Objavljeno: 27.3.2006 23:21 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Marec 2006 | Teme: nenehni testi

Kodak EasyShare P880

Kodak EasyShare P880 je eden zmogljivejših aparatov v ponudbi tega podjetja, med boljšimi pa je tudi, če ga primerjamo z aparati iz njegovega cenovnega razreda. V primerjavi z večino konkurentov ima namreč veliko prednost: objektiv, katerega goriščna razdalja (če merimo v ekvivalentu 35-milimetrskem formatu) pri najširšem kotu zajemanja meri le 24 mm. Gre torej za izvrsten aparat, ko želimo narediti dober posnetek panorame ali če slikamo v zaprtih prostorih od dokaj blizu. Tudi sicer je precej spodobno opremljen: objektiv ponuja 5,8-kratno optično povečavo (24-140 mm), tipalo pa posnetke zajema z osmimi megapikami.

Ohišje aparata je plastično, vendar dovolj trdno, da daje robusten občutek. Kakšnega tršega padca na tla verjetno vseeno ne bi preživelo. Zadnjo stran večinoma zaseda 2,5-palčni zaslon z ločljivostjo kar 237.000 pik. Nastavitvene gumbe najdemo tako levo kot desno od zaslona, večina pogosteje rabljenih zmožnosti pa je dosegljiva neposredno z gumbom, tako da nam ni treba prepogosto skakati na menuje. Tako zumiranje kot ročno ostrenje poteka prek mehanskega obroča na objektivu, tako da je natančnejše, kot če bi oboje nastavljali elektronsko, prek gumbov.

Aparat seveda ponuja dobre zmožnosti ročnega nastavljanja. Nastavljamo lahko tudi osvetlitveni čas in odprtost zaslonke, seveda pa ne manjkajo običajnejše ročne nastavitve (belina, kompenzacija osvetlitve ipd.). Kot posebnost omenimo visoko občutljivost ISO: če nastavimo velikost slike na nizko ločljivost (1024 × 768n pik), lahko ISO nastavimo celo na 800 ali 1600 (sicer do običajnejših ISO 400). Zajem videa je dober: 640 × 480 pik s 30 slikami na sekundo.

Kakovost fotografij je zelo dobra. Barve so žive, podrobnosti dobro vidne, popačenj skoraj ni. Širokokotni objektiv pogosto pride do izraza. Pograjati moramo ostrenje: aparat slabo in počasi ostri v tele položaju, težave pa mu povzročajo tudi slabše svetlobne razmere (kljub pomožni lučki). Šum je pri višjih občutljivostih ISO precej opazen: pri ISO 400 pa je tudi slika premehka, saj aparat poskuša šum samodejno odpraviti. Zahtevnim ponuja tudi zajemanje v RAW in TIFF - pri zapisovanju na kartico je zelo počasen, tako da ta dva formata nista primerna, če želimo zaporedoma narediti več posnetkov.

Kodak P880 se je na testu dokaj dobro odrezal. Odličen prvi vtis sicer nekoliko skazijo težave z ostrenjem, vendar pa večino težav več kot odtehta dober objektiv, ki za povrh ponuja zelo širok kot slikanja (za kompaktni aparat).

Kodak EasyShare P880

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 8 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-140 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,0; ostrenje 0,05 m-neskončno (5-50 cm makro); čas od 1/4000 do 16 s; domet bliskavice 4 m, razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400, (800 in 1600 pri nižjih ločljivostih).

Cena: 149.000 tolarjev.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si; Meditrade, www.meditrade.si.

Za: 24 mm v širokokotnem položaju, kakovosten objektiv, zajem videoposnetkov.

Proti: Težave z ostrenjem v tele položaju in pri slabši svetlobi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji