Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Maj 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus FE-130 in FE-140

Na videz skoraj povsem enaka aparata Olympus FE-130 in FE-140 že na pogled izdajata, da sta namenjena manj zahtevnim uporabnikom digitalne fotografije. Na to opozarja predvsem gumb za izbiro programa oz. funkcij aparata, ki je razmeroma skromen.

A pojdimo po vrsti. Gre za nadvse podobna aparata, ki se razlikujeta le po (resda ključnih) tehničnih lastnostih. FE-130 ima tako nekaj manjši zaslon LCD kot FE-140 (5 proti 6,4 cm diagonale), ki je sicer tudi edini način kompozicije posnetka, saj optičnega kukala nima noben od aparatov. Tipalo je pri številčno šibkejšem modelu 5-, pri večjem pa 6-milijonsko. Razlika je še v barvi aparata, saj je FE-140 malo bolj temno siv.

Ohišje dokaj majhnih mer in je oblikovano tako, da aparat dobro leži v roki. Poleg tipk na hrbtni strani aparata je del tudi na zgornji stranici, a jih pri uporabi z eno roko ni mogoče doseči. Sistem menujev je sila preprost, kar tudi sicer velja za uporabo aparata. Nastavitev je razmeroma malo, a je tu vendarle nekaj osnovnih: kompenzacija osvetlitve, več scenskih nastavitev, možnost panoramskega posnetka. Pohvaliti gre tudi način makro, saj je ostrenje v tem načinu možno že od prvega centimetra naprej.

Poganjata ga dve bateriji ali akumulatorja velikosti AA, ki se skrivata pod precej krhkim plastičnim pokrovčkom. Pomnilniška kartica xD aparatoma ni priložena, tako da se moramo za prvo silo zadovoljiti z 22 MB vgrajenega pomnilnika.

Optični del je pri obeh aparatih enak. Gre za ne preveč prepričljiv izdelek, ki ima nekaj slabšo optično jakost. Presenečeni smo bili nad očitnimi popačenji v obliki sodčka (široki kot) ali blazinice (tele), ki so vidna tudi na vsakdanjih posnetkih. Še več, pri širokem (38 mm) zornem kotu ima aparat slabo ostrino posnetkov, podrobnosti pa se vse prehitro izgubijo. Pri tele postavitvi objektiva je teh težav nekaj manj. Nočni posnetki, narejeni s pomočjo scenske nastavitve za posnetke te vrste, imajo povečan šum, ki je pri ISO 200 moteč, še višje vrednosti pa posnetek dodobra izmaličijo - ročna nastavitev ISO ni mogoča. Lučke za pomoč pri ostrenju v temi ni, zato je ostrenje v slabših razmerah manj zanesljivo in predvsem dolgotrajno (tudi več kot 5 sekund). Podpovprečni so še video posnetki, saj je največja ločljivost snemanja le 320 × 240 pik pri skromnih 15 sličicah vsako sekundo.

Kljub razmeroma slabi kakovosti posnetkov bodo manj zahtevni uporabniki zaradi pravilno in dobro podanih barv povečini zadovoljni. Kombinacija preprostega upravljanja in razmeroma ugodne cene za FE-130 ta aparat umešča dokaj visoko v naši primerjalni tabeli.

Olympus FE-130

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 6

Kakovost fotografije: 6

Zasnova aparata: 4

Tehnične lastnosti: objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 3.1-5.9; ostrenje 0,1 m - neskončno (5 cm - 60 cm  makro); čas od 1/2000 do 4 s; doseg bliskavice do 3 m; razpon ISO: samodejno 64-320.

Cena: 48.480 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Za: Ugodna cena, preprosto upravljanje, izdelava in oblika ohišja.

Proti: Kakovost posnetkov, počasnost ostrenja.

Olympus FE-140

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 6 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 6

Kakovost fotografije: 6

Zasnova aparata: 4

Tehnične lastnosti: objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 3.1-5.9; ostrenje 0,1 m - neskončno (5 cm - 60 cm  makro); čas od 1/2000 do 4 s; doseg bliskavice do 3 m; razpon ISO: samodejno 80-320.

Cena: 59.900 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Za: Preprosto upravljanje, izdelava in oblika ohišja.

Proti: Kakovost posnetkov, počasnost ostrenja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji