Objavljeno: 25.4.2006 00:33 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor April 2006 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Kodak EasyShare V570

Kodakov model EasyShare V570 je posebnež. To bodo takoj opazili vsi, ki bodo aparat vklopili (in se bo izpred objektiva umaknil pokrovček). Gre namreč za prvi kompaktni digitalni fotoaparat, ki ima kar dva objektiva: osnovni ponuja razpon goriščnice med 39 in 117 mm, dodatni pa ima nespremenljivo goriščno razdaljo 23 mm. Tudi sicer gre za aparat, ki priteguje poglede: ima majhne zunanje mere in kovinsko ohišje, objektiva pa pri slikanju ne segata iz ohišja.

Druga značilnost aparata je velik, 2,5-palčni zaslon LCD, ki zaseda skoraj celotno zadnjo stran aparata. Nastavitveni gumbi so stisnjeni precej na kup. Optičnega kukala aparat nima: zanj zaradi velikega zaslona ni prostora, poleg tega bi zaradi dvojnega objektiva pri Kodaku težko izdelali tako, ki bi dejansko pokazalo, kaj bo aparat zajel pri slikanju. Menuji so pregledni in jih je preprosto uporabljati. Preklop med obema objektivoma je samodejen in ne zahteva skoka v nastavitve: pri zumiranju aparat samodejno preskoči med 23 in 39 mm goriščnice (in nato dokaj zvezno približuje motiv do 117 mm) in nasprotno. Preskok med obema objektivoma je sprva nekoliko nenavaden, ko pa se na aparat navadimo, skorajda ne opazimo, da slika "poskoči" na zaslonu.

Nastavitvene zmožnosti so dokaj omejene: tako ne moremo ročno nastavljati zaslonke ali osvetlitvenega časa. Tudi pri nastavitvi temperature bele barve smo omejeni na štiri prednastavljene zmožnosti. Pohvalili bi zmožnosti zajema panoramske slike. Programska oprema v telefonu sicer ne daje tako dobrih rezultatov kot namenska programska oprema za panorame na računalniku, vendar bomo lahko naredili dobro panoramsko fotografijo tudi brez dodatnih programskih orodij, celo brez stativa.

23-milimetrski objektiv ima nekoliko sodčkasto sliko, kar je pri tako širokem kotu slikanja in majhnih merah leč seveda pričakovano. Popačenj je pri osnovnem objektivu precej manj. Kakovost fotografij je dobra: barve so natančne, slike kontrastne in ostre. Samodejna ocena beline dobro opravlja svoje delo. Tudi šum ni preveč opazen. Pri slikanju v slabših svetlobnih razmerah se izkaže, da bliskavica ni dorasla 23-milimetrskemu objektivu. Pri slikanju z njim je namreč slika v kotih temna, saj blisk ni dovolj širok, da bi osvetlil celoten motiv. Zajem videoposnetkov je nekoliko slabši: ločljivost 640 × 480 je sicer primerljiva s konkurenco, vendar je video precej zrnat in občasno cuka.

Kodak V570 je zanimiv aparat, ki uporabniku omogoča precej več svobode pri zajemanju motiva kakor običajni aparati s trikratno optično povečavo. 23 mm objektiv bomo namreč uporabili precej pogosteje, kot bi pričakovali. Zahtevnejši uporabniki bodo pogrešali nekaj več ročnega nadzora nad lastnostmi slikanja. Pograjali pa bi bliskavico, zaradi katere je 23 mm objektiv v mraku ali temi precej manj uporaben, kot bi lahko bil.

Kodak EasyShare V570

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 5,13 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 23, 39-117 (ekvivalent); svetlobna jakost 3,9-4,4; ostrenje 0,6 m-neskončno (5-70 cm makro); čas od 1/1448 do 8 s; domet bliskavice 2,2 m, razpon ISO: samodejna, 64, 100, 200, 400, 800.

Cena: 99.290 tolarjev.

Prodaja: Acord-92, www.pcplus.si; Meditrade, www.meditrade.si.

Za: Dvojni objektiv, širok kot slikanja.

Proti: Bliskavica, omejene zmožnosti ročnega nastavljanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji