Objavljeno: 1.2.2006 22:03 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Januar 2006 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Panasonic Lumix DMC-LX1

Panasonicov aparat DMC-LX1 se lahko pohvali s tem, da je prvi aparat na svetu s tipalom širokega formata, se pravi, da so fotografije, ki jih zajame, z robovi v razmerju 16 : 9. Aparat seveda omogoča tudi slikanje z bolj standardnimi formati slik z razmerjem robov 3 : 2 ali 4 : 3, vendar pri tem žrtvujemo del ločljivosti, saj pri tem aparat ne uporablja dela tipala ob levi in desni strani.

Tudi sicer se DMC-LX1 lahko pohvali s precejšnjo zmogljivostjo. Optična povečava je štirikratna, pri čemer v skrajno širokokotnem položaju slika z goriščnico, ki ustreza 28 mm v formatu leica. Objektiv ima tudi stabilizator, ki bo prišel prav pri nekoliko daljših osvetlitvenih časih in vsem tistim, ki imajo bolj nemirne roke. Ohišje je kovinsko, tako da je aparat trpežen, po merah pa se kljub temu ne more primerjati z najmanjšimi modeli. Za to je kriv tudi objektiv, ki pri ugasnjenem aparatu ni povsem pospravljen v ohišje, temveč je na ohišju še 15-milimetrski valj, v katerega se pospravi. Zaslon, ki zaseda večino zadnje strani, je 2,5-palčni, podobno kot tipalo pa ima seveda tudi LCD razmerje robov 16 : 9.

Nastavitvene zmožnosti so pestre, tako da aparat omogoča dober nadzor nad slikanjem. Omogočeno je ročno nastavljanje bolj ali manj vseh lastnosti slikanja, tudi osvetlitvenega časa in odprtosti zaslonke. Pohvalili bi najdaljši osvetlitveni čas, ki ga aparat omogoča: 60 sekund je precej več kot pri večini konkurentov. Razdalja ostrenja je povprečna: aparat ostri od razdalje 50 cm naprej, če pa vklopimo makro, se lahko slikanemu motivu približamo na 5 cm. Za ostrenje v slabših svetlobnih razmerah je na voljo dodatna lučka, ki med ostrenjem osvetli motiv.

V praksi se Panasonic odreže dokaj dobro. Barve so žive, belino aparat zajame natančno. Cvetenje na robovih je neopazno, prav tako ni senc na kontrastnih prehodih. Panasonic je pri novincih popravil tudi zajemanje videa: ta ima zdaj ločljivost do 640 × 480 pik, snemamo pa lahko do 30 slik na sekundo.

Slabost aparata je občutljivost za šum. Ta je precej opazen že pri ISO 80, ko pa občutljivost povečamo, se šum seveda še poveča. Slike, zajete pri občutljivosti nad ISO 100, so neprimerne za nadaljnjo obdelavo, zato bodo morali tudi manj občutljivi poseči po programski opremi, ki bo vsaj delno odpravila šum.

Panasonic DMC-LX1 je zanimiv aparat, ki se lahko pohvali s kar nekaj novostmi. Elektronika dobro opravlja svoje delo, za res kakovostne fotografije pa bi izdelovalec moral poseči po tipalu, ki je manj občutljivo za šum.

Panasonic Lumix DMC-LX1

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 8,29 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-112 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 0,5 m-neskončno (5 cm makro); čas od 1/2000 do 60 s; domet bliskavice 4 m, razpon ISO: samodejna, 80, 100, 200, 400.

Cena: 139.020 tolarjev.

Prodaja: PC Hand, www.pchand.si.

Za: Natančna belina, hitro in natančno ostrenje.

Proti: Zelo opazen šum.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji