Objavljeno: 1.2.2006 22:03 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Januar 2006 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Sony Cybershot DSC-T9

Sonyjevi aparati družine T so vseskozi spadali med najmanjše in najlažje digitalne fotoaparate na trgu in podobno velja tudi za DSC-T9. Aparat z elegantnim kovinskim ohišjem, ki ga vključimo tako, da premaknemo kovinsko ploščico, ki ščiti objektiv, spada med bolj posrečene oblikovalske dosežek na trgu fotoaparatov. Objektiv aparata je v ohišju, slika pa se nanj preslika prek prizme, tako da tudi pri zumiranju ne pogleda iz ohišja. T9 tako verjetno preživi tudi nekoliko trši padec po tleh, ki bi bil za kako drugače zasnovan aparat že usoden.

Zeissov objektiv je prvi, ki ob preslikavi s prizmo ponuja optični stabilizator, tako da so slike ostre tudi pri nekoliko daljših osvetlitvenih časih. Zaslon je velik, 2,5-palčen, odlikuje pa ga tudi velika ločljivost, saj ima kar 235.000 pik. Optičnega kukala aparat nima.

Menuji so pregledni, ker pa gre za aparat, namenjen predvsem slikanju v samodejnem načinu, na njih nimamo na voljo nekaterih naprednejših zmožnosti, kot je npr. ročna nastavitev zaslonke ali časa. Ima pa novi Sony posebnost: slike lahko zajema z ločljivostjo HDTV, se pravi z ločljivostjo 1920 × 1080 pik. Te ločljivosti, nenavadno, ne najdemo med preostalimi na menuju, temveč jo v načinu HDTV vključimo s posebnim gumbom na ohišju.

V praksi se je novi Sony obnesel bolje od nekaterih predhodnikov. Pri tem mu je v precejšnjo pomoč stabilizator, ki poskrbi za ostrejše slike. Ostrenje je pri navadni osvetlitvi natančno, v slabših svetlobnih razmerah pa si vzame nekoliko več časa, nekajkrat pa je aparat tudi "zgrešil" razdaljo do slikanega motiva. Bliskavica ima dokaj kratek domet: ljudi in predmetov, ki so od aparata oddaljeni več kot 3 m, ne osvetli dovolj dobro, tako da so slike temačne. Pohvalili bi zajemanje videa.

Sony DSC-T9 je eden najmanjših aparatov na trgu, pohvali pa se tudi s privlačno obliko. Kakovost fotografij je dokaj dobra, nastavitvene zmožnosti pa so primerne predvsem za tiste, ki imajo aparat večino časa nastavljen na samodejni način slikanja.

Sony Cybershot DSC-T9

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 5,95 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 (ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-5,6; ostrenje 0,5 m-neskončno (8-50 cm makro); čas od 1/1000 do 2 s; doseg bliskavice 2,8 m, razpon ISO: samodejna, 80, 100, 200, 400, 640.

Cena: 119.990 tolarjev.

Prodaja: partnerji Sony, www.sony.si.

Za: Kovinsko ohišje, mere, objektiv v ohišju.

Proti: Šibka bliskavica, ostrenje v slabših svetlobnih razmerah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji