Objavljeno: 28.2.2006 00:40 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2006 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S4

Nikon do zdaj ni imel predstavnika med kompaktnimi aparati z veliko optično povečavo. Model S4 je tako prvi model tega izdelovalca s tako velikim razponom objektiva. Za razliko od drugih izdelovalcev, katerih aparati so si v tem razredu tako po videzu kot po zmožnostih podobni kot jajce jajcu, je Nikon pri zasnovi aparata ubral nekoliko drugačno pot in se zgledoval po svojih aparatih Coolpix družine 900. Gre torej za fotoaparat iz dveh med seboj povezanih delov: v enem je objektiv, v drugem pa zaslon z večino elektronike in akumulatorjem. Del z objektivom lahko vrtimo okoli osi glede na preostanek aparata in tako položaj zaslona svobodno prilagodimo svojemu položaju pri slikanju.

Ohišje aparata je delno plastično, a kljub temu trdno. Zaslon z diagonalo 2,5 palca zaseda skoraj vso zadnjo stran "baze", medtem ko v delu ohišja z objektivom najdemo še bliskavico in pomožno lučko za ostrenje v slabših svetlobnih razmerah. Objektiv ponuja desetkratno optično povečavo z razponom od 38 do 380 mm. Svetlobna jakost objektiva je 3,5 na celotnem razponu. Tipalo omogoča slikanje z največ šest milijoni pik, aparat pa pri najvišji ločljivosti omogoča dve stopnji stiskanja JPEG (pri nižjih ločljivostih le eno).

Namenjen je predvsem slikanju v samodejnem načinu, kljub temu pa ponuja tudi nekaj zmožnosti ročnega nastavljanja. Ročno lahko nastavljamo občutljivost ISO in temperaturo bele barve, pri čemer S4 omogoča tudi zajem temperature s slikanjem bele podlage. Ročna nastavitev zaslonke in/ali osvetlitvenega časa ni mogoča. Po menujih se sprehajamo s krmilno paličico, a je precej nenatančna: dostikrat smo, namesto da bi izbiro potrdili s pritiskom na palico, to nehote potisnili v eno izmed štirih smeri in tako skočili na drugo izbiro. Scenskih načinov je kar 15, tako da najdemo kakšnega za vsako okoliščino. Omenimo še posebnost, ki je pri večini konkurentov ne najdemo: če je slika meglena, nas zna aparat na to pred shranjevanjem na kartico opozoriti, tako da se lahko takoj odločimo, ali ne bi posnetka raje naredili še enkrat.

Nikon se je v praksi dobro izkazal. Pohvalili bi hitro in natančno ostrenje, saj se aparat tudi v slabših svetlobnih razmerah ni zmotil in je skoraj vedno pravilno ocenil razdaljo do slikanega predmeta. Nekaj težav smo imeli s slikanjem v tele položaju. Aparat namreč nima stabilizatorja, tako da so slike ob uporabi največje povečave vedno nekoliko neostre. Kakovost fotografij je povprečna. Aparat je nekoliko preveč občutljiv za šum, ki je dokaj opazen že pri nižji občutljivosti ISO. Pozna se tudi, da imamo na voljo precej omejen nadzor nad stopnjo stiskanja JPEG (samo dve možnosti pri najvišji ločljivosti), saj je tudi pri najboljši kakovosti fotografiranja stiskanje nekoliko premočno. Kakovost videoposnetkov je povprečna: najvišja ločljivost je sicer spodobnih 640 × 480 pik, vendar aparat zajame le 15 slik na sekundo, to pa je v primerjavi s konkurenti, ki večinoma ponujajo 30 slik/s, malo.

Pri Nikonu Coolpixu S4 je uspel kompromis med merami aparata in razponom objektiva, saj gre za enega kompaktnejših aparatov z velikim razponom objektiva. Naprednejši uporabniki bi si morda želeli nekoliko več možnosti ročnega nadzora nad fotografiranjem, v naslednji različici pa ne bi škodil tudi stabilizator, ki bi S4 v razredu aparatov z veliko optično povečavo uvrstil še nekaj stopničk više na lestvici.

Nikon Coolpix S4

Razred: Velika optična povečava.

Efektivna ločljivost tipala: 5,95 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-380 (ekvivalent); svetlobna jakost 3,5; ostrenje 0,3 m-neskončno (6-30 cm makro); čas od 1/1000 do 2 s; doseg bliskavice 3 m, razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400.

Cena: 104.990 tolarjev.

Prodaja: Grafo, (01) 542 17 07.

Za: Kompaktno ohišje, hitro in natančno ostrenje.

Proti: Občutljivost za šum, nenatančna krmilna paličica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji