Testi - Digitalni fotoaparati

 • Samsung GX-1S

  Podjetji Samsung in Pentax sta pred slabim letom dni objavili novico o skupnem sodelovanju pri razvoju digitalnih SLRjev, nekaj mesecev zatem pa so v Samsungu že napovedali nov digitalni fotoaparat višjega vstopnega razreda z imenom Samsung GX-1S. Poleg njega so se lotili tudi "oskubljene" različice GX-1L. Na prodajnih policah sta se znašla v prvi polovici letošnjega leta.

  Objavljeno: 2.11.2006 12:55 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Pentax K100D

  Pentaxovo serijo *istD smo si zapomnili predvsem po majhnih, lahkih in robustnih ohišjih. Združljivost s starimi objektivi in celo objektivi za modele 645 in 67 ji je dodala še dodaten čar, predvsem ljubiteljem, ki so se začeli spoznavati z digitalnimi SLRji. Za nameček je bila na visoki ravni tudi kakovost posnetka in enostavnost dela z aparatom, zato smo z nestrpnostjo pričakovali nova modela K100D in K110D. Že nekaj časa je bilo jasno, da bo sistem proti tresenju postal obvezni del digitalnega SLRja pri vseh podjetjih. Po Minolti in posledično Sonyju so se zdaj opogumili tudi pri Pentaxu. Razlika med modeloma K100D in K110D je le v sistemu proti tresenju, ki ga K110D nima. Druge funkcije so pri obeh enake.

  Objavljeno: 2.11.2006 12:55 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Hewlett-Packard Photosmart R927 in R967

  Prvo, kar bo morebitni kupec zagledal na novih Hewlett-Packardih, je bržkone velikanski, 7,6-centimetrski zaslon LCD. V šali bi lahko rekli, da bo prav zaradi njega HP prodal kak fototiskalnik manj. Presenetljivih 170 stopinj vidnega polja namreč za silo omogoča, da skupaj s prijatelji staknjenih glav občudujete slike kar na aparatu. A to še zdaleč ni vse. Tipala z 10 megapikami so ta trenutek v žepnem razredu še redkost in R967 ga ima.

  Objavljeno: 2.11.2006 12:55 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Sony Alpha A100

  Sredi lanskega leta sta se podjetji Sony in Konica Minolta odločili za skupni razvoj digitalnih fotoaparatov, nekoliko zatem je slednje Sonyju celo prodalo celoten foto oddelek. Povezava podjetij ni bila nenavadna, obe imata obilo zanimive tehnologije, Konica Minolta pa tudi 26 let izkušenj s serijo klasičnih SLRjev Dynax. S tehnologijo proti tresenju sta bila Minoltina digitalna SLRja 5D in 7D zelo dobro sprejeta, zato je bila odločitev o opustitvi proizvodnje in prodaje znamke Dynax veliko presenečenje.

  Objavljeno: 2.11.2006 12:55 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Canon Powershot S3 IS ali Sony Cybershot DSC-H5?

  Med cenejšimi digitalnimi fotoaparati z veliko optično povečavo Canon nastopa z modelom Powershot S3 IS, Sony pa tudi s Cybershotom DSC-H5. Po videzu sta si dokaj podobna, pa tudi sicer sta ostra konkurenta, tako da si ju je smiselno ogledati neposredno, v primerjavi.

  Objavljeno: 26.9.2006 02:59 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Samsung Digimax L85

  Samsung Digimax L85 je aparat, pri razvoju katerega se v Samsungu niso preveč trudili z miniaturizacijo. Nasprotno, aparat s svojo velikostjo in določenimi potezami nekoliko spominja na stare, "retro" aparate izpred mnogo let. A zato po tehničnih značilnostih ni prav nič starodoben.

  Objavljeno: 26.9.2006 02:59 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Sony Cybershot DSC-S600

  Sonyjev Cybershot DSC-S600 je simpatično oblikovan aparat za manj zahtevne uporabnike. Gre za fotoaparat s tipalom, ki ima šest milijonov pik, in objektivom s trikratno optično povečavo. Čeprav so objektivi s trikratno povečavo v nižjem cenovnem razredu običajni, moramo tega pri Sonyju S600 vseeno šteti med posebneže. Ponuja namreč goriščno razdaljo, ki je v 35 mm formatu ekvivalentna razdalji med 31 in 93 mm. Aparat tako ponuja precej širši kot zajemanja, kot smo vajeni pri konkurentih, ki večinoma slikajo z najmanj 35 mm ali več. Lastnost, ki bo prišla zelo prav pri slikanju v manjših prostorih in pri slikanju pokrajin.

  Objavljeno: 26.9.2006 02:59 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Casio Exilim EX-Z1000

  Casiovi modeli Exilim že od prvega modela predstavljajo meje zmogljivosti, kar zadeva žepne modele, in tudi model Z1000 v tem ni izjema. Ima namreč tipalo z diagonalo 1/8 palca s kar 10,3 milijona svetlobnih elementov. Slike imajo sicer "le" 9,43 milijona pik; to pomeni največjo ločljivost 3448 × 2736 pik. Poleg te je na voljo še ločljivost 5, 3 in 2 "megapik" ter ločljivost VGA. Slike se zapisujejo na kartice SD/MMC, v osnovi pa ima vgrajenega tudi 8 megabajtov notranjega pomnilnika. To je seveda premalo za kakršnokoli resno rabo, sploh pri največji ločljivosti, ki ustvarja štiri kar megabajt velike datoteke JPEG. Objektiv aparata ponuja trikratno optično povečavo (ekvivalent od 38 do 114 mm), njegova svetlobna jakost je med solidnih 2,8 pri širokem kotu in slabših 5,4 v tele povečavi. Ob slabši svetlobi mu tudi hitro poidejo moči za natančno ostrenje, tako da pogosto zaklene sliko neostro. Ostriti zna od razdalje 40 cm naprej (pri širokem kotu), v makro načinu pa od 6 cm naprej. Aparat ima tudi stabilizator slike. Ta je sicer elektronski, vendar dobro preprečuje razmazanost slik pri nekoliko daljših časih osvetljevanja.

  Objavljeno: 26.9.2006 02:59 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Canon Ixus 60

  Canonovih žepnih fotoaparatov se je še do nedavna držal predsodek, da so "debelinki", vsaj v primerjavi z nadvse miniaturiziranimi Pentaxovimi in Casiovimi modeli. Za nove Ixuse to ne drži več. Najnovejši Ixus 60 je sicer še vedno nekoliko bolj debel, a mu je to skorajda v prid, saj ga je laže držati v roki kot najtanjše Casie.

  Objavljeno: 29.8.2006 03:17 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Panasonic DMC-FZ7

  Panasonic DMC-FZ7 je predvsem nadgradnja lanskoletnega predhodnika FZ5, ki je bil dolgo časa vodilni na naši lestvici aparatov z veliko optično povečavo. FZ7 prinaša 1 milijon več svetlobnih pik (skupaj 6), večji zaslon LCD (pa čeprav z nekaj manjšo ločljivostjo) ter nekaj izboljšav v zmožnostih aparata.

  Objavljeno: 29.8.2006 03:17 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč