Objavljeno: 1.2.2006 22:03 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Januar 2006 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Panasonic Lumix DMC-FZ30

Lumix DMC-FZ30 je Panasonicov paradni konj med digitalnimi aparati in nadomešča model FZ20. V primerjavi s predhodnikom prinaša kar nekaj sprememb. Tipalo je pri FZ30 osemmilijonsko, drugačen je tudi objektiv. Razpon optične povečave je še vedno 12-kraten (35-420 mm), zumiranje pa zdaj poteka prek mehanskega obroča, ne več prek elektromotorja. Aparat ostri (in zumira) v objektivu, kar pomeni, da se pri ostrenju ali optični povečavi dolžina objektiva ne spreminja. V primerjavi s predhodnikom je tako precej hitreje pripravljen za uporabo, saj lahko prvo sliko posnamemo že v slabi sekundi.

Ker je namenjen zahtevnejšim uporabnikom, so temu primerne tudi zmožnosti nastavljanja. Ročni nadzor nad parametri slikanja je v tem razredu samoumeven, tako da lahko na menujih ali neposredno prek gumbov nastavljamo bolj ali manj vse lastnosti slikanja. Nastavljanje poteka prek dvopalčnega LCDja, ki pa se lahko pohvali z veliko ločljivostjo: ima kar 235.000 pik. Nastavitveni vmesnik je pregleden, za najpogosteje rabljene lastnosti pa je na voljo poseben gumb na ohišju, tako da nam za hitro spreminjanje lastnosti ni treba iskati zmožnosti med nastavitvami.

Po kakovosti fotografij je primerljiv s predhodnikom. Skoraj pri vsakem Panasonicovem aparatu zapišemo, da je zelo občutljiv za šum, in žal to velja tudi za FZ30. Slikanje pri višji svetlobni občutljivosti ISO zato odpade, prav tako se aparat ne odreže preveč dobro v slabših svetlobnih razmerah. Pograjali bi še objektiv: ta v skrajnem tele položaju omogoča odprtost zaslonke največ F3,7, kar je korak nazaj v primerjavi s predhodnikom, ki je na celotnem razponu optične povečave omogočal slikanje s F2,8. Pri veliki optični povečavi FZ30 ostri nekoliko dlje časa (in občasno zgreši) - pri manjši povečavi je ostrenje brezhibno. Kakovost fotografij je, če odmislimo šum, nadpovprečna. Barve so naravne, slike pa ostre in s številnimi podrobnostmi.

Panasonic DMC-FZ30 je precejšnja nadgradnja modela FZ20. Nastavljanje in zmožnosti so pri njem v primerjavi s predhodnikom zelo izboljšani. Davek za to pa je nekoliko slabši objektiv, poleg tega aparat trpi za isto težavo kot predhodnik - zelo občutljiv je za šum.

Panasonic Lumix DMC-FZ30

Razred: Zelo zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 7,99 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-420 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-3,7; ostrenje 0,3 m-neskončno (5 cm makro); čas od 1/2000 do 60 s; domet bliskavice 7 m, razpon ISO: samodejna, 80, 100, 200, 400.

Cena: 160.605 tolarjev.

Prodaja: PC Hand, www.pchand.si.

Za: Velika optična povečava, natančno ostrenje.

Proti: Občutljivost za šum.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji