Objavljeno: 27.3.2006 23:21 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Marec 2006 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Casio Exilim EX-Z110

Casio s svojimi Exilimi določa nove zunanje mere aparatov. Njegovi izdelki namreč večinoma sodijo med žepne modele, po zunanjih merah pa so tudi v tej konkurenci pogosto med najmanjšimi. Exilim EX-Z110 sicer ne sodi k najmanjšim modelom na trgu, ker so se Casiovi inženirji raje odločili za ugodnejše razmerje med velikostjo, zmogljivostjo in ceno kakor za prestavljanje mejnikov.

Aparat s povsem kovinskim ohišjem po lastnostih ne izstopa iz povprečja: objektiv z goriščno razdaljo, ustrezno razponu med 38 in 114 mm, je morda celo malo slabši od konkurentov, ki ponujajo nekoliko širši kot slikanja, tipalo z ločljivostjo 6 megapik pa je dandanes že povsem običajno. Posebnost aparata je vgrajeni stabilizator: tega smo doslej našli pri ultra zum aparatih z 10- in večkratno optično povečavo, Casio pa je med prvimi, ki ga je vgradil tudi v aparat s trikratno optično povečavo.

Zaslon ima diagonalo 2 palca, pol palca manj kot pri večini konkurentov. Manjša površina zaslona pa pomeni, da je na aparatu dovolj prostora za optično iskalo, ki je večinoma uporabnejše od večjega zaslona, predvsem ko slikamo pri slabši svetlobi ali v temi.

Nastavitvene zmožnosti so osnovne. Posebnost aparata je visoka svetlobna občutljivost ISO: če je vklopljen stabilizator, avtomatika omogoča tudi občutljivost, večjo od ISO 400. Resnici na ljubo so taki posnetki zaradi šuma precej neuporabni, kljub temu pa gre za zanimivo zmožnost. Zajem videoposnetkov je dober: ločljivost posnetka je do 640 × 480 pik, na sekundo pa zajame 28 slik (nekoliko nenavadna številka - večina aparatov ponuja 30 slik na sekundo, a v praksi razlika ni vidna).

Fotografija, zajeta pri običajni svetlobi, je dobra. Na kontrastnih robovih smo sicer opazili malenkostno cvetenje. V širokokotnem položaju je v vogalih precej opazno "sodčkasto" popačenje. Ostrenje pri nekoliko manjši osvetljenosti ne povzroča težav; če je okolje, v katerem slikamo, bolj temačno, pa se pozna, da ni pomožne lučke za ostrenje. Pohvalili bi še odzivnost aparata: če slikamo brez bliskavice in z izključenim zaslonom, zamika med pritiskom na sprožilec in zajemom slike skoraj ni, pa tudi ko slikamo z vklopljenim zaslonom, je zelo majhen.

Exilim EX-Z110 je simpatičen aparat za vsak žep, morebitnim kupcem pa se bo priljubil z vgrajenim stabilizatorjem, ki bo poskrbel, da bo slika ostra tudi, ko se bodo roke nekoliko bolj tresle.

Casio Exilim EX-Z110

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 5,95 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 (ekvivalent); svetlobna jakost 3,1-5,4; ostrenje 0,4 m-neskončno (6 cm makro); čas od 1/2000 do 1/8 s; domet bliskavice 3,1 m, razpon ISO: samodejna (50-800), 50, 100, 200, 400.

Cena: 60.480 tolarjev.

Prodaja: Tobo's, www.tobos.si.

Za: Stabilizator slike, kovinsko ohišje, optično kukalo.

Proti: Objektiv z dokaj ozkim kotom zajema (najmanj 38 mm), ostrenje v slabših svetlobnih razmerah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji