Novice

 • Terabajtni SSD-disk

  Diski SSD se počasi začenjajo uveljavljati, pri tem pa jim zaenkrat največjo oviro predstavlja predvsem kapaciteta, pa tudi razmerje med zmogljivostmi in ceno trenutno še ni v njihov prid. Slednje se tudi s predstavitvijo daleč najzmogljivejšega modela, terabajtnega pureSilicon Nitro ne bo popravilo, zato pa se vsaj nad kapaciteto ne gre zmrdovati.

  Objavljeno: 13.1.2009več
 • NETGEAR z novim naprednim usmerjevalnikom

  O izdelkih s sejma CES bomo očitno lahko poročali še vsaj kak dan, saj je novosti precej. Ena izmed bolj obleganih je tudi NETGEAR-ov novi usmerjevalnik RangeMax Dual Band Wireless-N Gigabit Router s tovarniško oznako WNDR3700, ki je prejel tudi priznanje za najboljšo inovacijo v kategoriji domačih omrežij. V njem omrežne naloge opravlja kar 680 MHz procesor MIPS ...

  Objavljeno: 13.1.2009več
 • Canon: 50 let zrcalno-refleksnih fotoaparatov

  Canon je objavil, da bo letošnje leto zaznamovala 50. obletnica Canonovih enookih zrcalno-refleksnih fotoaparatov (SLR). Canon proizvaja in prodaja zrcalno-refleksne fotoaparate od maja 1959, ko je na trg poslal aparat Canon Flex. Do danes je bilo prodanih več kot 50 milijonov Canon SLR-aparatov po vsem svetu.

  Objavljeno: 13.1.2009več
 • Radeon HD 4900 na poti?

  Nvidia trenutno uživa v zanimanju, ki obdaja njeni sveži grafični kartici GeForce GTX 285 in GeForce GTX 295, čeprav le-ti zmogljivostno nista prinesli velikanskega skoka, ki so ga pričakovali uporabniki. Iz neuradnih virov je zato že pricurljala novica, da tudi AMD pripravlja svoj odgovor, grafični čip RV790, ki bo izdelan v 40 nm tehnologiji izdelave ...

  Objavljeno: 12.1.2009več
 • Brskanje po spletu onesnažuje

  Dr. Alex Wissner-Gross, eden izmed profesorjev na harvardski univerzi, je prestavil svoja odkritja o onesnaževanju okolice, ki je posledica deskanja po spletu. V svojih predvidevanjih ugotavlja, da vsaka sekunda ogleda povprečne spletne strani v ozračje sprosti okoli 0,02 grama ogljikovega dioksida, naprednejše spletne strani z zahtevnejšimi video vsebinami pa naj bi to vrednost celo podeseterile.

  Objavljeno: 12.1.2009več
 • Dell Adamo izziva Apple MacBook Air

  Dell je na sejmu CES prvič javno prikazal nov ultra tanek prenosnik Adamo 13, s katerim bodo tekmovali predvsem modelu Apple MacBook Air. Čeprav je bil prenosnik javno prikazan, pri Dellu za zdaj molčijo o skoraj vseh drugih tehničnih podrobnostih, saj bi izdelek na voljo šele proti koncu četrtletja. Skladno z imenovanjem nekaterih drugih modelov iz zadnjega obdobja ni težko uganiti, da ima prenosnik 13-palčni zaslon, torej je večji od običajnih netbookov. Pričakujemo lahko popoln prenosnik z obilico pomnilnika in najbrž velikimi diski SSD. Adamo naj bi postala v bodoče tudi nova Dellova tržna znamka za luksuzne modele, tako da lahko pričakujemo še druge modele.

  Objavljeno: 11.1.2009več
 • 3D video za domačo rabo

  Med najbolj vročimi temami na letošnjem sejmu CES je bil tudi prikaz video posnetkov v treh dimenzijah. Poleg tega, da je so na 3D tehniko posegli proizvajalci zabavne elektronike (televizorji, predvajalniki Blu-ray), uspeh na tem področju iščejo tudi manjši ponudniki. Britanska družba PDT je tako predstavil zanimivo oblikovano spletno kamero Minoru 3D, ki ima vgrajena dva objektiva in zna video posnetke shraniti v stereoskopski obliki. Posnetke lahko nato pregledujemo s posebnimi polarizacijskimi očali.

  Objavljeno: 11.1.2009več
 • Kartice SD do 2 TB

  Organizacija SD Association, ki bdi nad standardi za pomnilniške kartice, je sprejela vodilo za novo generacijo kartic imenovano SDXC (eXtended Capacity), ki bo bistveno povečala tehnične zmogljivosti bodočih izdelkov. Standard SDXC bo tako omogočal izdelavo kartic do skupne zmogljivosti kar 2 terabyta, ob tem pa naj bi se tudi drastično povečala hitrost prenosa podatkov - do 104 MB/s.

  Objavljeno: 10.1.2009več
 • Nova generacija HDMI

  Vmesnik HDMI, ki je v uporabi za priključitev sodobnih elektronskih naprava na ploske televizorje, bo v prvi polovici 2009 doživel temeljit nadgradnjo. Nova specifikacija ima predvsem ambicijo konsolidirati video, zvočne in prvič tudi podatkovne povezave prek enega samega kabla. Poleg video posnetkov in stereo zvoka bo v novi različici zagotovljen dvosmerni prenos prostorskega zvoka, ki bo odpravil potrebo po vmesnikih in kablih S/PDIF. Še bolj zanimiva novost je vključitev ethernet povezave prek kabla HDMI, kar bo omogočalo televizorjem dostop do večpredstavnih vsebin v lokalnem omrežju in dostop do interneta.

  Objavljeno: 10.1.2009več
 • Palm stavi na Pre in WebOS

  Podjetje Palm se želi vrniti med vodilne proizvajalce mobilnih telefonov z novim modelom Palm Pre, ki temelji na novem operacijskem sistemu WebOS, doslej znanim pod delovnim imenom Nova. Palm Pre se lahko pohvali z velikim, 3,1-palčnim na dotik občutljivim zaslonom, pod njim pa se nahaja drsna alfanumerična tipkovnica, kar pomeni, da os uspeli združiti najboljše lastnosti obeh doslej najbolj priljubljenih tipov telefonov.

  Objavljeno: 9.1.2009več