Objavljeno: 28.2.2006 00:40 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2006 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Sony CyberShot DSC-R1

Sonyjev aparat DSC-F828 je bil dolgo časa merilo za to, kakšen je kakovosten digitalni aparat brez izmenljivih objektivov. V zadnjem letu se mu je že poznala nekoliko starejša zasnova, saj je bil na trgu nekaj let. Njegov naslednik, DSC-R1, je precej naprednejši, kot je bil Sony F828 v primerjavi s svojim predhodnikom. Pohvali se lahko s kar nekaj edinstvenimi lastnostmi med kompaktnimi digitalnimi aparati.

CyberShot DSC-R1 je, denimo, prvi kompaktni fotoaparat s tipalom CMOS. Za povrh je velikosti APS-C (21,5 × 14,4 mm) in ima ločljivost 10,3 megapike. Podrobnejši ogled tehničnih značilnosti razkrije še en rekord: razpon občutljivosti ISO je med 160 in 3200. Gre torej za aparat, ki naj bi tekmoval s čedalje bolj priljubljenimi aparati z izmenljivimi objektivi (DSLR).

Dober aparat seveda odlikuje dober objektiv. Zeissov, ki je nameščen na tega Sonyja, ima razpon, ki bi v 35-milimetrski fotografiji ustrezal goriščnici med 24 in 120 mm. Ohišje aparata je plastično, a v roki vseeno daje občutek trdnosti. Nekoliko nenavadna oblika hitro pokaže svoje prednosti: zaslon je nameščen na vrhu in je povsem vrtljiv, tako da lahko "streljamo" z aparatom iz položajev, ki pri zaslonu, nameščenem na zadnji strani, niso mogoči.

Zmožnosti, ki jih ponujajo nastavitve, so seveda povsem primerljive s tistimi pri DSLRih. Aparat podpira hkraten zapis v JPEG in RAW, pri čemer naj opozorimo na to, da zapis ene datoteke RAW traja 9 sekund (slika ima okoli 20 MB). Pogrešali smo nastavljanje temperature bele barve v Kelvinovih stopinjah. Osvetlitveni čas (največ 30 sekund) je lahko v načinu "bulb" (vseskozi odprta zaslonka) tudi tri minute. Čeprav je aparat namenjen zahtevnejšim uporabnikom, so menuji pregledni, večina nastavitev hitro dostopna, za temeljne lastnosti slikanja pa sprehod po menujih sploh ni potreben, saj jih lahko dosežemo neposredno prek gumbov in vrtljivega kolesca na ohišju.

Aparat med kompaktnimi digitalci trenutno ponuja najboljše fotografije. Šum je opazen šele pri ISO 800, moteč pa postane šele pri ISO 1600. Pohvalili bi mehanski obroč za zumiranje, ki omogoča skoraj povsem zvezno povečevanje goriščne razdalje. Barve so ostre, napak na slikah skoraj ni - le na nekaterih kontrastnih prehodih smo opazili malenkostno cvetenje. Ostrenje je natančno in hitro, nekoliko pa bi pograjali pomožno lučko za ostrenje v temnejših razmerah - hologramsko ostrenje pri predhodniku je omogočalo nekoliko natančnejše ostrenje.

Kljub temu aparat ni brez napak. Glede na to, da ne gre za aparat SLR, je nekoliko nerazumljivo, da pri Sonyju niso dodali tudi zmožnosti zajema videa. Pograjali bi tudi medpomnilnik - ta omogoča le tri zaporedne posnetke JPEG, zaporednega slikanja RAW pa aparat ne podpira. Makro način zahteva, da je slikani predmet od objektiva oddaljen 35 mm. To je precej, če to vrednost primerjamo s predhodnikom, kjer smo se lahko približali na 2 cm.

Sony DSC-R1 pravzaprav ni primerljiv z nobenim izdelkom na trgu. Je edini kompaktni aparat, ki ima vse lastnosti DSLRov razen izmenljivega objektiva. Namenjen je torej zahtevnim uporabnikom, ki so za udobnost fiksnega objektiva pripravljeni žrtvovati večjo prilagodljivost, ki jo ponujajo izmenljivi objektivi. Po ceni je primerljiv z neposrednima konkurentoma - Canonom 350D in Nikonom D50. Oba DSLRa ponujata za ta denar slabši objektiv, a lahko oba nadgradimo, tako da dokupimo dodatni (oz. dodatne) objektiv(e).

Sony CyberShot DSC-R1

Razred: Zelo zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 10,3 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 9.

Zasnova aparata: 8.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-112 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,5 m-neskončno (35 cm makro); čas od 1/2000 do 30 s; domet bliskavice 3,9 m, razpon ISO: samodejna, 160, 200, 400, 800, 1600, 3200.

Cena: 219.900 tolarjev.

Prodaja: Partnerji Sony, www.sony.si.

Za: Kakovosten objektiv, 24 mm v širokokotnem položaju, velikost tipala.

Proti: Omejene zmožnosti razširitev v primerjavi z DSLR.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji