Novice

 • Vrata je odprl CES 2009

  V Las Vegasu je odprl vrata Consumer Electronics Show 2009, največji letni dogodek na področju zabavne elektronike in v zadnjih letih vse bolj tudi računalništva. Kot kaže, je interes javnosti in proizvajalcev za tovrstna srečanja še vedno precej velik, saj se kljub gospodarski krizi število razstavljavcev v primerjavi z lanskim letom ni zmanjšalo, zmanjšala se je le skupna površina razstavnih prostorov, kar pomeni, da večina nastopa manj razkošno kot v preteklosti.

  Objavljeno: 9.1.2009več
 • Nvidia in 3D vizija

  Nvidia je na sejmu CES predstavila novo tehnologijo 3D Vision for GeForce, ki bo prinesla resnični tridimenzionalni prikaz iger, video posnetkov in fotografij na domače monitorje, televizorje in druge prikazovalne naprave. Nvidia 3D Vision je kombinacija posebnih brezžičnih očal, brezžičnega oddajnika in programske opreme, ki lahko številne igre prikaže v realističnih treh dimenzijah. Uporabljen je stereoskopski princip delovanja, kjer se posebej formirajo slika za vsako oko posebej, nova očala pa omogočajo večjo kakovost prikaza v tretji dimenziji kot dosedanji izdelki. Očala imajo celo poseben drsnik, s katerim lahko nastavimo globino obzorja. Novost ni namenjena zgolj igram, saj lahko z njimi spremljamo 3D posnetke v visoki ločljivosti in tudi ustrezne fotografije. 3D Vision for GeForce je že v prodaji.

  Objavljeno: 9.1.2009več
 • Nezaželena pošta v "google slovenčini"

  Najbrž ni uporabnika interneta, ki bi se ne bi vsaj enkrat sreča z nezaželenimi sporočili, v katerih sleparji obljubljajo bajne nagrade za majhne usluge iz prav neverjetnih razlogov. Marsikdo je tovrstnega spama prejel že toliko, da ga sproti briše tako hitro in samodejno, kot odganjamo nadležne muhe z gibom roke. Ali pa to zanj počnejo bolj ali manj uspešni filtri programov za boj proti zaželeni pošti. Doslej so bila tovrstna sporočila v angleščini in jih je bilo tako zelo preprosto zaznati. Novi val, ki nas je pravkar zajel pa nas nagovarja v slovenščini. No, recimo temu slovenski jezik, saj so avtorji sporočila več kot očitno "spustli" originalni spam skozi Google Translate. Po pričakovanjih je rezultat ... pa poglejte kar sami.

  Objavljeno: 8.1.2009več
 • Telefon kot zapestna ura

  Korejski velikan elektronike LG Electronics predstavlja novo izvedbo mobilnega telefona, ki ga preprosto nosimo na zapestju namesto ročne ure. Telefon LG-GD910 so prvič prikazali na sejmu CES, skoraj zagotovo pa bo na prodaj tudi na starem kontinentu. Večino vidne površine zavzema velik 1,43-palčni zaslon občutljiv na dotik, prek katerega krmilimo uporabniški vmesnik telefona. Aparat je mogoče upraljati prostoročno, saj ima vgrajen zvočnik in mikrofon, seveda pa podpira tudi slušalke bluetooth. Ker ima vgrajeno video kamero, lahko skupaj z zaslonom opravljamo video klice. Namesto težavnega prebiranja besedil na majhnem zaslonu ponuja funkcijo branja besedil, podpira pa tudi razpoznavo govora za izbor funkcij in številk. Povrh vsega podpira omrežja HSDPA za hiter dostop do internetnih informacij.

  Objavljeno: 8.1.2009več
 • Izšel je DivX 7

  Podjetje DivX je objavilo povsem novo različico kodeka za video posnetke, ki je naredil revolucijo na področju internetne izmenjave video posnetkov. DivX 7 temelji na standardu za kompresijo podatkov H.264 in je še posebej optimiziran za predstavitev video posnetkov v visoki ločljivosti do 1080p. Kot doslej je DivX 7 na voljo v dveh različicah - brezplačna omogoča le predvajanje video posnetkov, med tem ko različica Pro omogoča tudi kompresijo navadnih posnetkov v nov zapis. Vgrajeni predvajalnik DivX Player omogoča predvajanje številnih priljubljenih video zapisov, med katerimi tudi priljubljeni zapis za visoko ločljivost .mkv (Matroska).

  Objavljeno: 8.1.2009več
 • Eee tipkovnica!

  Asus je ob oblici novih prenosnikov in netbookov na sejmu CES poskrbel še za eno presenečenje - računalnik vgrajen tipkovnico, ki so mu dali ime Asus Eee Keyboard. Čeprav gre za prototip, pri katerem niso znane vse tehnične lastnosti, kot tudi morebitni začetek prodaje, ga odlikuje kar nekaj zanimivih lastnosti. Eeee Keyboard je mišljen kot večpredstavni računalnik, ki ga uporabljamo z hišnim televizorjem visoke ločljivosti.

  Objavljeno: 8.1.2009več
 • Asus z novimi mini prenosniki Eee

  Tajvanski Asus nadaljuje z predstavitvami novih modelov uspešne družine netbookov Eee PC. V javnost so tako prišle podrobnosti o prvem hibridnem tabličnem netbooku Eee PC T91. Asusu je uspelo v ohišje debeline komaj 2,5 cm in celotne teže manj kot KG vgraditi tako na dotik občutljiv zaslon (8,9-palčni), kot tipkovnico, zaslon pa lahko uporabljamo kot pri klasičnih prenosnikih ali pa ga poveznemo čez tipkovnico. Zasnova je sicer podobna drugim malim Eeejem, kamor sodijo procesor Intel Atom Z520, zaslon je osvetljen z diodami LED, vgrajena pa sta sprejemnik GPS in na nekaterih trgih celo TV tuner.

  Objavljeno: 7.1.2009več
 • AMD za netbooke

  AMD vstopa na področje mini prenosnikov z novo procesorsko platformo, ki so jo doslej razvijali pod delovnim imenom Yukon. Centralni del nove kompleta je procesor Athlon Neo, ki je namenjen malim in tankim prenosnikom, vendar pri tem nudi večjo procesno zmogljivost, kot neposredni tekmeci, denimo Intel Atom. Poleg procesorja ponujajo sistemski nabor ATI Radeon X1250, ki vsebuje tudi grafično kartico, za zahtevnejšo grafično rabo pa še dodatni GPU v obliki procesorja ATI Mobility Radeon HD 3410. Ambicija proizvajalca je ponuditi rešitev za prenosnike v cenovnem razredu okoli 700 dolarjev, kjer se nahajajo prenosniki s tipično 12-palčnimi zasloni, pri čemer naj bi bili tovrstni prenosniki povsem primerni za igre in spremljanje video posnetkov v visoki ločljivosti. Predvideni so celo prenosniki z tovrstnimi lastnostmi, kot so priključki DVI in HDMI. Na voljo je že prvi prenosnik z novo platformo - HP Pavilion dv2 Entertainment Notebook.

  Objavljeno: 7.1.2009več
 • MacWorld 2009 odpira vrata

  Apple je na konferenci MacWorld po pričakovanjih predstavil številne novosti v svoji ponudbi, čeprav so te nekoliko manj "revolucionarne" kot v preteklosti. Že pred sejmom je Apple objavil da bo to tudi zadnjič, ko bo družba uradno sodelovala na sejmu MacWorld Expo, ki je sicer v organizaciji neodvisne družbe. Le nekaj dni pred sejmom je prišlo tudi do spremembe, saj otvoritveni govor tradicionalno ni opravil prvi mož družbe Apple Steve Jobs temveč podpredsednik družbe Phil Schiller, sicer odgovoren za marketing izdelkov.

  Objavljeno: 7.1.2009več
 • Freescale za netbooke s ceno pod 200 dolarji

  Podjetje Freescale Semiconductor se vrača na računalniško sceno z novo arhitekturo i.MX51, s katero naj bi omogočili izdelavo relativno zmogljivih netbookov s ceno okoli ali nižjo od 200 ameriških dolarjev. Podjetje, nekoč znano kot oddelek za integrirana vezja družbe Motorola, ki je še pred nekaj leti dobavljalo procesorje PowerPC za vse računalnike Apple, skuša z novo platformo poseči na področje, ki mu tržni analitiki za prihodnja leta pripisujejo največjo rast.

  Objavljeno: 6.1.2009več