Objavljeno: 1.2.2006 22:03 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Januar 2006 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Praktica Luxmedia 5303

Praktica Luxmedia 5303 je po številski oznaki zelo blizu modelu 5203, vendar je med njima kar nekaj ključnih razlik, tako po funkcionalnosti kot kakovosti.

Druga Praktica ima prav tako tipalo s 5 milijoni pik, enak je ostal tudi zaslon LCD. Objektiv ima enak razpon kot pri modelu 5203, vendar je svetlobno nekoliko močnejši. Končna obdelava aparata je nekoliko boljša, saj plastiko nadomešča kovina, ki pa prav tako ne ponuja preveč dobrega oprijema. Nekoliko večje ohišje je prineslo prostor za (resda majhno) optično kukalo. Očitno pa so se pri Praktici naravnost "potrudili" z nadvse slabimi tipkami; te so na otip odločno pretrde, za povrh pa še občutno premajhne. Baterijski in pomnilniški del aparata je enak kot pri modelu 5203.

Nastavitev parametrov fotografiranja je manj kot pri modelu 5203. Nastavljanje vrednosti beline je okleščeno za možnost ročnega zajema s predloge. Kompenzacijo osvetlitve je mgoče nastavljati v korakih po 1/2 EV; pri modelu 5203 to lahko počnemo v tretjinskih korakih. Zanimivo, da je tudi nastavitveni menu precej drugačen - precej slabši. Posamezne nastavitve so orisane z ikonami, ki pa so si med seboj vse preveč podobne, zato je nastavljanje podobno ugibanju.

Dodana vrednost aparata je predvajalnik zvočnih posnetkov MP3. Predvajati jih je mogoče prek glasnega vgrajenega zvočnika, precej boljšo kakovost pa dosežemo prek standardne 3,5 mm stereo vtičnice, na katero lahko priključimo zvočnike ali slušalke. Predvajalnik pred predvajanjem ali med njim ne prikaže imena izvajalca ali naslova trenutno predvajane pesmi, temveč le zaporedno številko posnetka na pomnilniški kartici.

Kakovost posnetkov je podobna tisti pri modelu 5203, torej ne preveč dobra. Ostrenje je še nekoliko slabše, saj je vsak tretji ali četrti posnetek neoster kljub ugodnim razmeram za fotografiranje (kontrasten motiv, zadostna svetloba). So pa posnetki barvno za malenkost bolj zasičeni, kar je verjetno posledica drugačnega objektiva Pentax. Občutno slabši so video posnetki, saj je ločljivost le 320 × 240 pik, pa tudi algoritem za stiskanje slabo opravi svoje delo.

Obe Praktici sta zgolj povprečna aparata. Dobra lastnost Luxmedie 5203 je majhnost in preprosto upravljanje, model 5303 pa omogoča predvajanje posnetkov MP3. Škoda le, da je kakovost fotografije pri obeh modelih podpovprečna.

Praktica Luxmedia 5303

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 4.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,8 m-neskončno (20 cm-50 cm  makro); čas od 1/2000 do 8 s; domet bliskavice do 2,6 m; razpon ISO: samodejno, 50, 100, 200.

Cena: 54.900 tolarjev.

Prodaja: Eurovision, www.eurovision.si.

Za: Možnost predvajanja MP3.

Proti: Nastavitveni menu, slaba kakovost fotografij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji