Objavljeno: 27.3.2006 23:21 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Marec 2006 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

BenQ E520

Benq ponuja dokaj širok izbor digitalnih žepnih fotoaparatov, vendar ta izdelovalec na našem trgu še ni uveljavljen. E520 spada v razred elegantnih žepnih fotoaparatov. Debel je le 21 milimetrov in ga lahko vtaknemo v vsak žep. Ohišje je kovinsko in precej gladko, a aparat lahko upravljamo le z eno roko, le pri brskanju po menujih si moramo pomagati z obema. Velika pomanjkljivost ohišja so vratca za akumulator in kartico, ki se pri jemanju aparata iz žepa skoraj vedno odprejo. Akumulator je na srečo zavarovan še z zatičem. Tudi gumb za vklop je bolj tog in ga je treba držati kar nekaj sekund, tako da vklop ne uspe vedno v prvem poskusu. Verjetno so se v BenQ tega zavedali in dodali možnost vklopa tudi prek določene menujske tipke, ki je bolj občutljiva za pritisk.

Fotoaparat je namenjen predvsem navadnim uporabnikom, ki jim ni preveč mar za najrazličnejše nastavitve. Tako bomo našli le peščico nastavitev, kot so belina (pet prednastavljenih vrednosti), občutljivost ISO, ki sega od 100 do 400, ločljivost slike in kakovost (dve stopnji). Posebnost je zaporedno slikanje v različnih časovnih intervalih, interval lahko nastavimo od petnajst sekund do ene ure. Zaslon je velik, z diagonalo 2,5 palca, žal pa nima optičnega kukala. Aparat ima objektiv s trikratno optično povečavo, tipalo pa ima 5 milijonov pik.

Slike so pri običajni svetlobi v samodejnem načinu zelo dobre in barvno pravilne. V temnejših prostorih pa avtomatika začne počasi šepati in za dokaj lepo sliko je le treba ročno nastaviti belino, če želimo bolj pravilne barve. Odlično se odreže v makro načinu, minimalna razdalja je 6 centimetrov. Ostrenje je temnejših prostorih zelo počasno, vendar so slike kljub temu dokaj ostre. Žal pa smo zelo omejeni pri določanju kakovosti slike, tako da že v najboljšem načinu sliko preveč stisne in rezultat je zelo zrnat. Pri občutljivosti ISO 400 je šum že zelo opazen. Zelo dobro pa se obnese pri snemanju filmov: te snema s trideset slikami na sekundo v ločljivosti 640 × 480. Posnetki so pri dovolj močni svetlobi odlični, tako kot tudi zvok.

V aparat je vgrajeno 32 MB pomnilnika. To zadošča za približno 20 slik najboljše kakovosti. Pomnilnik lahko razširimo s karticami SD. Priloženi litijev akumulator zadošča za 300 fotografij.

BenQ E520

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 4,92 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,6-4,8; ostrenje 0,5 m-neskončno (6 cm makro); čas od 1/2000 do 4 s; domet bliskavice 3 m; razpon ISO: samodejna, 100, 200, 400.

Prodaja: Foto Beseničar, www.fotomarket.net.

Cena: 59.900 tolarjev.

Za: Velik zaslon LCD, kovinsko ohišje.

Proti: Počasno ostrenje v temnejših prostorih, zelo okrnjeno ročno nastavljanje, zrnata slika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji