Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Maj 2006 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, foto, nenehni testi

Hewlett-Packard Photosmart M517

HPjev Photosmart M517 je namenjen uporabnikom, ki slikajo predvsem v samodejnem načinu, po menujih pa se redko sprehodijo in ročno nastavljanje jih ne zanima. Gre za dokaj majhen in lahek aparat s tipalom s pet milijoni svetlobnih elementov. Objektiv ponuja trikratno optično povečavo. Zaslon LCD je velik dva palca. Slike shranjujemo na kartice SD, aparat pa ima tudi 32 MB vgrajenega pomnilnika.

Nastavitveni menuji so sicer pregledni, navigacija po njih pa je dokaj mučna, saj se aparat počasi odziva na pritiske na gumbe. Nastavitvene zmožnosti so osnovne: nastavimo lahko temperaturo bele barve (4 prednastavljene zmožnosti, ročnega zajema ni) in občutljivost ISO (najmanj ISO 100), ne pa tudi osvetlitvenega časa ali odprtosti zaslonke.

Nad ostrenjem aparata nismo bili najbolj navdušeni. Tako v navadnem kot v makro načinu namreč pri bližnjih motivih aparat pogosto "zgreši", rezultat pa je neostra slika. Tudi v temi se M517 ne izkaže najbolje, saj nima pomožne lučke za ostrenje v slabših svetlobnih razmerah.

Kakovost fotografij je povprečna. Barve so nekoliko manj žive, kot smo vajeni pri konkurenci (a zato morda pravilnejše, saj rdeči toni niso pretirano poudarjeni). Šum pri ISO 100 ni pretirano opazen, pri ISO 400 pa je že nekoliko moteč. Pri kontrastnih prehodih smo opazili nekaj cvetenja.

Videoposnetke aparat zajema z ločljivostjo 320 × 240 pik. Ker je namenjen manj veščim uporabnikom, bi od njega pričakovali nekoliko več, saj gre za uporabnike, ki z aparatom pogosto zajamejo tudi kak video.

Photosmart M517 bo zadovoljil vse, ki se ne želijo ubadati z nastavljanjem aparata, temveč po vklopu potrebujejo le še sprožilec. Vsi, ki bodo želeli nekoliko večji nadzor nad slikanjem in več kot povprečno kakovost fotografij, pa bodo morali poseči po nekoliko zmogljivejšem aparatu.

Hewlett-Packard Photosmart M517

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 5,2 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-108 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 0,5 m-neskončno (10-80 cm makro); čas od 1/2000 do 2 s; domet bliskavice 3,7 m, razpon ISO: samodejna, 100, 200, 400.

Cena: 51.800 tolarjev.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Ugodna cena, preprosto upravljanje.

Proti: Počasno delovanje, nenatančno ostrenje, omejene zmožnosti ročnega nastavljanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji