Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Maj 2006 | Teme: nenehni testi

Kodak EasyShare Z650

Kodak svojo paleto aparatov nenehno nadgrajuje, hkrati pa ponuja res veliko število modelov, ki se med seboj pogosto razlikujejo le v malenkostih. EasyShare Z650 je še eden v vrsti Kodakovih aparatov z veliko optično povečavo, ki ga med drugim odlikuje tudi ugodna cena in dokaj majhne mere ohišja (za aparat iz razreda izdelkov z veliko optično povečavo). Gre za aparat s tipalom s šestimi megapikami in objektivom z desetkratno optično povečavo. Objektiv žal ne dopolnjuje stabilizatorja slike, tako da bomo pri veliki optični povečavi dobili ostre slike le, kadar bo osvetlitveni čas res kratek, oz. bomo slikali s stativom. Poleg zaslona LCD, velikega 2 palca, ima tudi elektronsko kukalo.

Nastavitveni menuji so skoraj povsem enaki tistim pri drugih Kodakovih aparatih, razlike so le v zmožnostih, ki jih posamezen model ponuja oz. ne ponuja. Z650 se pri nastavitvenih zmožnostih lahko pohvali s pestrim naborom funkcij, ki jih lahko ročno nastavimo: med njimi namreč ne manjkata niti ročna nastavitev zaslonke in osvetlitvenega časa. Nekoliko je okrnjena le nastavitev bele barve: ob samodejnega načina in prednastavljenih temperatur namreč ni na voljo zmožnost, da belino zajamemo s predloge ali jo nastavimo ročno, to pa je nekoliko nenavadno za aparat tega razreda.

Aparat potrebuje za vklop kar nekaj sekund, tako da ni namenjen tistim, ki bi radi slikali le nekaj trenutkov po tem, ko fotoaparat vklopijo. Tudi sicer je čas med posameznimi slikami slabi dve sekundi. Pohvalili bi kakovost fotografij: te so pri nižji občutljivosti ISO skoraj brez šuma, barve so kontrastne, samodejna temperatura bele barve pa belino dokaj natančno oceni. Tudi nad slikami, posnetimi v mraku in temi, nismo bili razočarani - morda bi izpostavili le nekoliko močno bliskavico, zaradi katere so motivi v ospredju slike pri slikanju z bliskavico nekoliko preosvetljeni.

Z650 ponuja ugodno razmerje med ceno in zmogljivostjo, obenem pa se lahko pohvali z dobro kakovostjo fotografij. Žal Kodak v aparat ni vgradil stabilizatorja, ki je pri digitalcih s tako velikim razponom objektiva sicer že standard, poleg tega nas je nekoliko zbegalo tudi to, da ni ročne nastavitve beline, ki jo izdelovalec sicer ponuja v večini preostalih aparatov tega cenovnega razreda.

Kodak EasyShare Z650

Razred: Velika optična povečava.

Efektivna ločljivost tipala: 6,11 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-380 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-3,7; ostrenje 0,6 m-neskončno (12-60 cm makro); čas od 1/1700 do 8 s; domet bliskavice 4,7 m, razpon ISO: samodejna, 80, 100, 200, 400, (800 pri nižji ločljivosti).

Cena: 86.890 tolarjev.

Prodaja: Acord-92, www.pcplus.si; Meditrade, www.meditrade.si.

Za: Nizek šum, kontrastne barve, natančno ostrenje.

Proti: Počasno delovanje, nima stabilizatorja, ni ročnega zajema beline.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji