Objavljeno: 1.2.2006 22:02 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Januar 2006 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix L1

Coolpix L1 je namenjen boju s konkurenco v nižjem cenovnem in zmogljivostnem razredu. Aparat s plastičnim, a na otip trdnim ohišjem ima ločljivost šest milijonov pik, objektiv pa se ponaša s kar petkratno optično povečavo. Razpon objektiva bi v 35-milimetrskem formatu ustrezal goriščnici med 38 in 115 mm, tako da je tudi pri skrajno širokokotnem slikanju kot še vedno dokaj ozek.

Večino zadnje strani aparata zaseda velik, 2,5-palčni zaslon LCD, ki ima ločljivost 115.000 pik. Na zadnji strani tako ostaja precej malo prostora za nastavitvene gumbe, a ti vendarle niso tako stlačeni skupaj, da bi bila navigacija po menujih in nastavljanje zaradi tega otežena. Aparat za napajanje uporablja dve bateriji AA. Nad porabo pa nismo bili najbolj navdušeni - po kakšnih 80 slikah je aparat že zahteval nov komplet baterij. Nekateri konkurenti z enim kompletom baterij zdržijo precej dlje. To smo pripisali predvsem zaslonu, kajti če ga nismo pogosto uporabljali za pregledovanje, so baterije zdržale opazno dlje.

Ker gre za aparat, namenjen manj zahtevnim fotografom, so zmožnosti nastavljanja temu primerne. Večina ga bo uporabljala v povsem samodejnem načinu. Ne ponuja nastavitve osvetlitvenega časa ali zaslonke, lahko pa nastavimo temperaturo bele barve (pet prednastavljenih vrednosti in zajem temperature s slikanjem bele podlage) in kompenzacijo osvetlitve.

Med uporabo svetlost zaslona LCD prilagaja okolju. V temnejšem okolju je slika na zaslonu prikazana bolj svetlo, tako da so podrobnosti na zaslonu vidne, čeprav je slikani motiv v temi. Tudi pri pregledovanju zna aparat osvetliti temnejše slike. Ko sliko presnamemo v računalnik, tako popravljanje seveda ni zapisano v datoteko s sliko.

Kakovost fotografij je dobra. Barve so natančne, ostrenje pa dokaj hitro. V temnejših okoljih priskoči na pomoč pomožna lučka, tako da se aparat tudi pri ostrenju v slabših svetlobnih razmerah odreže dobro. Pohvalili bi širok nabor scenskih načinov, saj jih aparat ponuja kar 15. Zajemanje videa je nekoliko slabše: na voljo je sicer ločljivost 640 × 480 pik, a le s 15 slikami na sekundo in ne s 30, kot smo vajeni pri nekaterih konkurentih.

Nikon Coolpix L1 je zanimiv križanec med navadnim kompaktnim aparatom in aparatom z veliko optično povečavo. Od prvih si je sposodil dokaj majhno ohišje, z drugimi pa se spogleduje z objektivom, ki ima velik razpon povečave za nižji zmogljivostni razred.

Nikon Coolpix L1

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 5,95 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-190 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,9-5,0; ostrenje 0,5 m-neskončno (4-50 cm makro); čas od 1/2000 do 4 s; domet bliskavice 3,5 m, razpon ISO: samodejna.

Cena: 78.990 tolarjev.

Prodaja: Grafo.

Za: Velika optična povečava, dokaj hitro ostrenje.

Proti: Nekoliko slabše zajemanje videoposnetkov, ozek kot v širokokotnem položaju objektiva.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji