Objavljeno: 28.2.2006 00:54 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2006 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Pentax Optio WPi

Pentaxovi aparati Optio W so bili že od predstavitve te družine izdelkov posebneži. Nekoliko močnejši pljusk vode ali celo padec v vodo (Optio WPi deklarirano do globine 1,5 m za največ 30 minut) jim namreč ne pride do živega. Aparat se lahko pohvali že z dokaj kompaktnimi merami ohišja in objektivom, skritim v ohišje, tako da je tudi po vklopu debel le 22 mm. Skoraj celotno zadnjo stran zaseda dvopalčni zaslon z ločljivostjo 115.000 pik.

Optio WPi ima tipalo s 6 milijoni pik, kar omogoča, da fotografiramo z ločljivostjo največ 2816 × 2112 pik. Objektiv ponuja trikratno optično povečavo. Ročno nastavljanje ni odlika aparata. Nastavimo lahko temperaturo bele barve (tudi zajem), občutljivost ISO in kompenzacijo osvetlitve, ne pa tudi odprtosti zaslonke ali časa osvetlitve. Za to pa se aparat nekoliko odkupi s kar 17 scenskimi načini, med katerimi seveda ne manjka tudi program za podvodno slikanje.

Kakovost fotografij je v dobrih svetlobnih razmerah dobra. Slike so ostre, barve žive. Težave pa nastanejo pri nekoliko slabši osvetlitvi. Aparat namreč že na nekoliko šibkejši svetlobi zelo nenatančno ostri, še bolj pa je to seveda opazno v mraku in temi. Pozna se, da nima dodatne lučke za pomoč pri ostrenju. Tudi podvodni posnetki niso najostrejši, resnici na ljubo pa imajo pod vodo težave z ostrenjem tudi aparati z dodatnim podvodnim ohišjem. Prav tako bi pograjali občutljivost za šum pri višji ločljivosti ISO. Zajem videa poteka pri ločljivosti največ 320 × 240 pik, to pa je manj, kot smo vajeni pri drugih žepnih modelih tega izdelovalca.

Optio WPi je pravi aparat za na plažo, saj vodotesnost pomeni, da poleg pljuska vode preživi tudi pesek in umazanijo, pa tudi operemo ga lahko pod vodo, če se umaže. Ohišje in vanj vgrajeni objektiv omogočata aparatu, da preživi tudi malo trši padec po tleh. V naslednji različici pa bodo morali v Pentaxu, če hočejo pritegniti tudi malo zahtevnejše uporabnike, izboljšati hitrost in natančnost ostrenja.

Optio WPi vam omogoča tudi slikanje pod vodo.

Pentax Optio WPi

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 5,95 milijona pik .

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 (ekvivalent); svetlobna jakost 3,3-4,0; ostrenje 0,4 m-neskončno (1-60 cm makro); čas od 1/2000 do 4 s; domet bliskavice 3,1 m, razpon ISO: samodejna, 80, 160, 320, 400, 800.

Cena: 76.900 tolarjev.

Prodaja: Foto Beseničar, www.fotomarket.net.

Za: Kovinsko in vodotesno ohišje.

Proti: Ostrenje v slabših svetlobnih razmerah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji