• Mobi je dobil CLIP

  Mobitel je brez predhodnih napovedi 16. marca 1999 vsem uporabnikom sistema naprej plačane telefonije Mobi brezplačno vklopil storitev prikaza identitete kličočega (CLIP). Uporabniki sistema Mobi so to storitev zelo pogrešali, na Mobitelu pa zatrjujejo, da bodo kmalu sledile še druge novosti v sistemu naprej plačane telefonije.

  Objavljeno: 17.3.1999
 • 3Com USB Network Interface

  Najbrž je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo proizvajalci omrežnih izdelkov predstavili omrežne vmesnike, ki jih je mogoče na računalnik priključiti preprosto prek vmesnika USB. Med prvimi je podjetje 3Com predstavilo preprost vmesnik USB Network Interface, ki omogoča hitro in preprosto priključitev računalnika v omrežje Ethernet brez odpiranja računalnika. Izdelek je namenjen uporabnikom namiznih in prenosnih računalnikov z okoljem Windows 98 in vmesniki USB, zunanja napravica pa za svoje delovanje ne potrebuje dodatnega vira napajanja. Namestitev je samodejna, kar še dodatno olajša začetek rabe.

  Objavljeno: 16.3.1999
 • Universal Serial Bus 2.0

  Čeprav vmesniki USB in z njimi združljive naprave doživljajo uspeh pri končnih uporabnikih šele v zadnjem obdobju, je na pomolu že naslednji rod tega vmesnika, z 10- do 20-krat pohitrenim prenosom podatkov. Specifikacija USB 2.0, ki so jo predstavili Compaq, HP, Intel, Lucent, Microsoft, NEC in Philips, predvideva, da bi hitrost prenosa podatkov s sedanjih 12 Mb/s povečali na 120 do 240 Mb/s, s čimer bi se močno približali zmogljivosti vmesnika IEEE-1394 (Firewire), ki nudi hitrosti med 100 in 400 Mb/s. Načrtovalci nameravajo s tem korakom omogočiti priključitev naprav s hitrejšim prenosom podatkov, kakor ga nudi sedanji vmesnik USB, poleg tega pa bi z večjo prepustnostjo omogočili nemoten pretok več podatkovnih tokov sočasno. Specifikacija USB 2.0 predvideva združljivost s sedanjimi in prihodnjimi napravami USB, tako da bo za končnega uporabnika prehod skoraj neviden. Strokovnjaki menijo, da nova tehnologija ne bo podražila vmesnika in naprav, poleg tega pa bo USB imel tudi nov algoritem za agresivno varčevanje z energijo, tako da bo uporaba primerna za navadne in prenosne računalnike. Po sedanjih načrtih USB 2.0 pride na vrsto v drugi polovici leta 2000.

  Objavljeno: 16.3.1999
 • 3Com Palm V in Palm IIIx

  Po pričakovanjih je 3Com konec februarja predstavil novi rod uspešnih ročnih računalnikov Palm, s katerimi nameravajo utrditi vodilni položaj na tem tržnem segmentu prenosnih računalnikov. Novosti sta kar dve, od katerih je zagotovo najbolj zanimiv računalnik z imenom Palm V. Ročni računalnik ima ohišje nove oblike, ki se ponaša z "industrijskim" videzom aluminijaste površine, skoraj polovico manjšo višino in maso le dobrih 110 g. Robovi računalnika so zaobljeni, tipke so nekoliko udrte v ohišje. Pokrov računalnika je usnjen, kar daje celoti zelo eleganten videz. Za razliko od dosedanjega modela ima vgrajen litijev akumulator, ki se samodejno polni, medtem ko imamo računalnik priključen na priklopno postajo. Novi zaslon nudi večje kontrastno razmerje, svetlost pa nastavljamo programsko in ne z drsnikom kakor pri dosedanjem modelu. Palm V ima 2 MB RAM in vgrajeno najnovejšo različico operacijskega sistema PalmOS 3.1, ki omogoča med drugim sinhronizacijo podatkov tudi prek omrežja ter prvič popolno podporo za izmenjavo podatkov z Microsoftovim programom Outlook. Poleg novega računalnika so predstavili tudi dva nova dodatka, miniaturni modem s hitrostjo 33,6 Kb/s, ki se priključi na zadnjo stran računalnika in v žepu ne vzame preveč prostora, ter potovalni komplet s podatkovnim kablom in uporabnim napajalnikom. Sočasno so pri 3Comu predstavili tudi novega člana družine Palm III. Ročni računalnik Palm IIIx je najzmogljivejši od vseh in je namenjen predvsem uporabnikom, ki potrebujejo več prostora za podatke. Palm IIIx ima kar 4 MB pomnilnik, vsebuje pa tudi novo notranje razširitveno mesto, kamor lahko vgradimo dodatni pomnilnik ali druge kartice, kot je odzivnik. Cena novega modela Palm IIIx je 370 dolarjev, Palm V pa stane 450 dolarjev. Nove modele je predstavil tudi IBM, ti pa so tako kakor doslej zasnovani na 3Comovih računalnikih Palm. Razlikujejo se le po priloženi programski opremi, ki omogoča tesno povezavo med ročnim pomočnikom in poštnimi sistemi Lotus Notes ter Microsoft Exchange. Imeni IBM-ovih novincev sta WorkPad 30x in WorkPad c3, staneta pa 370 in 500 dolarjev.

  Objavljeno: 16.3.1999
 • Najmanjši spletni strežnik na svetu

  Profesor Vaughan Pratt iz Stanfordske univerze je izdelal doslej najmanjši spletni strežnik na svetu. Strežnik je velik le toliko kolikor škatlica vžigalic in vsebuje AMD-jev integrirani računalnik 486SX, ki poleg procesorja vsebuje še 16 MB RAM, 16 MB ROM in elektroniko za vhodno izhodne komunikacije.

  Objavljeno: 16.3.1999
 • IBM z Linuxom

  Linux dobiva vse več podpore med proizvajalci strežnikov. IBM pripravlja prodajne programe, v katerih namerava Linux ponuditi kupcem v skoraj celotni paleti strežnikov. Linux bo prisoten tudi pri izbranih sistemih iz družin strežnikov in delovnih postaj RS/6000 in pri nekaterih strežnikih AS/400, zasnovanih na procesorjih PowerPC. Ne glede na to potezo pa se IBM ne namerava odreči operacijskemu sistemu AIX, ki ga bo še naprej ponujal v zmogljivih sistemih.

  Objavljeno: 16.3.1999
 • S prenosnimi telefoni v internet

  Strokovnjaki finskega proizvajalca Nokia ocenjujejo, da bo prodaja telefonov z možnostjo priključitve v internet že čez dve leti presegla prodajo prenosnih računalnikov. Ti telefoni združujejo lastnosti prenosnih telefonov in osebnih računalnikov ter omogočajo lažje izvajanje storitev, kot sta elektronsko bančništvo in elektronsko trgovanje. Ocenjujejo, da bo že čez dve leti skoraj šestina vseh prodanih prenosnih telefonov omogočala povezovanje v internet.

  Objavljeno: 15.3.1999
 • Siemens na trgu večnamenskih podatkovnih omrežij

  Unisphere Solutions Inc. je nova družba, ki jo je osnoval Siemens. Ponujala bo združene storitve prenosa govora, podatkov in interneta, sestavljena pa je iz Siemensovih organizacijskih enot za prenos podatkov in dveh skorajšnjih nakupov: Argon Networks Inc. je proizvajalec visokohitrostnih usmerjevalnikov (routers), Castle Network pa hibridnih glasovnih in podatkovnih stikal (voice/data switches). Unisphere bo prevzel dosedanje Siemensovo sodelovanje s 3Com (vredno 100 milijonov dolarjev) in Newbridge Networks in vzpostavil novo z Accelerated Networks, proizvajalcem stikal ATM in tehnologij DSL (Digital Subscriber Line). Vodilna oseba v Unisphere Solutions je Martin Clague, nekdanji IBM-ov namestnik direktorja za prodajo.

  Objavljeno: 15.3.1999
 • Nov spletni standard za dostop prek telefona

  AT&T, Lucent in Motorola so združili moči pri razvoju enotnega standarda za programski jezik, s katerim bi oblikovali spletne podatke in storitve, dostopne prek telefonov. Osnovali so VXML (Voice Extensible Markup Language) Forum z namenom standardizacije jezika VXML, saj ocenjujejo, da bo to pospešilo razvoj glasovno vodenih namenskih programov, tako kakor je standardizacija HTML blagodejno učinkovala na razvoj in širitev tradicionalnih spletnih namenskih programov. VXML naj bi bil zlasti primeren način dostopa v internet za tistih 58 % prebivalstva, ki imajo telefon, nimajo pa osebnega računalnika. Trenutno obstaja več standardov za govorne namenske programe in prav zato je njihov razvoj upočasnjen, saj se iz ekonomskih razlogov proizvajalci neradi odločajo za vzporedni razvoj na več platformah. Forumu se pridružujejo tudi drugi, med njimi tudi Dragon Systems, vodilno podjetje za izdelavo programov za prepoznavanje govora. Osnovne specifikacije bo VXML Forum objavil v prvi polovici letošnjega leta, končne specifikacije pa do konca leta.

  Objavljeno: 15.3.1999
 • Alcatel kupuje Xylan

  Alcatel je 2. marca objavil dogovor o prevzemu podjetja Xylan v skupni vrednosti približno 2 milijardi dolarjev. Cena posamezne delnice znaša 37 ameriških dolarjev za delnico. Xylan je Alcatelu priskrbel serijo zelo kakovostnih podatkovnih stikal in hitro rastočo zbirko uporabnikov, v novih tržnih razmerjih in z novim kapitalom pa bo Xylan lažje razvijal nove izdelke in storitve. Ocenjujejo, da bo nova naveza imela močan in ugoden vpliv na rast kakovosti ponudbe v okoljih LAN, MAN in WAN.

  Objavljeno: 15.3.1999
 • Satelitski telefoni Kyocera

  Japonska Kyocera je končno poslala na trg telefone za uporabo v sistemu satelitske telefonije Iridium. Na voljo bo izvedba samo za satelitsko telefonijo in izvedba za uporabo tudi v omrežju GSM. Operater Iridium je zaradi zamude Kyocerinih telefonov moral preložiti začetek dodeljevanja lastnih naročniških številk, prve naj bi podelili pred koncem marca.

  Objavljeno: 15.3.1999
 • 041 internet

  Mobitel je svojim naročnikom omogočil dostop v internet prek posebne številke 041 18 18 18. Sam dostop v internet se ne zaračunava, strošek telefonske povezave pa se obračunava po 24 tolarjev na minuto (davek vključen) v obdobju visoke tarife, v obdobju nizke tarife pa je cena polovična. Za uporabo te storitve je potreben vklop dodatne klicne številke za prenos podatkov, ki je v poslovnem paketu že zajeta in je vklopijo na željo naročnika. Uporabniki drugih paketov jo lahko dobijo kot dodatno (plačljivo) storitev.

  Objavljeno: 15.3.1999
 • Uspešen preizkus tretjega rodu

  V preizkusnem omrežju podjetja Nokia na Finskem so opravili prvi klic iz mobilnega aparata WCDMA (Wide Code Division Multiple Access) prek bazne postaje WCDMA in centrale GSM v javni telefonski sistem. Finski proizvajalec ocenjuje, da bodo uporabnikom na Japonskem in v Evropi leta 2001 sposobni ponuditi komercialno infrastrukturo in mobilne aparate WCDMA. Prvi klic znotraj sistema WCDMA so izvedli že lani v poskusnem omrežju raziskovalnega parka v Yosokuki na Japonskem.

  Objavljeno: 15.3.1999
 • Nove večpredstavne storitve v Hong Kongu

  Hongkong Telecom in Microsoft bosta sodelovala pri razvoju novih večpredstavnih storitev v Hong Kongu. Novosti v ponudbi bodo združevale prednosti osebnih računalnikov in televizije, dostopne pa bodo prek omrežja Hong Kong Telecom, katerega ocenjujejo kot največje svetovno omrežje ATM. Hongkonški operater je znan tudi po prvi svetovni širokopasovni večpredstavni televiziji iTV, ki je začela delovati marca lani.

  Objavljeno: 15.3.1999
 • Prevrati na italijanski mobilni sceni

  Olivetti bo prodal lastniški delež v italijanskem operaterju GSM Omnitel, če mu bo uspel nakup največjega italijanskega operaterja GSM TIM (Telecom Italia Mobile), ki je nekoč bil del nekdanjega državnega monopolista Telecom Italia. Solastnik Omnitela, drugega največjega operaterja GSM, bi postal nemški Mannesman, ki je po velikosti evropskih operaterjev takoj za Omnitelom. Olivetti ne more obdržati lastniškega deleža v obeh, saj mu tega ne dovoljujejo organizacije za zaščito trga. Olivetti bi tako prevzel nadzor nad največjim evropskim operaterjem GSM.

  Objavljeno: 15.3.1999
 • U S West @ TV

  Telekomunikacijski operater U S West iz ameriške zvezne države Colorado bo naročnikom omogočil uporabo telefona prek televizijskih sprejemnikov, ki so priključeni v njihovo omrežje. Poskusno obratovanje bodo začeli te dni, želijo pa si, da bi že do konca leta storitve, imenovane U S West @ TV, začeli ponujati 25 milijonom potencialnih uporabnikov v 14 zveznih državah. Uporabniki bodo lahko prek televizijskih sprejemnikov pregledali elektronsko ali govorno pošto (telefonske tajnice), dobili prikaz klicočega in deskali po spletu med gledanjem običajnih televizijskih programov. Ciljna publika je ista kakor za Microsoftov WebTV in Open TV, vendar se vse tri rešitve medsebojno nekoliko razlikujejo.

  Objavljeno: 15.3.1999
 • Brezplačni dostop do interneta

  Angleški uporabniki imajo danes na voljo že več ponudnikov interneta, ki nudijo brezplačni dostop. Za razliko od običajnih ponudnikov, kot so telekomunikacijske družbe in družbe, ki se ukvarjajo samo s to dejavnostjo, gre tokrat za trgovinske hiše, storitvena podjetja in celo za nogometne klube.

  Objavljeno: 12.3.1999
 • Siemens se je odločil za Merced

  Podjetje Siemens je napovedalo, da nameravajo vse strežnike postopoma preseliti na novo Intelovo procesorsko platformo Merced. Intelove procesorje naj bi v prihodnosti uporabljali tudi v velikih računalnikih BSD/2000 in dosedanjih strežnikih s procesorji RISC in operacijskim sistemom RM-Unix.

  Objavljeno: 12.3.1999
 • Internet 2 pripravljen za zagon

  Projekt novega rodu zmogljivih omrežij, znan pod imenom Internet 2, je nedavno doživel pomemben mejnik v razvoju, saj so po napornem delu končno vzpostavili optično omrežje med vzhodno in zahodno obalo ZDA. Omrežje, ki ga sestavlja več kakor 20.000 milj dolga optična povezava, bo omogočalo prenos podatkov s hitrostmi do 2,4 Gb/s, v začetku pa bo združevalo okrog 70 raziskovalnih ustanov. Abilane, kakor se imenuje nova hrbtenica omrežja Internet 2, bo predstavljal poligon za preskus novih tehnologij, ki bodo krojile prihodnost interneta. Eden izmed glavnih ciljev projekta je doseganje zagotovljenih kakovostnih storitev (QoS - quality of service) po podatkovnih omrežjih.

  Objavljeno: 12.3.1999
 • Glasbene plošče prek kabelskega omrežja

  Zvočni zapis MP3 sicer dobiva vse več privržencev zaradi preprostega prenosa glasbe prek interneta, drugod pa se že pojavljajo nove ideje. MP3 namreč ni preveč priljubljen med glasbenimi založniki, ki v zapisu vidijo predvsem grožnjo za preprosto piratiziranje. IBM se je namesto zapisa MP3 raje osredotočil na način distribucije glasbe in tehnologije za varno plačevanje glasbe prek interneta. Skupaj s petimi velikimi založbami BMG, EMI, Sony Music, Universal Music in Warner Music bodo namreč kmalu začeli preskusno nakupovanje glasbenih albumov prek kabelskega omrežja. IBM-ova tehnologija omogoča, da 60-minutno ploščo uporabnik po internetu k sebi prenese v približno 10 minutah. V naslednjih šestih mesecih bodo preizkusno ponudili okrog 2000 albumov prvim 1000 uporabnikom kabelskega omrežja v ameriškem mestu San Diego.

  Objavljeno: 12.3.1999
 • Novi rod računalnikov Sony VAIO

  Sony je nedavno predstavil nove modele uspešne družine računalnikov VAIO, ki v ZDA doživlja lep tržni uspeh, predvsem med kupci računalnikov za rabo doma. Med najbolj zanimivimi je nov računalnik VAIO Slimtop LCD, ki ima v primerjavi z običajnimi računalniki precej manjše ohišje, namesto klasičnega pa sodobnejši monitor s tekočimi kristali. Zato da so ga zmanjšali, so Sonyjevi inženirji uporabili številne tehnologije, ki jih poznamo iz prenosnih računalnikov - tanki disketnik in enota CD-ROM ter vgrajena enota PC Card. Kljub temu računalniki ponujajo zelo zmogljivo zasnovo. Na voljo sta dva modela PCV-L600 in PCV-L400, ki imata vgrajene procesorje Pentium III 500 MHz ali Pentium II 400, ter diske med 6 in 10,8 GB.

  Objavljeno: 12.3.1999
 • Novi prenosniki Toshiba

  Po Intelovi predstavitvi novih procesorjev Pentium II in Celeron za prenosne računalnike so svoje novosti predstavila številna podjetja, med njimi tudi Toshiba. Novosti so v vseh družinah računalnikov, od najmanjših do največjih.

  Objavljeno: 9.3.1999
 • Nov veter iz Italije

  Italija je 1. marca dobila tretjega operaterja mobilne telefonije. Wind je skupna naložba italijanskega elektrodistributerja Enel ter telekomunikacijskih velikanov Deutsche Telekom in France Telecom. Skupaj z največjima evropskima operaterjema GSM (TIM in Omnitel) se bo potegoval za italijanski trg, ki ima že sedaj 22 milijonov uporabnikov.

  Objavljeno: 9.3.1999
 • Prodaja žepnih računalnikov

  Družba Dataquest je opravila raziskavo o prodaji žepnih in ročnih računalnikov za leto 1998. Največji tržni delež ima še vedno podjetje 3Com z ročnim računalnikom Palm III, čeprav se delež v primerjavi z letom 1997 nekoliko zmanjšal s 41,2 na 40,1 %. Največjo rast prodaje je zabeležil Sharp, ki je prodal lani za 67,4 % več žepnih računalnikov (skupno kar 828.000 enot) in se prebil na drugo mesto. Na tretjem mestu je Psion s 519.000 prodanimi žepnimi računalniki. In še razdelitev po operacijskih sistemih: na prvem mestu je Palm OS z 41 %, na drugem Windows CE s 25 % in na tretjem Epoc32 s 13 %. V celoti so proizvajalci po svetu lani prodali skoraj 4 milijone ročnih in žepnih računalnikov, kar predstavlja več kakor 50 % rast prodaje.

  Objavljeno: 9.3.1999
 • Kmalu internetne storitve GSM v Franciji

  V začetku aprila bo France Telecom začel z dvomesečnim preizkušanjem svežnja internetnih storitev za uporabnike GSM - omrežja Itineris. Sodelovalo bo sto uporabnikov, po uradnem začetku (predvidoma 1. julija) pa bodo uporabniki lahko dostopali do storitev v 145 omrežjih iz 82 držav.

  Objavljeno: 9.3.1999
 • Kenwoodov CD-ROM s hitrostjo 52x

  Podjetje Kenwood je morda bolj znano po sistemih hi-fi in gospodinjskih aparatih, vendar vse bolj prodira tudi na tržišče računalniških komponent.

  Objavljeno: 9.3.1999
 • Novi internetni velikan

  Februarja je prišlo do združitve podjetij Lycos, USA Networks in Ticketmaster Online-Citysearch, s čimer je nastal novi velikan na vzpenjajočem tržišču za elektronsko trgovanje. Lycos se bo združil z družbo Ticketmaster, v kateri ima USA Networks večinski delež. Storitve nove družbe bodo razširili tudi v omrežje Home Shopping Network, kabelski televizijski program, s čimer bo nastala družba USA/Lycos Interactive Networks. Nova družba naj bi predvidoma imela letni promet v višini 1,5 milijarde dolarjev in najbrž največji tržni delež pri elektronskem trgovanju.

  Objavljeno: 9.3.1999
 • Nokia 7110 in storitve CNN

  Na svetovnem GSM kongresu v Cannesu (Francija) so konec februarja predstavili nov telefon GSM Nokia 7110, ki podpira protokol WAP (Wireless Application Protocol) ter omrežja GSM 900 in DCS 1800. Omogoča sprejem vseh internetnih storitev, napisanih v jeziku WML (Wireless Markup Language), ki jih izbiramo z zaporedjem izbirnikov in nove posebne tipke, imenovane Navi Roller. Predstavitev novega telefona je potekala hkrati s prikazom storitve CNN Mobile multinacionalne programske hiše CNN, ki prek mobilnih telefonov ponuja najnovejša poročila: s finančnih trgov, vremensko napoved in športne rezultate in druga. Storitve so dostopne kot sporočila SMS (do 160 znakov) ali s protokolom WAP (do 300 znakov) in sicer naročnikom v omrežjih Sonera (Finska), EuroTel Praha, Orange Israel, Sonofon (Danska), Telia (Švedska), Mobile One (Singapur) ter Hong Kong Telecom, New World Mobility in Smartone (vsi Hong Kong).

  Objavljeno: 9.3.1999
 • Lotus eSuite 2.0

  Lotus je predstavil novo različico javanskega pisarniškega paketa eSuite, ki bo še bolj kakor dosedanja povezana z paketom Lotus Domino. Novi eSuite, ki izide aprila, bo na voljo v dveh različicah. eSuite DevPack 2.0 bo na voljo kot nabor komponent za uporabo v javanskih programih, eSuite WorkPlace 2.0 for Domino pa bo namenjen predvsem razširitvi zmožnosti osnovnega paketa Domino.

  Objavljeno: 9.3.1999
 • Škodljivo ali ne

  Oblasti nekaterih italijanskih mest so sklenile omejiti ali celo prepovedati postavitev novih oddajnih postaj GSM, saj so prepričane, da škodujejo zdravju. Te odločitve najbolj prizadenejo prav novejšega italijanskega operaterja GSM Wind, katerega lastno omrežje je še zelo skromno. Tomasso Pompei, prvi človek Winda, je prepričan, da bo njihovo omrežje vendarle raslo po načrtu in da bodo pri oblasteh dosegli spremembo predpisov. Omrežji tekmecev TIM in Omnitel že pokrivata skoraj vsa naseljena območja Italije.

  Objavljeno: 9.3.1999
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji