Objavljeno: 28.2.2006 00:40 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Februar 2006 | Teme: nenehni testi

Fujifilm Finepix S9500 Zoom

Pri Fujijevem novincu so prenovili skorajda vse, tako da ga razen po zasnovi ohišja, ki je na moč podobna kot pri prejšnjih modelih, kot so npr. Finepix 602Z, S20 Pro ali S7000 (čeprav je nekoliko večje), s predhodniki vsaj po tehnični plati ne druži skoraj nič. Ohišje je sicer med bolje oblikovanimi, tudi dosegljivost tipk je med boljšimi. Menuji, na katerih se uporabnik hitro izgubi, ko išče določeno nastavitev, pa so manj pregledni. Za zajemanje svetlobe je uporabljeno visokoločljivostno tipalo SuperCCD petega rodu z diagonalo 1/1,6 palca, ki ima zelo visoko ločljivost 9,2 milijona pik (od katerih je uporabljeno 9,1 milijona pik). Največji izdelek ima tako lahko ločljivost 3488 × 2616 pik, kot alternativa pa so na voljo še ločljivosti 2592 × 1944, 2048 × 1536, 1600 × 1200 in 640 × 480 pik. Brez kakršnekoli izgube kakovosti lahko tako razvijamo slike z gostoto 300 pik na palec in velikostjo 29,5 × 22,1 cm, ob manjšanju gostote (povsem sprejemljiva je, recimo, tudi gostota 150 pik na palec) pa seveda še večje. Slike se sicer lahko zapisujejo bodisi na kartice xD bodisi na kartice Compact Flash tipa I ali II (podprt je torej tudi mikrodisk). Ohišje je zelo zaprto, da se ne bi prašilo tipalo, saj je to lahko pri tako majhnih svetlobnih elementih že kar precejšnja težava.

Objektiv ponuja zelo velik razpon goriščne razdalje, ki bi prevedena v format leica merila med 28 in 300 milimetrov (torej kar 10,7-kratni optični zum), ob čemer je svetlobna jakost pri širokem kotu enaka 2,8, v tele položaju pa zdrkne na 4,9. Pri tem zna v normalnem načinu ostriti le od pol metra naprej, v makro načinu pa zna izostriti objekte, oddaljene le centimeter. Teoretično, saj v enem in drugem primeru pogosto odpove, še posebej v makro ali tele načinu. Moteče je tudi to, da S9500 nima stabilizatorja slike; to je pri taki povečavi že kar huda pomanjkljivost. Nadzor nad nastavitvami lahko v celoti prevzame elektronika naprave, so pa na voljo tudi vse oblike ročnega nadzora - polavtomatske in popolnoma ročne, ob tem pa ima tudi nekaj scenskih nastavitev, ki prilagodijo delovanje avtomatike določeni vrsti fotografije. Aparat osvetlitev scene izmeri na 256 področij (matrika 16 × 16), lahko pa določimo tudi, da jo oceni prek povprečne osvetljenosti celotne slike, osrednjega območja ali središčne točke. Pri slabi svetlobi si sicer pomaga z dodatnim snopom svetlobe vidne barve, ki zna biti vsaj za žive objekte precej moteč.

Čas osvetljevanja sega od le 1/4000 sekunde pa vse do 30 sekund, daljših časov ali ročnega držanja zaslonke ne omogoča. Sicer pa je aparat primeren tudi za delo v slabših svetlobnih razmerah, saj lahko občutljivost delovanja tipala povečamo do vrednosti ISO 1600. Toda kakovost slik pri tej občutljivosti je še komajda sprejemljiva, saj je na njih veliko šuma (kljub obdelavi z dodatnim algoritmom za odpravljanje le tega). Vgrajena bliskavica pri občutljivosti ISO 100 osvetljuje predmete, oddaljene do 5,6 metra, lahko pa na aparat namestimo tudi zunanjo bliskavico. Zaslon ima diagonalo 46 mm in dobro vidljivost, vendar pa bi lahko imel večjo ločljivost, saj je z njega težko oceniti, kako ostra je posneta slika v resnici. Zna pa osveževati s 60 slikami na sekundo, poleg tega mu je mogoče spreminjati naklon, ni pa ga mogoče v celoti vrteti. Ob slabi svetlobi aparat sam dodatno osvetli sliko na zaslonu. Iskalo je elektronsko in je precej dobre kakovosti, s sliko visoke ločljivosti, saj ima kar 235.000 pik (LCD "le" 116.000). Omenimo, da je Finepix za delo pripravljen v manj kot sekundi. Nenavaden pa je privzeti način varčevanja z energijo, saj se naprava po dveh minutah popolnoma izklopi in jo je treba znova zagnati (na menujih je to sicer mogoče izklopiti ali ta čas podaljšati na pet minut).

Slike sicer večinoma zajema zelo dobro, še posebej barvne podrobnosti so odlične. Prav tako je veliko podrobnosti, vendarle bi jih pri tako visoki ločljivosti pričakovali še več, saj se nekoliko izgubljajo, ker so slike kar preveč zmehčane. Ob močni svetlobi nastaja na kontrastnih prehodih tudi nekaj vijoličastih senc, ki znajo biti moteče, slike pa so nagnjene tudi k "prežganju". Kljub temu modelu S9500 Zoom priznavamo izredno kakovostne fotografije, ki bodo zadovoljile tudi kakega zahtevnejšega uporabnika, ki sicer razmišlja o nakupu DSLRja.

Fujifilm Finepix S9500 Zoom

Razred: Zelo zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 9,1 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 8.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-300 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 0,5 m-neskončno (1-50 cm); čas od 1/4000 do 30 s; domet bliskavice do 5,6 m; razpon ISO samodejno, 100, 200, 400, 800, 1600.

Prodaja: Image & Information, www.fujifilm-slovenia.com.

Cena: 167.990 tolarjev.

Za: Visoka ločljivost, ohišje, velika optična povečava, velik razpon ISO.

Proti: Težave z ostrenjem ob manjši svetlobi in v načinu makro, nima stabilizatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji