Objavljeno: 1.2.2006 22:03 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Januar 2006 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Praktica Luxmedia 5203

Nemško podjetje Pentacon (lastnik znamke Praktica) je bilo svoje dni znano po kakovostnih analognih fotoaparatih. Na prehodu iz analogne v digitalno fotografijo pa je izdelovalec očitno nekoliko zaspal. Pod imenom Praktica so tako na trgu fotoaparati za pretežno nezahtevno rabo, ki so le bled odsev nekdanjega blišča in tehnološke naprednosti izdelovalca.

Luxmedia 5203 je razmeroma majhen aparat z ločljivostjo 5 MP. Zadnjo stran krasi precej velik zaslon LCD nekoliko skromne ločljivosti. Desno od zaslona so tipke, s katerimi nastavljamo parametre na enostavnem nastavitvenem menuju. Aparat je v celoti izdelan iz gladke plastike, ki onemogoča zanesljiv oprijem. Optičnega kukala ni. Posnetki se shranjujejo na pomnilniške kartice vrste SD. Aparatu kartica ni priložena, saj je vgrajenega 32 MB notranjega pomnilnika. Napaja se iz dveh baterij ali akumulatorjev AA.

Ročnih nastavitev parametrov fotografiranja je malo, a jih niti ne gre pričakovati. Poleg kompenzacije osvetlitve je na voljo še nekaj prednastavljenih vrednosti beline, mogoče pa je tudi ročno zajemanje. ISO je nastavljiv v razponu 50-200. To se nemara zdi malo, a je smiselnost višjih vrednost ISO precej vprašljiva. Marsikateri kompaktni digitalni fotoaparat namreč pri vrednosti ISO 400 (in več) ni zmožen napraviti posnetka, na katerem zrnatost ne bi prevladala nad podrobnostmi posnetka.

Kakovost posnetkov nas je razočarala. Najbolj motijo precej opazna kromatska popačenja, še posebej v kotih posnetkov. Neprijetno je tudi to, da aparat pogosto nepravilno izostri posnetek. Posnetki, narejeni z bliskavico, imajo precej izrazit moder odtenek, želeli pa bi si tudi nekoliko večjo zasičenost barv. Kljub opisanim težavam so podrobnosti na posnetkih dokaj dobro vidne. Za razliko od mirujočih posnetkov so video posnetki boljši, saj so shranjeni v ločljivosti 640 × 480 pri 30 slikah/s, za stiskanje pa je uporabljen MPEG4.

Praktica Luxmedia 5203

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 4.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,8 m-neskončno (20 cm-50 cm  makro); čas od 1/2000 do 8 s; domet bliskavice do 2,6 m; razpon ISO: samodejno, 50, 100, 200.

Cena: 49.900 tolarjev.

Prodaja: Eurovision, www.eurovision.si.

Za: Preprosto upravljanje, kakovost video posnetkov.

Proti: Izdelava, počasnost, slaba kakovost fotografij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji