Objavljeno: 1.2.2006 22:02 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Januar 2006 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Digital Ixus i Zoom

Canonovi aparati Ixus i so nekakšen hibrid med fotoaparatom in modnim dodatkom. Te majhne, simpatično oblikovane naprave so na voljo v štirih različnih barvah. Gre torej za aparat, ki je neposreden konkurent Olympusovemu aparatu mju mini, ker pa so mere in oblika večine žepnih aparatov dokaj blizu omenjenima modeloma, se morata oba seveda spopadati tudi z malenkost večjo, a večinoma tudi zmogljivejšo konkurenco.

Digital Ixus i Zoom se lahko, kot pove že ime, pohvali z objektivom z optično povečavo, ki pa ima dokaj omejen razpon: 38-90 mm, povečava je torej 2,4-kratna. Tudi sicer objektiv ne spada med zmogljivejše: v širokokotnem položaju (ki je z 38 mm sicer med ožjimi sploh) ima svetlobno jakost največ 3,2, pri največji povečavi pa dokaj skromnih 5,4. Ločljivost tipala je pet milijonov pik.

Aparat s povsem kovinskim ohišjem ima na zadnji strani 1,8-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 118.000 pik. Aparat žal nima optičnega kukala, ki bi prišlo prav pri slikanju na slabi svetlobi ali v temi, ko si z LCDjem ne moremo pomagati. Upravljalni del na zadnji strani desno je nekoliko drugačen kot pri drugih Canonih: predvsem bi izpostavili dokaj nerodno upravljanje optične povečave, za kar so pri Canonu uporabili kar dve smeri štirismernega gumba namesto ločenega gumba. Ročnih nastavitev v aparatu tega razreda seveda ni veliko, kljub temu pa Ixus i omogoča ročno nastavljanje tako temperature bele barve (omogoča tudi zajem) kot tudi svetlobne občutljivosti ISO. Scenskih načinov je veliko, med njimi pa najdemo nekaj manj običajnih, kot je poseben način za podvodno slikanje (ki pride v poštev seveda šele ob dokupu podvodnega ohišja).

Kakovost fotografij je povprečna. Pri fotografijah smo opazili nekaj šuma, ki je pri višji občutljivosti (ISO 400) že kar precej moteč. Temperaturo bele barve je aparat dobro zadel, tako da nad barvami nismo imeli pripomb. Ostrenje je po zaslugi procesorja Digic II hitro in natančno, dobro pa se obnese tudi v makro načinu (v katerem je najmanjša razdalja med aparatom in slikanim predmetom najmanj 10 cm, torej precej). Zajem videoposnetkov je navadno eden izmed adutov Canonovih aparatov. Pri Ixusu i žal ni tako. Pri ločljivosti 640 × 480 zmore zajemati posnetke z največ deset slikami na sekundo, pri 320 × 240 pa s 15 slikami, a to je premalo za dobre posnetke.

Canonov Digital Ixus i Zoom je namenjen vsem, ki jim je pomemben tudi videz aparata. Je namreč majhen, simpatične oblike in na voljo v različnih barvah. Po tehničnih značilnostih nekoliko zaostaja za večino konkurentov, v povsem samodejnem načinu (ki ga bo uporabljala večina uporabnikov) pa kljub temu ponuja dobre posnetke brez večjih napak. Pograjali pa bi nekoliko visoko ceno, saj za ta znesek (tudi med Canoni) dobimo precej zmogljivejši žepni aparat.

Canon Digital Ixus i Zoom

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 5,04 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 4.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-90 (ekvivalent); svetlobna jakost 3,2-5,4; ostrenje 0,3 m-neskončno (10-50 cm makro); čas od 1/1600 do 15 s; domet bliskavice 2 m, razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400.

Cena: 89.990 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Kovinsko ohišje, mere.

Proti: Slab zajem videoposnetkov, omejene zmožnosti ročnega nastavljanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji