• 3Com in Epigram za omrežja doma

  Podjetji 3Com in Epigram nameravata sodelovati pri razvoju novega rodu omrežnih izdelkov, ki bodo omogočali vzpostavitev krajevnih omrežij in souporabo oddaljenih naprav ter interneta s hitrostjo 10 Mb/s kar prek obstoječega telefonske infrastrukture (parice) v stanovanjih. 3Com bo poleg tega prevzel manjšinskih delež v Epigramu. Nove izdelke bo prodajal pod imenom HomeConnect, v družini izdelkov pa bodo notranji in zunanji omrežni vmesniki (z vmesnikom USB), koncentratorji, analogni, ISDN, DSL in kabelski modemi in druge naprave. Celota bo združljiva z novim standardom HomePNA 1.0, tako da bodo naprave združljive z izdelki drugih proizvajalcev.

  Objavljeno: 13.1.1999
 • Nova tožba proti Microsoftu

  Microsoft je tarča čedalje večjega števila tožb. Nedavno je tožbo proti podjetju iz Redmonda podalo majhno podjetje Goldtouch Technologies, ki se ukvarja z razvojem ergonomskih naprav za vnos podatkov. Microsoft obtožujejo kraje ideje, rešitev in oblike za ergonomsko miško Intellimouse Pro. Po besedah Marka Goldsteina naj bi tehnologijo predstavili Microsoftu leta 1997, ta pa je zamisel izpolnil in mimo dogovorov naslednje leto predstavil novi izdelek. Zato so podali tožbo, s katero želijo dobiti čez milijardo dolarjev odškodnine. Goldtouch je tudi razvil ergonomsko tipkovnico, za katero sta licenco odkupili podjetji IBM in Lexmark.

  Objavljeno: 13.1.1999
 • Seagate s 17 MB, WD z 20 MB

  Proizvajalci diskov izdelujejo vse večje modele z vmesnikom IDE, namenjene pretežno rabi doma. Potem ko je IBM napovedal modele Deskstar 22 in 25, pri katerih številka v imenu pomeni velikost v GB, so se odzvali tudi tekmeci.

  Objavljeno: 13.1.1999
 • Adobe K2

  Adobe potihem, a pospešeno pripravlja naslednji rod paketa za namizno založništvo, ki nastaja pod delovnim imenom K2. To je sicer naslednik današnjega Pagemakerja, vendar bo po vsej verjetnosti imel novo ime. S tem bodo poudarili, da je paket precej zmogljivejši, saj je cilj načrtovalcev tekmovanje z znanim paketom za zahtevnejše projekte DTP - QuarkXPressom. Po nekaterih vesteh bo tekma neposredna, saj bo program znal brati in pisati projekte, izdelane s QuarkXPressom, posnemati bo znal ukaze in bližnjice tega programa, vendar ne bo znal uporabljati dodatkov QuarkXTensions. To naj bi sprva zagotovili drugi ponudniki.

  Objavljeno: 13.1.1999
 • Poceni tračne enote velikosti 10 GB

  V minulem letu so se diski tako hitro večali, da so jim proizvajalci tračnih enot komaj sledili. Podjetji Aiwa in Sony sedaj prodajata dovolj zmogljive enote za sorazmerno malo denarja, s čimer so primerna tudi za rabo doma. Aiwa Bolt in Sony SuperStation omogočata hranjenje do 10 GB podatkov na eno kaseto, podpirajo pa tudi kasete z manjšo zmogljivostjo. Aiwa Bolt je enota za vgradnjo v računalnik (vmesnik EIDE) in stane 150 dolarjev, Sony SuperStation pa je za 180 dolarjev na voljo v zunanji izvedbi za priključitev na vzporedni vmesnik. 10 GB nosilec ima priporočeno ceno 35 dolarjev, 6,6 GB pa 25 dolarjev.

  Objavljeno: 13.1.1999
 • 3Com Palm VII

  Podjetje 3Com je predstavilo novo različico ročnega računalnika Palm, ki ima kot glavno novost vgrajen vmesnik za brezžični dostop do interneta.

  Objavljeno: 13.1.1999
 • Novi strežniki Compaq

  Compaq je v začetku januarja predstavil nekoliko prenovljeno družino strežnikov Proliant. Najpomembnejša novost je ta, da bodo že osnovne različice vseh najboljših modelov opremljene s 450 MHz procesorji Pentium II Xeon. Model Proliant 7000 bo imel 1 MB predpomnilnik, drugi pa polovico manjšega. Modela 7000 in 6500 imata vgrajeni dve omrežni kartici s 64-bitnim vodilom PCI, oba pa je mogoče preprosto nadgraditi na gigabitni Ethernet in drugi rod vodila hot-plug PCI. Z novim procesorjem sta na voljo tudi modela Proliant 5500 in 6000. Cene se v ZDA pričnejo pri 7200 dolarjih za model 5500 in se dvigujejo do približno 21.000 dolarjev za model Proliant 7000. Pri Compaqu obljubljajo, da bodo modeli s štirimi procesorji kmalu nadgradljivi na osemprocesorsko tehnologijo. Na spodnjem koncu ponudbe je Compaq zamenjal dosedanji model Proliant 200 z zmogljivejšim Proliantom 400. V ZDA kupec za 1500 dolarjev dobi sistem s procesorjem Pentium II 350, 64 MB velikim pomnilnikom ECC in vgrajenim krmilnikom Ultra2SCSI.

  Objavljeno: 13.1.1999
 • Internetne finančne storitve v Evropi

  Družba za tržne raziskave Forrester Research ocenjuje, da bo do leta 2002 že okrog 10 milijonov evropskih uporabnikov dostopalo do finančnih storitev prek interneta. Sem sodijo borzno trgovanje, druge finančne investicije in pomoč pri davčnih napovedih. Analitiki napovedujejo veliko rast tudi zaradi večanja interesa javnosti po borznem trgovanju. Danes v Evropi le okrog 10, ponekod celo samo 5 % prebivalcev vlaga v delnice, v ZDA pa je v privatni lasti celo 40 % delnic. Poleg tega evropske finančne institucije v internetu ponujajo vse več storitev, ki vzpodbujajo tovrstno uporabo. Danes nudi vsaj osnovne transakcije prek interneta približno 65 % ustanov, ponudba pa se hitro povečuje. Med najbolj uspešnimi so nemške in švicarske banke, sledijo pa jim Švedska, Luxemburg in Španija.

  Objavljeno: 13.1.1999
 • Inprise Application Server

  Podjetje Inprise (nekdanji Borland) je predstavilo nov programski paket, s katerim skušajo med prvimi ponuditi popolno rešitev za izdelavo in uporabo omrežnih namenskih programov v javi. Inprise Application Server je strežnik, ki omogoča povezovanje različnih programskih jezikov, odjemalcev in predmetnih modelov (DCE in COM). Inprise bo sprva strežniku dodajal razvojni paket JBuilder for Application Server (posebna različica JBuilderja) in transakcijski modul VisiBroker Integrated Transaction Service, napovedujejo pa tudi podporo za Borland Delphi in C++Builder. Application Server vsebuje spletni strežnik Sun Java Web Server, vendar je združljiv tudi z drugimi, kot so Netscape, Microsoft in Apache. Programski strežnik je na voljo za okolja Sun Solaris, HP-UX, IBM AIX in Windows NT.

  Objavljeno: 13.1.1999
 • SCO Tarantella 1.3

  Podjetje SCO je predstavilo novo različico posredniškega paketa Tarantella 1.3, ki omogoča uporabo okenskih, Unix in terminalskih programov na kateremkoli sistemu z javo ali odjemalcem z okoljem Windows. V novi različici so poleg podpore za programe Unix in terminalske programe dodali tudi podporo za najnovejši programski strežnik Windows NT Server 4.0 Terminal Edition, s čimer so zaokrožili podporo za različne strežnike in platforme. Tarantella omogoča tudi dodatno zaščito pri prenosu podatkov s šifriranjem, pri čemer lahko določimo tudi lasten sistem certifikatov in potrjevalcev, ter porazdelitev dostopov na gručo strežnikov, s čimer lahko bolje razporedimo breme. Izboljšan je tudi modul za administracijo in dodelitev programov posameznim ali skupini uporabnikov. Programe namestimo v strežnik enkrat, nato pa jih z vlečenjem dodelimo uporabnikom, kar je precej preprosteje od namestitve v posamezne odjemalce.

  Objavljeno: 13.1.1999
 • Novi laserji Okidata

  Podjetje Okidata je predstavilo nove laserske tiskalnike iz družine izdelkov Okipage. Prva novost je model Okipage 8w, ki sodi med najmanjše laserske tiskalnike v skupini. Tiskalnik meri 32 x 35 x 26 cm, zmore pa tisk z ločljivostjo 600 x 600 pik na palec in hitrost tiska 8 strani na minuto.

  Objavljeno: 13.1.1999
 • Lotus FastSite 2.0

  Po uspešni predstavitvi spletne podpore v pisarniškem paketu SmartSuite Millenium je Lotus predstavil novo različico programa FastSite, ki skrbi za samodejno pretvorbo pisarniških dokumentov v spletne strani. Novi Lotus FastSite 2.0 pozna kar 25 vrst dokumentov, med katerimi so tudi tiste iz pisarniških paketov Microsoft Office, Lotus SmartSuite in Corel WordPerfect Suite. Program omogoča, da uporabniki s tremi preprostimi koraki izberejo, pretvorijo in objavijo dokumente v spletnem strežniku v intranetu ali internetu, pri čemer program poskrbi za izdelavo kazal, navigacijskih gumbov in nekaterih olepševalnih elementov (recimo ozadja). FastSite tudi nadzoruje, kateri dokumenti so se spremenili, in o tem obvesti uporabnika, ki se lahko odloči za potrjevanje objave ali pa program to opravi samodejno. Za razliko od spletne podpore v današnjih pisarniških paketov lahko FastSite hitro obdela množico dokumentov, ne da bi morali pred tem odpirati in pripravljati vsakega posebej. Program je že na voljo, cena pa je 100 dolarjev.

  Objavljeno: 13.1.1999
 • Hotmail, največji poštni strežnik na svetu

  Hotmail, brezplačni servis za elektronsko pošto, že nekaj časa v Microsoftovi lasti, je postal največji svetovni strežnik za elektronsko pošto. Decembra so podelili brezplačni elektronski naslov in predal uporabniku številka 30,000.000. Hotmail je v zadnjem letu doživel neverjetno rast, saj se je število uporabnikov kar potrojilo. V zadnjih mesecih število novih uporabnikov pogosto presega milijon na teden, skupno pa imajo že dvakrat več uporabnikov od najbližjega podobnega sistema, America Online (AOL), s 14 milijoni uporabnikov.

  Objavljeno: 13.1.1999
 • Adobe Premiere 5.1 RT

  Adobe se je pridružil ponudnikom profesionalnih paketov za video montažo z novo, precej izboljšano različico programa Premiere, ki je opremljena za delo v realnem času. Novi Adobe Premiere 5.1 RT (Real Time) bo omogočal obdelavo in dodajanje učinkov videoposnetkom v realnem času, za tako delovanje pa bo treba poseči po primerni strojni opremi. Premiere 5.1 RT bo sprva podpiral le dva proizvajalca kartic in sicer Pinnacle Systems (ReelTime in ReelTime NITRO) ter Matrox (Digisuite in Digisuite LE). Glede na vrsto kartice se bodo cene kompletov gibale od 5000 do 10.000 dolarjev.

  Objavljeno: 13.1.1999
 • Seagate Crystal Reports 7

  Podjetje Seagate Software je predstavilo novo različico programskega paketa za izdelavo poizvedb in pripravo poročil Crystal Reports 7. Nova različica prinaša pomembne novosti, ki razširijo namembnost in krog uporabe izdelka.

  Objavljeno: 13.1.1999
 • OS/2 Warp Server for E-Business

  IBM pripravlja novo različico omrežnega operacijskega sistema OS/2 Warp Server E-Business, ki bo mamljiva predvsem kot strežnik za podatkovne in spletne programe. Že ime pove, da bo novi OS/2 močno podpiral internetne tehnologije, ki so temelj za elektronsko izmenjavo podatkov in trgovanje.

  Objavljeno: 12.1.1999
 • Toshiba z licenco za Zip

  Iomega in Toshiba sta sklenila licenčno pogodbo, s katero bo japonski proizvajalec dobil pravico izdelovati enote Zip za lastne potrebe in za prodajo izdelovalcem z drugimi blagovnimi znamkami. Toshiba bo razvila tanko izvedbo enote Zip, ki bo namenjena za rabo v prenosnih računalnikih - podobno današnji disketni enoti. Poleg enote za vgradnjo bodo prodajali tudi tanko zunanjo različico Zipa, ki bo na računalnik priključena prek vmesnikov PCMCIA in USB. Iomega je tako za dosedanjim partnerjem NEC-om dobila drugega pomembnega zaveznika v boju proti drugim izmenljivim nosilcem, predvsem enotam LS-120 in HiFD.

  Objavljeno: 12.1.1999
 • Apple WebObjects 4

  Apple je izdal novo različico razvojnega okolja in strežnika WebObjects, ki so ga pridobili z nakupom podjetja NeXT. WebObjects še naprej ostaja programski paket za okolja Windows NT in Unix, različica za računalnike Mac pa je še v pripravi. Po zadnjih podatkih bo predstavljena sočasno z novo različico strežnika MacOS X Server.

  Objavljeno: 12.1.1999
 • 3Dfx novi lastnik STB-ja

  Podjetje 3Dfx, znano po grafičnih pospeševalnikih Voodoo, je presenetilo poznavalce in objavilo dogovor o nakupu podjetja STB, enega izmed večjih proizvajalcev grafičnih kartic. Posel ocenjujejo na 141 milijonov dolarjev.

  Objavljeno: 12.1.1999
 • JavaPC 1.1

  Podjetje Sun je predstavilo novo različico paketa JavaPC, ki omogoča dostop do svetovnega spleta in poganjanje namenskih programov v javi v osebnem računalniku, opremljenim z okolji DOS ali Windows. JavaPC omogoča pretvorbo sorazmerno starega in nezmogljivega računalnika v omrežni računalnik. Pogoj je le, da je povezan v krajevno omrežje. Nova različica 1.1 prinaša nekaj pomembnih novosti, ki omogočajo hitrejše delo in lažjo uporabo. Izboljšali so uporabniški vmesnik, predvsem pa program za upravljanje in nadzor okolja.

  Objavljeno: 12.1.1999
 • Metacreations ponuja digitalni ples

  Le kateri otrok si ne želi plesati kakor skupina Spice Girls ali Backstreet Boys? Podjetje Metacreations je v sodelovanju s podjetjem Katrix/Millennium Rush predstavilo projekt Dance Studio, novi ritem v interaktivnem programskem paketu 3D, ki bo na voljo konec leta 1998. Dance Studio je namenjen otrokom, navdušenim nad glasbo in plesom, in uporablja tehnologije, ki za dosego resničnih plesnih gibov vključujejo kinematiko v realnem času, interaktivna okolja, vnaprej pripravljeno glasbo in pester izbor tridimenzionalnih igralcev.

  Objavljeno: 8.1.1999
 • Elektronska prodaja narašča

  Elektronsko trgovanje je trenutno ena izmed najbolj vročih tem. Številne odzive je sprožila predvsem napoved organizacije Gartner Group, da bo letos v severni Ameriki prek interneta prodanih za 13 milijard dolarjev blaga in storitev, kar je precej več od dosedanjih napovedi. K velikemu skoku prodaje naj bi prispevala predvsem božična nakupovalna mrzlica, ki se je v veliki meri preselila tudi v internet. Skoraj vse večje trgovske hiše in vedno več novih ponujajo izdelke iz svojega prodajnega kataloga tudi v internetu, prvi rezultati pa so zelo spodbudni.

  Objavljeno: 8.1.1999
 • Slovenski Navision Financials 2.0

  Navision Software Slovenija je predstavilo novo različico paketa za vodenje poslovanja Navision Financials 2.0, ki je prevedena v slovenski jezik in prilagojena slovenski zakonodaji in potrebam. V paketu je več modulov: glavna knjiga, nabava in obveznosti, prodaja in terjatve, projekti, osnovna sredstva, bančni računi, kadrovska evidenca, zaloge, poslovni stiki, sredstva, proizvodnja, spletna trgovina in maloprodaja. V začetku naslednjega leta bo dodana še rešitev za osebne dohodke, tako da bo Navision Financials 2.0 v celoti pokrival vse potrebe vodenja poslovanja v podjetjih. Različica Navision Financials 2.0 je prirejena za delo v okolju odjemalec/strežnik in je namenjena uporabi v malih in srednje velikih podjetjih. Posebno bo olajšala delo tistim, ki veliko poslujejo s tujino in želijo večvalutno in večjezično podporo v svojem programu, želijo imeti rešeni težavi DDV in leta 2000. Rešitev odlikuje tudi velika povezanost s svetovnim spletom in internetom.

  Objavljeno: 8.1.1999
 • Čas za Fast Ethernet

  Po podatkih družbe Cahners In-Stat Group je tretje četrtletje 1998 pomenilo prelomnico za omrežno opremo Ethernet. Prvič je oprema, predvsem stikala in usmerjevalniki, s hitrim Ethernetom (Fast Ethernet, 100 Mb/s) po prodaji presegla število izdelkov z navadnim Ethernetom (10 Mb/s). Po številu prodanih izdelkov je razmerje približno enako, saj je Fast Ethernet predstavljal 49,9 % vseh prodanih naprav, vendar je zato po prihodku ta oprema dosegla že 61,5 % tržišča. Število prodanih priključkov Ethernet je v zadnjem četrtletju naraslo za 24 %, skupno pa so proizvajalci prodali opremo za 13,17 milijona priključkov. Med vsemi proizvajalci stikal je prvo mesto s 36,3 odstotnim tržnim deležem zasedlo podjetje Cisco. Še večji tržni delež pa ima Cisco pri usmerjevalnikih, kjer nadzoruje dve tretjini tržišča. Zanimivo, da je v zadnjem obdobju narasla prodaja opreme Ethernet in padla prodaja omrežnih izdelkov ATM.

  Objavljeno: 8.1.1999
 • Windows NT Embedded 4.0

  Microsoft je predstavil še eno različico operacijskega sistema Windows NT, tokrat namenjeno za vgradnjo v različne računalniško vodene in nadzorovane sisteme. Windows NT Embedded 4.0 je namenjen za rabo v telekomunikacijski opremi, pisarniških računalniško vodenih strojih, medicinskih napravah, industrijskih krmilnikih in računalniških prodajnih sistemih (POS). Novi NT je zasnovan na kodi s popravki Service Packa 4 in omogoča zagon ter delovanje brez uporabe monitorja, tipkovnice in miške. Poleg tega omogoči delovanje brez diskov, ki jih nadomestimo s pomnilniki Flash-ROM ali nekaterimi manj občutljivimi bralnimi napravami (enota CD-ROM). V paketu Windows NT Embedded 4.0 sta tudi dve novi razvojni orodji, Target Designer, s katerim lahko v operacijski sistem vključimo le potrebne module in Component Designer, s katerim lahko sistemu dodamo programe za krmiljenje posameznih naprav. Microsoft ima zdaj že dva operacijska sistema za krmilne naprave. Windows NT Embedded 4.0 bo namenjen zahtevnejšim napravam, za preprostejše in cenejše pa bo skrbela posebna različica sistema Windows CE. Novi NT bo v razvojno razdobje prešel v začetku leta 1999, do poletja pa bo na voljo končna različica.

  Objavljeno: 8.1.1999
 • SyQuest bankrotiral

  V začetku novembra je javnost presenetila novica, da je podjetje SyQuest objavilo novico o bankrotu, obenem pa so zaustavili trgovanje z delnicami, ki so padle na najnižjo raven v zgodovini podjetja. Podjetje je poslovalo z izgubo že od leta 1994, vendar so se z novimi modeli trudili, da bi ponovili uspeh, ki so ga dosegli v začetku tega desetletja s prvimi izmenljivimi diski.

  Objavljeno: 4.1.1999
 • HP pripravlja novosti za OpenView

  Pri Hewlett-Packardu so na nedavni konferenci, namenjeni partnerjem, napovedali pomembne novosti za nadzorniški paket OpenView. V prihodnjih mesecih naj bi predstavili kup novosti in dodatkov, s katerimi bo paket iz nadzorniškega programa za omrežno opremo postal bolj splošnonamenski nadzorniški paket, tudi za namenske programe in storitve, s čimer se bo po zmožnostih približal paketom, kot sta Tivoli TME 10 in CA Unicenter TNG. Kmalu bodo predstavili povsem novo različico paketa za okolje Windows NT z modulom za nadzor namenskih programov in načrtovanje sredstev. Poleg tega nameravajo razširiti zmožnosti modula za omrežni nadzor, ki bo pripravljen tudi za rabo pri ponudnikih omrežnih storitev (predvsem ponudnikih interneta). Nova so tudi orodja za nadzor prepustnosti omrežja z zmožnostjo napovedovanja ozkih grl glede na posamezno breme, modul za uporabo in izvedbo omrežnih pravil (policy management), ter skupina orodij za pregledovanje in reševanje težav v zvezi s prihodom leta 2000. V pripravi je tudi OpenView NetMetrix Site Manager za okolje Windows NT, ki je namenjen omrežnemu nadzoru v majhnih omrežjih in oddaljenih strežnikih. Večina orodij bo v prodaji v prvem trimesečju 1999.

  Objavljeno: 4.1.1999
 • UltraSPARC s hitrostmi 400 in 450 MHz

  Podjetje Sun je začelo s poskusno prodajo nove različice procesorja UltraSPARC 400 MHz, za april 1999 pa napovedujejo še hitrejšo 450-megaherčno različico. Procesorja sta izdelana v 0,25-mikronski tehnologiji, povečali pa so tudi velikost drugostopenjskegapredpomnilnika, ki je sedaj znaša kar 4 MB.

  Objavljeno: 4.1.1999
 • Siemens Scenic Mobile 750

  Siemens je predstavil nov prenosnik z imenom Scenic Mobile 750 Multimedia Notebook, ki bo kupcem na voljo od decembra naprej. Odlikujejo ga modularna zgradba in odlične tehnične lastnosti, posebnost pa je zaslon LCD, ki ga lahko odstranimo in uporabljamo za projiciranje slike z navadnim grafoskopom.

  Objavljeno: 4.1.1999
 • Baan z velikimi spremembami

  Nizozemsko podjetje Baan, eden največjih ponudnikov poslovne programske opreme, je najavilo obsežen program prenove, s katerim želijo odpraviti izgubo, ki je v zadnjem četrtletju dosegla 31,7 milijonov dolarjev. Za spremembe so pri Baanu namenili 110 milijonov dolarjev, kar bo imelo velik vpliv na poslovanje v prihodnjih mesecih. Med najbolj odmevnimi ukrepi so zmanjšanje števila zaposlenih za petino ter zamenjava predsednika in direktorja podjetja. Na tem mestu je sedaj Mary Coleman, ki je v Baan prišla z nakupom podjetja Aurum Software. Jan Baan, eden od dveh ustanoviteljev podjetja, je odklonil mesto v nadzornem odboru podjetja, tako da z njim prekinja še zadnje stike. Zaradi težav v poslovanju in neuresničenih napovedi družbo toži skupina delničarjev.

  Objavljeno: 4.1.1999
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji