Objavljeno: 27.3.2006 23:21 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Marec 2006 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Kodak EasyShare P850

EasyShare P850 je navzven sicer podoben svojemu zmogljivemu sotrpinu P880, vendar gre za povsem drugačen aparat. Z objektivom se uvršča v razred aparatov z veliko optično povečavo: optična povečava objektiva je 12-kratna, z goriščno razdaljo od 36 do 432 mm. Aparati s tako goriščno razdaljo so danes večinoma opremljeni s stabilizatorjem slike: to velja tudi za P850, tako da je primeren tudi za nekoliko bolj tresoče se roke (in malo daljše osvetlitvene čase).

Nastavitvene zmožnosti so odlične. Aparat ponuja ročni nadzor nad vsemi lastnostmi slikanja, tudi nad odprtostjo zaslonke in osvetlitvenim časom. Pohvalili bi nadzor nad temperaturo bele barve: poleg samodejnega zajema in prednastavljenih vrednosti si lahko shranimo do tri lastne nastavitve, pri tem pa nismo omejeni samo na zajem iz predloge, temveč lahko belino nastavljamo tudi na zaslonu aparata z nastavitvenimi gumbi. Pri samodejnem nastavljanju beline ni najboljši; med slikanjem se nam je kar nekajkrat zgodilo, da je napačno ocenil temperaturo barv.

Omenimo še posebnost vgrajene bliskavice: če je akumulator bolj prazen, se polnjenje bliskavice občutno podaljša. Če med polnjenjem pritisnemo na sprožilec, aparat ne počaka na napolnitev bliskavice, temveč zajame sliko kar brez bliska (toda z istimi nastavitvami, kot če bi se bliskavica sprožila). Rezultat je seveda premalo osvetljena slika. Podobno kot drugi aparati družine P pri nizki ločljivosti slike omogoča višjo občutljivost ISO. Pri 1,3 megapike lahko z njim, denimo, zajemamo z ločljivostjo ISO800. Zaradi precejšnjega šuma (kar je pri aparatu tega cenovnega razreda seveda pričakovano) kakovost fotografij ni najboljša.

V praksi se novi Kodak dobro odreže. Barve so žive, s kontrastnimi prehodi ni težav, pohvalili pa bi tudi stabilizator, ki svoje delo opravlja odlično. Domet bliskavice je kar 4,7 m (veliko za bliskavico, vgrajeno v aparat), če nam to ne zadošča, pa je mogoč tudi priklop zunanje bliskavice. Zajem videoposnetkov je dober: ponuja ločljivost 640 × 480 pik s 30 slikami na sekundo.

Nekoliko manj nas je P850 navdušil pri zajemanju v RAW ali TIFF, saj je pri zapisovanju slike na kartico zelo počasen. Posebnost P850 je, da omogoča obdelavo posnetka RAW kar na zaslonu aparata: ob datoteki RAW lahko na kartico ročno shranimo tudi iz nje narejeno datoteko JPEG.

Kodak P850 v razredu aparatov z veliko optično povečavo izstopa po nekaterih zanimivih zmožnostih, a tudi nekoliko višji ceni od konkurentov. Kompaktne zunanje mere poskrbijo za to, da ga lahko pospravimo tudi v nekoliko manjšo torbico, obilo razširitvenih zmožnosti (predleče, dodatna bliskavica) pa za to, da lahko njegove lastnosti po potrebi tudi nadgradimo.

Kodak EasyShare P850

Razred: Velika optična povečava.

Efektivna ločljivost tipala: 5,17 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-432 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-3,7; ostrenje 0,1 m-neskončno (10 cm makro); čas od 1/1000 do 16 s; domet bliskavice 4,7 m, razpon ISO: samodejna, 80, 100, 200, 400, (800 pri nižjih ločljivostih).

Cena: 132.000 tolarjev.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si; Meditrade, www.meditrade.si.

Za: Dober ročni nadzor nad slikanjem, kakovosten zajem videoposnetkov.

Proti: Težave s temperaturo bele barve, počasno pisanje RAW in TIFF, šum pri višji občutljivosti ISO.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji