Objavljeno: 25.4.2006 00:34 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor April 2006 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Ricoh Caplio R30 in R3

Ricohova aparata Caplio R3 in R30 se na prvi pogled, razen po barvi ohišja, ne razlikujeta med seboj, pa tudi sicer gre za izdelka, ki sta po tehničnih značilnostih in kakovosti fotografij skoraj enaka. Imata kovinsko ohišje in sta dovolj majhna za vsak žep, kljub temu pa se lahko pohvalita z velikim razponom objektiva: R30 ima goriščnico, ki v 35 mm formatu ustreza 28-160 mm, razpon modela R3 pa je še večji, 28-200 mm. Pohvalno je tudi to, da aparata pri širokokotnem slikanju ponujata precej širši kot kakor konkurenti: medtem ko večina aparatov v spodnjem cenovnem razredu ponuja 35 mm goriščnico, je za Ricohe že nekaj časa značilno, da se razpon objektiva začne pri 28 mm.

Ohišje aparatov dobro sede v roko, vse temeljne zmožnosti pa so nam na voljo tudi, če aparat držimo le z eno roko. Menuji so enostavni in pregledni. Zmožnosti ročnega nastavljanja so omejene: ročno lahko nastavljamo temperaturo bele barve, občutljivost ISO in ostrino, ne pa tudi odprtosti zaslonke in osvetlitveni čas. Slike shranjujemo na kartice SD, nekaj pa jih lahko shranimo tudi na vgrajenih 28 MB (R30) oz. 26 MB (R3) pomnilnika. Aparata ponujata tudi nestisnjeni zapis fotografij, in sicer v formatu TIFF.

Ostrenje aparata je v dobrih svetlobnih razmerah odlično. Ricoha ostrita hitro in natančno, od slikanega motiva pa moramo biti oddaljeni najmanj 30 cm. Če vklopimo makro način, se lahko približamo celo na 1 m - tudi v tem primeru z ostrenjem ni težav. Kadar se nam roka malo preveč zatrese, imamo pri modelu R3 na voljo tudi stabilizator. Nekaj več težav z ostrenjem imata aparata pri slikanju v mraku ali temi. Natančnost ostrenja je v tem primeru precej manjša,

Kakovost fotografij žal nekoliko zaostaja za odličnimi tehničnimi značilnostmi obeh aparatov. Na prvem mestu bi izpostavili zelo opazen šum: ta je dobro viden že na slikah, ki jih posnamemo pri občutljivosti ISO 100, pri večji občutljivosti pa je zelo moteč. Pri kontrastnih prehodih smo opazili nekaj cvetenja na robovih. Tudi nad samodejnim načinom nastavljanja temperature bele barve nismo bili najbolj zadovoljni. Aparata sta namreč vse prepogosto belo barvo ocenila narobe.

Ricoha na papirju obljubljata veliko - gre namreč za aparata, ki sta po tehničnih značilnostih najzmogljivejša v svojem cenovnem razredu, še posebej, če upoštevamo njune majhne zunanje mere. Žal pa ima Ricoh s tipalom podobne težave kakor model R2 - šum je tudi za manj zahtevne uporabnike preveč opazen. Upamo, da bo pri modelu R4 Ricoh presedlal na tipalo drugega izdelovalca in izboljšal ostrenje v slabših svetlobnih razmerah. V tem primeru bi aparat v spodnjem cenovnem razredu pometel s konkurenco in zadovoljil tudi nekoliko zahtevnejše uporabnike.

Ricoh Caplio R30

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 4,92 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-160 (ekvivalent); svetlobna jakost 3,3-4,8; ostrenje 0,3 m-neskončno (1- 30 cm makro); čas od 1/2000 do 8 s; domet bliskavice 4 m, razpon ISO: samodejna, 64, 100, 200, 400, 800.

Cena: 69.900 tolarjev.

Prodaja: Acord 92, www.pcplus.si.

Za: Kovinsko ohišje, velik zaslon, širokokotni objektiv.

Proti: Nenatančna belina, občutljivost za šum.

Ricoh Caplio R3

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 4,92 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-200 (ekvivalent); svetlobna jakost 3,3-4,8; ostrenje 0,3 m-neskončno (1- 30 cm makro); čas od 1/2000 do 8 s; domet bliskavice 4 m, razpon ISO: samodejna, 64, 100, 200, 400, 800.

Cena: 79.900 tolarjev.

Prodaja: Acord 92, www.pcplus.si.

Za: Kovinsko ohišje, velik zaslon, širokokotni objektiv.

Proti: Nenatančna belina, občutljivost za šum.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji