Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Maj 2006 | Teme: nenehni testi

Casio Exilim EX-Z850

Casio Exilim Z-850 ima v majhnem kovinskem ohišju tipalo s kar osmimi megapikami, tako da aparat ponuja slike visoke ločljivosti, pa ga kljub temu lahko vtaknemo v bolj ali manj vsak žep. Poleg trdnega ohišja je njegov zaščitni znak tudi velik, 2,5-palčni zaslon, ki sega skoraj čez vso zadnjo stran aparata. Pohvaliti moramo to, da jim je v Casiu vendarle uspelo vgraditi v aparat tudi optično kukalo - to pride pri slikanju v slabših svetlobnih razmerah ali skoraj v temi zelo prav. Tudi zaslon moramo pohvaliti: je namreč zelo svetel in se dobro obnese tudi, kadar močna sončna svetloba pada neposredno nanj.

To, da gre za aparat, ki naj bi s svojimi zmožnostmi zadovoljil tudi zahtevnejše uporabnike, kažejo nastavitve. Z850 namreč ponuja vse naprednejše zmožnosti, ki smo jih vajeni pri zmogljivih kompaktnih aparatih, pri žepnih digitalcih pa večinoma ne. Tako poleg ročnega nastavljanja občutljivosti ISO ali temperature bele barve omogoča tudi ročno nastavljanje osvetlitvenega časa in odprtosti zaslonke. Lastnosti slikanja lahko tako prilagajajo svojim željam tudi bolj vešči uporabniki, ki vihajo nos nad prednastavljenimi programi. Teh je sicer silno veliko, kar 34; to je največ med vsemi aparati, ki smo jih v Monitorju preizkusili doslej. Med njimi seveda najdemo kar precej eksotičnih programov: omenimo poseben program, imenovan eBay, namenjen slikanju predmetov, ki jih nameravamo prodati na spletnih dražbah.

Objektiv aparata ponuja trikratno optično povečavo, njegov razpon goriščnice pa je med 38 in 114 mm (če govorimo o goriščni razdalji, enakovredni tisti pri 35 mm aparatih). 38 mm v širokokotnem položaju je žal nekoliko ožje, kot bi si želeli, tako da bomo imeli nekaj težav, da v sliko z eno potezo zajamemo panoramo pokrajine ali širok motiv v bližini aparata (npr. zbrano družbo v manjši sobi).

Kakovost fotografij je zelo dobra. Aparat ima sicer nekaj šuma pri višji občutljivosti ISO (avtomatika v določenih okoliščinah slika celo z ISO 1600), pri ISO 100 pa je šum dokaj neopazen. Barve so žive, slike pa ostre. Ostrenje je nadvse hitro - aparat sliko zajame le hip po pritisku na sprožilec. Kakovost videoposnetkov je nadpovprečna, kljub temu pa se nekateri Canonovi modeli pri tem odrežejo še nekoliko bolje.

Casio je z Exilimom Z850 predstavil aparat, ki bo pošteno premešal štrene v žepnem razredu. Z obilico zmožnosti ročnega nastavljanja bo pritegnil tudi zahtevnejše uporabnike, ki radi nastavljajo lastnosti slikanja, obenem pa se nočejo odpovedati aparatu, ki ga imajo zaradi majhnih zunanjih mer lahko vedno s seboj.

Casio Exilim EX-Z850

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 7,99 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,1; ostrenje 0,4 m-neskončno (10 cm makro); čas od 1/1600 do 60 s; domet bliskavice 4,3 m, razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400.

Cena: Še ni znana.

Prodaja: Tobo's, www.tobos.si.

Za: Stabilizator slike, kovinsko ohišje, zelo hitro ostrenje.

Proti: Objektiv z dokaj ozkim kotom zajemanja (najmanj 38 mm).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji