkov v ločljivosti HD 720p (1280 x 720 pik). Za optimalno slikanje v različnih pogojih skrbi napredni sistem Smart Capture, ki prilagaja nastavitve želenemu kadru in svetlobnim pogojem. Fotoaparat ima tudi dodaten vertikalni sprožilec in odstranljiv ročaj, kar olajša fotografiranje vertikalnih fotografij. Za tak fotoaparat se spodobi, da ima poleg vgrajene bliskavice tudi nastavek za priključitev zunanjih. Zajete posnetke hranimo na karticah SD/SDHC, Z980 pa podpira tud nove Kodakove kartice, ki vsebujejo brezžični vmesnik WiFi. Kljub vsem naštetim lastnostim je cena dokaj sprejemljiva - v ZDA bo na prodaj od Aprila za ceno 400 dolarjev.

  Objavljeno: 6.1.2009več
 • Bluetooth kamera za Mace

  Podjetje Ecamm Network je predstavilo prvo spletno video kamero, ki omogoča povezavo z računalnikom prek brezžičnega vmesnika Bleutooth. Kamera z imenom BT-1 je optimizirana za uporabo z računalniki Apple Macintosh, pretežno prenosniki, ki so že v osnovi opremljeni z vmesnikom bluetooth. Video posnetke ponuja v ločljivosti 640 x 480 pik, pri čemer uporablja kodiranje s protokolom H.264. Vgrajen je tudi mikrofon za zajem zvoka. Vgrajeni akumulator omogoča do štiri ure delovanja, ponovno polnjenje pa opravimo preprosto prek vgrajenega vmesnika USB. Za delovanje potrebuje računalnik z okoljem Mac OS X 10.5 (Leopard), na voljo pa bo v prvem četrtletju za ceno 150 dolarjev.

  Objavljeno: 5.1.2009več
 • Prvi prenosnik s hibridnim diskovjem

  Tajvanski MSI je kot prvi predstavil mini prenosnik, ki ima vgrajen tako pomnilniški disk SSD, kot tudi klasični magnetni disk. Kljub dvema pomnilniškima nosilcema je MSI U115 mini prenosnik oziroma netbook, saj ima 10-palčni zaslon (1024 x 600 pik) in tehta nekaj manj kot kilogram. Kombinacija obeh diskov združuje najboljše lastnosti obeh medijev, kar se odraža tudi na zmerni ceni. Primarni disk je vselej disk SSD (velikosti 8 ali 16 GB), na kateremu je naložen operacijski sistem in zagotavlja hitro delovanje ter majhno porabo energije. Podatke pa hranimo na klasičnem disku (velikosti 120 ali 160 GB), ki pa se vključi le tedaj, ko je to potrebno. Na ta način kljub razmeroma majhnemu akumulatorju eno polnjenje zadostuje približno za tipičen delovni dan. MSI U115 sicer uporablja procesor Intel Atom, premore 1 GB RAM, vgrajeno ima video kamero, premore vmesnike bluetooth in Wi-Fi. V prodajo pride v prvem četrtletju.

  Objavljeno: 5.1.2009več
 • Google Android tudi za prenosnike?

  Google je sicer svoj prvi operacijski sistem pripravil za mobilne telefone, vendar nedavni poizkus dokazuje, da bi ga lahko brez težav uporabili tudi na prenosnih računalnikih, predvsem netbookih. Matthaus Krzykowski in Daniel Hartmann, sicer ustanovitelja družbe Mobile-facts, sta nedavno uspela prenesti platformo Android na dokaj standardni netbook, Asusov Eee PC 1000H, ki je tudi sicer namenjen za rabo z Linuxom. Za prenos okolja Android je bilo potrebno presenetljiv malo časa, če okoli štiri ure dela. Še bolj pa preseneča podatek, da je preneseni sistem pravilno deloval z grafično kartico, zvočnim podsistemom in brezžičnimi vmesniki prenosnika, kar nakazuje, da je Google že v osnovi Android namenil različnim napravam, le da za zdaj tega ne obešajo na veliki zvon. Za zdaj sicer ni jasno, kakšno pot bo Goolge ubral za Androidom na drugih platformah izven okolja pametnih telefonov, vendar je uspešni prenos mogoče že označiti kot začetek uporabe tudi na prenosnih računalnikih.

  Objavljeno: 5.1.2009več
 • Prihaja Creative Zii

  Največji sejem zabavne elektronike na ameriških tleh (CES) se hitro bliža, skladno s tem pa raste tudi število najav in predstavitev novih izdelkov. Podjetje Creative Technology, ki širom sveta slovi po svojih zvočnih procesorjih ter prenosnih glasbenih predvajalnikih, bo predstavilo novo tehnologijo, imenovano Zii.

  Objavljeno: 4.1.2009več
 • Fujitsu diskov ne bo prodal WD-ju

  Že oktobra 2008 smo slišali govorice, da bi utegnil Fujitsu svojo proizvodnjo diskov prodati podjetju WD. Za tri proizvodne obrate, ki se nahajajo na Japonskem, Filipinih ter Tajskem, bi Western Digital moral odšteti skoraj milijardo dolarjev, vendar zaradi recesije in zmanjšanega prometa to ni več realna možnost.

  Objavljeno: 4.1.2009več
 • VIA Nano 3000

  V svetu procesorjev se običajno pogovarjamo le o dveh velikih proizvajalcih, vsi ostali pa le nekajkrat na leto dobijo svojo minutko. Prav to je z napovedjo novega procesorja Nano 3000 uspelo korporaciji VIA Technologies, ki očitno pripravlja še eno izjemno varčno platformo.

  Objavljeno: 3.1.2009več
 • Microsoft z minus 15.000

  Da bo industrija IT ubežala globalnemu poslabšanju gospodarstva, ni bilo pričakovati. Čeprav se je sprva zdelo, da bodo IT-podjetja lažje preživela trenutno recesijo, pa brez težav ne bo šlo. To je po zadnjih napovedih, ki prihajajo iz vrst giganta iz Redmonda že jasno. Microsoft bo letos iz svojih vrst odpustil okoli 15.000 zaposlenih širom sveta.

  Objavljeno: 3.1.2009več
 • Futuristični hladilnik

  Dandanašnja ponudba procesorskih hladilnikov je resnično pestra, zato je dejansko težko najti izdelek, ki izstopa. Enega takšnih, predvsem oblikovnih umotvorov, kanijo v kratkem na prodajne police postaviti pri Thermaltakeu. Vročecevni SpinQ, kot se hladilnik imenuje, je po zagotovilih proizvajalca primeren za hlajenje tudi najbolj vročih štirijedrnih procesorjev.

  Objavljeno: 2.1.2009več